Blogg

Tips til julegaver du kan kjøpe

12 comments

… om du først må! Det er ikke til å stikke under en stol at enkelte gaver rett og slett må kjøpes, men da er det to regler som gjelder. Hvertfall hos meg.

Den første regelen handler om hvor jeg handler. Jeg vil handle hos en aktør som merker hvert eneste salg, som trenger hvert eneste salg, som blir personlig happy-go-lucky for hver eneste bestilling som tikker inn før jul. Grunnen er enkel: Det er beinhardt å drive som selvstendig aktør i Norge i 2017, og jeg synes alle som tør begi seg ut på det, fortjener at vi legger igjen pengene våre der.

Den andre regelen handler om hva jeg handler. Hos disse selvstendige, fantastiske aktørene velger jeg å kjøpe varer som jeg enten vet blir brukt opp, drukket opp eller spist opp – eller varer jeg vet kan bidra til at de i sin tur blir et hakk mer miljøvennlige bare ved å få en julegave. Barnefamilier kan få sugerør i glass eller metall, storhusholdningene kan få bomullsposer og wrap til boller istedet for plastposer, fashionistaen kan få lekre strømpebukser laget av resirkulerte strømpebukser, den nysgjerrige kan få ingredienser til et DIY-kit, kaffedrikkeren kan få en lekker kaffetermos, studenten kan få en fin vannflaske.. Dere skjønner hvor jeg vil med dette, ikke sant?

Under er en liste over aktører med nett-distribusjon jeg aktivt bruker selv, og som jeg går all in for å støtte i hverdagen min. Ingen av disse har bedt om få bli frontet av meg (jeg gjør som kjent ikke kommersielle samarbeid, enn så lenge), så dette er ikke spons. Det er bare helhjerta anbefalinger, fra meg til deg.

BeeOrganic.no

Ingvild som driver BeeOrganic.no var, såvidt jeg vet, en av de første i landet som startet opp en heløko-webshop. Hun har fantastiske vannflasker, termoser, sugerør i allslags materiale (som ikke er plast),  mye fint og godt til mor og barn, og utvider sortimentet sitt hele tiden. Det er garantert at du finner noe her til alle du er glade i. Mine favoritter er termosene fra Klean Kanteen, det er den du ser på snappen min omtrent hver dag.

Beecoshop.no

Det er ikke alltid så lett å holde tunga rett i munnen når det kommer til disse to butikkene, for de har både ganske like navn og ganske mange overlappende varer, men det er altså to ulike butikker. Beecoshop.no har masse deilige greier til badet (og til deg når du er på badet), og et helt supert utvalg på varer du trenger hvis du skal lage ting selv (for eksempel med DIY-tips fra lessismorediy.com, som jeg tipset om i posten om julegaver du kan lage selv).

 

Gruten

Dette er en av mine personlige favoritter. For noen år siden kom jeg over noe som het Grutensåpa på et marked. Det var Siri som hadde laget grutensåpa, og dette er en helt fantastisk gründerhistorie: Det kastes absurde mengder kaffegrut på byens kafeer hver eneste dag. Den kan brukes til så mangt, viser det seg. Siri sykler byen rundt med transportsykkel for å samle inn kaffegrut, og lager grutensåpe og grutenskrubb av det. I tillegg fører hun de sykt kule kaffekoppene som er laget av kaffegrut, og hun selger en liten samling fine ting i tillegg til kurs i hvordan du kan dyrke din egen østerssopp (!) i kaffegrut (!!!!). Altså jeg dævver litt av entusiasme. Gruten har nettbutikk, og du kan se her hvilke butikker som fører produktene i hylla. Min personlige favoritt er kaffeskrubben med peppermynte. Så kult. Så sinnssykt kult.

A post shared by Siri Mittet (@grutenoslo) on

Fatogfe.no

Fat og fe startet som en gårdshandel, og har nettopp jobba døgnet rundt for å få nettbutikken sin opp og stå. Det fortjener en klapp, en kred og en bestilling! De har også mye fint til kjøkken og bad, men det kuleste er kanskje de litt rarere tingene, som de finfine pepperkakeformene, villpepper (!), DIY boombox (!), lingarn og de hjemmelagde myntknappene, som du også kan få som mansjetter og øredobber. Definitivt noe for den nostalgiske typen.

 

A post shared by FATogFE (@fatogfe) on


 Leske.no

Gutta bak Leske.no startet for et knapt år siden, og har hatt litt av en reise, om man kan si det uten at det blir for kleint. De hadde sett seg lei på at det bare fantes kjedelig alkoholfri drikke å få tak i, og istedet for å sutre, lagde de nettbutikk og startet jakten på de beste flaskene det går an å få tak. Og det har de seriøst klart, her er er det så mye godt. Vi har redusert vinflaskeinntaket vårt betraktelig når vi har en flaske eller tre med god drikke stående i skapet – det føles akkurat like luksus, bare litt bedre. Du kan både bestille enkeltvise pakker som gave, eller starte et abonnement. Enten til deg selv, eller til noen som fortjener å få en pakke på døra en gang i måneden. Eller til begge. Våre favoritter er sånn ca alt fra Luscombe.

 

A post shared by Leske.no (@leske.no) on

Grenenshop.no

En liten favorittbutikk på løkka ved navn Grenen har også nettbutikk. Her er det mye lekkert, etisk og miljøvennlig! Spesielt er jeg glad i sminke- og hudpleieproduktene de fører, blant annet fra min favorittprodusent i Oslo, Neven. Shampobarene derfra er min nye faste shampo, og ett stykke varer i et halvt år (hvertfall sånn som jeg vasker håret mitt!). Både fine å se på og fantastiske i bruk.

 

A post shared by Grenen (@grenen.shop) on

12 Comments

 1. Takk for supre tips! Eg vil og tipse om striik.no – liten nettbutikk med plastfrie fine og kule greier.

 2. Fine tips! Veldig kult med gjenbruk av grut! Hva med Rein hudpleie? Øko-startup-kvinnebedrift med flotte varer: http://www.reinhudpleie.com

  • Rein hudpleie høres spennende ut! jeg vil ikke teste aktører jeg ikke har førstehåndserfaring med, men kom gjerne med tips i kommentarfeltet!

 3. Kari Voss Hofset

  Og skulle man være på jakt etter miljøvennlige og etisk forsvarlig produserte barneleker finner man det på http://www.leketreet.no

  • Herlig! Så utrolig kult at dere gjør tipselista lenger, dette er helt gull <3

 4. Silje

  LiBe (etiskmote.no) kan anbefales for klær!

 5. Victoria

  Og Agent M selger også masse forskjellig som er plastfritt og økovennlig. Er veldig enig med deg om at når man først må kjøpe noe, så er det fint å kjøpe noe som er økovennlig og som støtter småbedrifter med cirka samme verdisyn som en selv mtp. miljø :)

 6. Bente Schjødt-Osmo

  Takk for fine tips!
  Hva med å kjøpe Bokashi kjøkkenkompost i julegave? bokashinorge.no er en liten start-up på Nesodden som selger utstyr for å lage kompostjord av alt matavfall ved hjelp av naturlige mikroorganismer: det går fort, lukter ikke vondt, du kan gjøre det inne og det passer fint i byen. Mer miljøvennlig enn varmkompostering er det også. Masse mer info på bokashibloggen!
  Blogg og nettbutikk her: bokashinorge.no. Jeg ønsker meg mer bokashistrø til jul :-)

  • Veldig godt tips! Krever kanskje at mottageren har en viss interesse, men om de har det er det jo helt gull. :)

   (Heia Nesodden!)

 7. Stine

  Min kjære svigerinne driver pureskin.no.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.