Porsjonspakker med innbakt portobello... Sa noen festmiddag?
Middag

Innbakt portobello med spinat- og valnøttfyll

Nivå Enkel 11 comments

Jeg tipper at det er flere enn meg som noen ganger lurer på hva man kan lage hvis det skal være for eksempel nyttårsmiddag, julemiddag, juleselskap eller andre festligheter. Nå har jeg et nytt forslag: Innbakt portobello med spinat- og valnøttfyll!

Mengde: 2 porsjoner (dobles/flerdobles lett)
Arbeidstid: ca 45 min

Disse ser kanskje fancy ut, men de er overraskende enkle å lage, det er ikke mange ingredienser som egentlig skal til, og de kan serveres med så og si alt av tilbehør og sauser som ellers måtte finnes på bordet fra før av (vi har vel alle vært i familieselskap og lurt på hva vi egentlig skal ha til den sausen og de potetene…), og mye av dette kan preppes på forhånd! Shall we?

Dette starter med at store, deilige portobellosopper ovnsbakes med olivenolje og en klype salt. Portobello er en fantastisk sopp: Den er såpass solid i konsistensen at den faktisk både holder form og fasong og gir tyggemotstand, og i tillegg er den proppfull av deilig umami. I denne retten er det portobelloen som er kjernen og stjernen, for å si det sånn. Heldigvis begynner det også å bli lett å få tak i portobello rundtomkring i landet.

Porsjonspakker med innbakt portobello... Sa noen festmiddag?

Mens soppene står i ovnen, lages resten av fyllet. Det er ganske så enkelt, og kan gjerne gjøres både enklere og vanskeligere, alt ettersom hva du har lyst til. Jeg har brukt finhakket sjalottløk og hvitløk, olivenolje og friske urter, samt spinat og finhakkede valnøtter. Alt dette får surre og blande seg og bli sykt digg, og så pakkes det inn i “hatten” på soppen etterpå.

Soppen og fyllet bakes deretter inn. Jeg har brukt filodeig, som for hvert lag pensles med mandelmelk, og derfor blir det den fluffy, crispy lag-på-lag-deigen du ser på bildene. Det går også an å bruke butterdeig, det finnes flere veganske alternativer på markedet, blant annet Rema sitt eget merke.

Og så går det i ovnen, og det er altså det. Fyllet kan gjøres klart på forhånd, og soppene kan også bakes på forhånd, sånn at det bare er montering og baking som gjenstår før servering. På bildene ble de servert med ristet rosenkål, syltet rødkål og karamellisert, syltet sjalottløk, og de kan med fordel få selskap av potet, saus, flere grønnsaker og annet snask. Mm Mm MM!

Innbakt portobello med spinat- og valnøttfyll

2 store portobellosopp
Olivenolje
Salt

2 store sjalottløk
2 hvitløksfedd
2 store håndfull frisk spinat
2 dl valnøtter
2-3 ss friske urter: Rosmarin, timian, persille, salvie
Salt og pepper
Olivenolje

Filodeig eller butterdeig
Usøtet plantemelk

Sett ovnen på 200 grader. Knekk stilkene av portobellosoppene, og legg dem med hatten ned i en ildfast form. Risle over noen teskjeer med olivenolje, litt salt, og sett dem inn i ovnen i 10-15 min.

Finhakk sjalottløk og hvitløk, og la det surre til det er mørt i litt olivenolje. Kok opp vann og hell over spinaten i en bolle så den forvelles, og hell det av igjen etter et par minutter. Skyll spinaten i kaldt vann, og skvis så mye vann som mulig utav den. Skjær det i mindre biter med kniv. Ha det i panna sammen med finhakka valnøtter, og følg på med urter, salt og pepper.

For å dandere (med filodeig) tar du pakken ut av kjøleskapet idet du starter. Bruk en stor fjøl, finn frem en bolle med usøtet plantemelk og en pensel. Legg ett ark på fjøla, pensle hele med plantemelk, og legg på neste. Fortsett slik – jo flere ark, jo tykkere deig rundt. Jeg brukte fire ark rundt disse. For å bruke butterdeig, tin platene, kjevle dem ut, og bruk 1 plate per sopp.

Legg soppen med hatten ned på deigen, fyll den med halvparten av spinat- og nøttefyllet, og trykk det godt ned. Pakk deretter deigen rundt soppen (forsøk å gjøre det slik at det er omtrent like mye deig på alle kanter), og pensle overflaten med plantemelk igjen, før du fortsetter med de andre soppene og legger dem på et bakebrett med bakepapir. Sett brettet i ovnen, og la de steke til de er gyldne.

Porsjonspakker med innbakt portobello... Sa noen festmiddag?

11 Comments

 1. Wow så god! Lagde denne på julebord i dag, anbefales virkelig.

 2. Ane Nielsen

  Denne var fantastisk! Gleder meg til å ha den på julaften. Greenbonanza er den beste matbloggen jeg veit om. Tusen takk for jobben du gjør.

  • tusen tusen takk! Så kult at du har testa. Vi skal også ha denne på julaften i år :)

 3. Vivian Helen Nielsen

  Dette blir nyttårsmiddagen min

 4. Ragnhild

  Kan denne fryses ned, eller oppbevares i kjøleskap og varmes opp igjen?

 5. Petra

  Er det noen som har prøvd å lage denne uten filo- eller butterdeig? Må spise glutenfritt og har dårlig erfaring med glutenfri butterdeig, så tenker å droppe hele innpakkingen og kun lage soppen og fyllet. Noen som har prøvd?

  • Det går helt fint. Kan eventuelt serveres med glutenfritt, ristet brød og aioli.

 6. Frida

  Hei Mia! Tusen takk for supergod oppskrift. Denne blir julemiddag i år, og jeg gleder meg allerede! Har du noen tanker eller anbefalinger til vin eller annen drikke som kan passe sammen med retten? :)

  • Hei Frida! Så koselig å høre at denne blir julemiddagen din! Jeg ville anbefalt en rødvin, kanskje en italiensk, gjerne fra Piemonte!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.