Blogg

Tips til julegaver du kan lage selv

2 comments

Midtveis i november, og vi vet alle hva det betyr – begynne å tenke på julegaver! Og det må vi jo snakke litt om, eller hur?

Jeg har et ambivalent forhold til jula. Jeg liker kosen, hyggen, maten, familien, menneskene og det å sitte i sofaen med en kopp kaffe på formiddagen på julaften er noe av det fineste i løpet av hele året. Samtidig føler jeg at roen blir mer og mer jaget bort hvert eneste år, av stress, uro, ting man må, bør og skal, og ikke minst av et stadig økende gavejag som, unnskyld meg, er helt høl i hue koko.

Gavehysteriet med ting man ikke trenger i papir som ikke kan gjenvinnes, det utrivelige hastet etter “å finne på noe” å gi til noen, for meg er ikke det jul. Det er motsatsen til jul. Vi prøver derfor hvert år å roe det ned. Puste med magan. Være litt ekstra fornuftige i hvilke valg vi tar og hva slags penger vi bruker på gaver.

Vi kutter ikke ut gaver, men vi kutter ned på antall mennesker som får gaver, og vi lager noe nye definisjoner på hva gaver er.Dette er det mange som synes det er vanskelig å snakke om i familien sin, og det skjønner jeg jo, men når vi tenker oss om, tror jeg de fleste kommer frem til at det er fornuftig uansett. Og det handler jo ikke om at vi skal sitte på julaften og ikke ta vare på tradisjonene, men kanskje vi kan gjøre dem om litt? Fra meg får folk enten ting vi har laget selv, eller bruksgaver, forbruksvarer. Og da mener jeg ikke en plastskje liksom, men noe fint, som de kanskje ikke hadde unnet seg selv.

I denne bloggposten har jeg samlet noen av mine egne oppskrifter og tips, samt lenker til noen andre fine folk du absolutt bør sjekke ut om du vil lage dine egne julegaver til folk. Det anbefales, for vet du hva? Folk blir så innmari glad av hjemmelagde gaver!

Snacks

Snacks er en klassiker å gi bort, og det kan gjøres både enkelt og fint. Finn frem rene, tomme glass, få ungene til å dekorere dem eller gjør det selv, og fyll dem med hjemmelaga snacks. Nøtter er en favoritt hos meg, for eksempel lønnenøtter, salte mandler, supersalte mandler (its a thing), rista hasselnøtter, curry cashews eller mandler med olivenolje og salt.

Nydelige, hjemmelagde salte mandler

Drikke

Enten i gave eller om du tar med deg noe når du er invitert bort på fest – det er godt å drikke noe annet enn gløgg i jula, det synes hvertfall jeg. Om du vil slå på stortromma kan du lage hjemmelaget chai-blanding og putte på et fint glass. Du kan gi bort ingrediensene til golden milk, eller du kan lage noen fine flasker med iste.Skal du på fest og er like glad i gin som meg, er det perfekt å gi bort eller ta med en liten flaske med hjemmelaget tonicsirup med sitrus og kanel.

Chai betyr te, og masala chai betyr snø, vinter, jul og sofakos. Her er oppskriften på din egen blanding!

Frokostmat

Spør du meg er frokosten de fineste måltidene i jula. Man har liksom så god tid da, plutselig, og bordet dekkes med fine tallerkner, lys og masse godt. Sånn er det hvertfall hos oss, og da er det ekstra fint at det står hjemmelagde gaver på bordet, både der jeg er selv og hos de jeg har gitt det til. Granola er en favoritt å gi bort, og den er så enkel å lage og tilpasse etter smaker, allergier og mengde! Er du i det søte hjørnet kan du gi bort glass med hjemmelaget nutella, eller om du vil ha det litt mindre søtt, en form med tofupostei. Eller hva med blåbærsyltetøy, bringebærsyltetøy eller eplemos?

Did you know: Du kan lage ditt eget, veganske sjokoladepålegg (litt som nutella) av to ingredienser?

Sylta godsaker og krydder

Vi pleier å både ønske oss og få sylta godsaker til jul, eller safta eller lagt på sprit, for den saks skyld. Svigerfamilien har gode sanke-tradisjoner, og det kommer både sopp, saft, bær og grønnsaker på glass og flasker fra den kanten hvert eneste år. Det gjør meg så glad! Jeg har ikke rekordmange sylteoppskrifter på bloggen, men du kan for eksempel se på syltet rødkål eller karamellisert, syltet løk eller tilogmed kimchi, som er fermentert og digg.

Eller – du kan lage hjemmelagde krydderblanding og gi bort på pene glass. Hva med tacokrydder, umami-magi, eller om du skal gå bananas – japansk shichimi togarachi?

Karamellisert og syltet løk er fantastisk som tilbehør!

Hjemmelaget som ikke er mat: Less is more DIY

Hvert år har jeg et mål om å lage julegaver som ikke er mat, men jeg skal innrømme at jeg sjeldent kommer dit. Men, om du gjør det: Jeg har noen gode tips til deg, eller det vil si, Lena som driver Less is more DIY har mange gode tips til deg. Om jeg ikke hadde drevet matblogg ved siden av jobb skulle jeg jaggu utvida den til å handle om DIY, for gurimalla, så mye spennende Lena lager – for ikke å snakke om hvor sykt bra bloggen hennes ser ut! Et hot tips: Om du vil lage såper å gi bort må du begynne nå, for de må hvile i fire uker før de tas i bruk.

Lykke til, da!

2 Comments

  1. Kristine Andresen

    Takk for gode gavetips! Jeg tenkte å prøve meg på gin tonic-syrupen! Den passer perfekt til mine ginglade svigerforeldre, hehe. Men har et par spørsmål, kan det brukes tørkede einebær eller må de være ferske? Og jeg tenkte å tilføye sitronsyre for å forlenge holdbarheten, skal den da tilsettes under kokingen eller etter?
    Ha en god desember videre <3

    • Det er snakk om tørkede einebær, ja! Jeg har aldri laget den med sitronsyre, så det er jeg dessverre usikker på selv.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.