Har du sett tomatillos i butikken? Grab them - og lag salsa verde!
Saus, dipp og topping

Salsa verde (salsa med tomatillo)

Nivå Enkel 3 comments

Det er ikke så ofte jeg får sånn boblende følelse inni kroppen av å se en råvare (eller, jo, det er faktisk det, men dette var på et nytt nivå), men da jeg så tomatillos hos Gutta på Haugen forrige helg klarte jeg ikke dy meg. Det måtte bli salsa verde.

Tomatillos er ikke en frukt vi driver så mye med her på denne delen av globusen, mens den er uhyre vanlig, og viktig, andre steder i verden. For eksempel i alle land som spiser mye salsa. Den ligner på en tomat, har et navn som ligner på tomat, men det er faktisk ikke en tomat. Tomatillo er i slekt med physalis, du vet de orange søtsakene som har sånn tørt skall, husk, utenpå? Tomatillos har akkurat den samme husken, og det kan, ifølge forskerne, virke som at dette er en av de eldste fruktene som fortsatt finnes fra way back when. Kult, ikke sant? For ja, i likhet med tomat er faktisk tomatillo en frukt, ikke en grønnsak.

Har du sett tomatillos i butikken? Grab them - og lag salsa verde!

Uansett, forrige helg var søstra mi på besøk, og vi hadde en walk and talk fra grønn butikk til grønn butikk. Jeg tror vi rakk innom stort sett alle favorittene mine innenfor ring to, og har tenkt at det skal få resultere i et eget innlegg en gang før jul, men først: Salsa verde.

Vi er jo vant til  å lage salsa med tomat, eller med søtere frukter som mango, ananas, eller tilogmed mandarin, som jeg har prøvd meg på. Men salsa verde, altså grønn salsa, den lages med tomatillos. Tomatillo har en utrolig kul egenskap i å være full av pektin, det som ofte kalles naturlig stivelse eller tykningsmiddel, og det gjør at denne salsaen ikke blir mer sørpete av å stå i kjøleskap: Tvert imot tykner den og får en helt fantastisk konsistens. Det anbefales med andre ord å lage den en dag eller to i forveien, om du først får tak i tomatillos.

Har du sett tomatillos i butikken? Grab them - og lag salsa verde!

Det er vanlig å bruke tomatillos både rå og varmebehandlet, og denne gangen lagde jeg salsa verde med ovnsbakte frukter og jalapenos, før det hele gikk i matmølla. Det er ikke så mange flere ingredienser som skal til: Tomatillo har en ganske syrlig smak, og dette er derfor en syrlig, hot salsa. En favoritt, altså.

Du kan lage akkurat denne oppskriften med vanlige tomater, men da blir den ikke like tykk eller like syrlig. Men det går altså helt fint an.

Har du sett tomatillos i butikken? Grab them - og lag salsa verde!

Salsa verde (salsa med tomatillo)

10 tomatillos
1-2 jalapenos
2 lime
1-2 hvitløksfedd

1 liten gul løk
1 ts havsalt
1 stor håndfull koriander

Skrell tomatillosene, skyll dem (de er litt sticky utenpå når du tar av “papirskallet”. Legg dem hele i en liten ildfast form sammen med jalapenos, som du kutter stilken/toppen av. Antall jalapenos justerer logisk nok styrken, så her kan du enten holde igjen eller kjøre på.

Sett dem i ovnen på full guffe under grill-elementet. De skal ikke bakes, de skal grilles, til skallet har svarte flekker og de har poffa og gått litt i oppløsning, ca 10 minutter om ovnen din er like varm som min (ca 250) og med grill-element. Snu dem forsiktig, og grill dem et par minutter til.

I mellomtiden har du de andre ingrediensene i en matmølle eller blender: Grovhakk løk, smash hvitløk, skyll koriander og skvis lime (det er kun saften du skal ha). Når tomatene og chillien er ferdiggrilla, har du det, og all den digge juicen den har sluppet i ovnen, oppi matmølla og kjører det hele til en glatt masse. Om du vil ha den med mer chunks, kan du finhakke løken for hånd og røre den inn etterpå istedet.

Somsagt blir denne ganske flytende når den er ferdig, mens pektinen vil sørge for at den stivner i kjøleskap. Da setter også smakene seg, og denne er definitivt best på dag to eller tre. Eller fire, om det er igjen noe.

Har du sett tomatillos i butikken? Grab them - og lag salsa verde!

Hei! Det er mange som spør meg hvor man kan få tak i tomatillos. Som jeg skrev i posten er det ikke så lett å få tak i, men jeg fant mine på Gutta på Haugen i Oslo. Jeg har også fått tips av andre om at det går an å få tak i det på Jacobs på Majorstua, og på grønnsaksbutikken i Smalgangen på Grønland. Dette er ikke noe noen har inne hele tiden. Det er jo litt av magien, spør du meg.

3 Comments

  1. Marte My

    Hvor får man tak i tomatillos? Kan man få kjøpt det på innvandrerbutikker?

    • Hei! De er ikke kjempelette å få tak i, og jeg forsøker å sette sammen en liste over bekrefta steder nå. Jeg kjøpte somsagt disse på gutta på haugen, og vet at enkelte jacobs-butikker kan ha, i tillegg til sunkost på gunerius med tidvis tilbud. Mulig innvandrerbutikker/grønnsaksbutikker også kan ha!

  2. Veldig deilig om du griller alle ingrediensene,(utenom cilantroen selvsagt) ikke bare tomatilloene og chilien.
    Gøy med litt variasjon. Og tomatillos går helt fint å dyrke her i Norge, vi har 6 store planter her hjemme i år, man må bare huske at du trenger mer enn en plante for at de skal befruktes og danne frukt.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.