Er du allergisk mot sopp, nøtter og soya - men vil ha nøttestek på julaften uansett? Her er oppskrifta for deg!
Middag

Julestek “uten alt”

8 comments

Jepp, it is here! Julemiddagen for alle som ikke tåler nøtter, gluten, soya og forhåpentligvis andre ting også. Nøttestek uten nøtter, basically!

Mengde: 4-6 porsjoner
Arbeidstid: ca 1 time

Et av spørsmålene jeg får oftest rundt juletider, om vi ser bort fra det klassiske spørsmålet om hva jeg spiser til jul (som jeg har behørlig tenkt til å svare på i løpet av helgen, forresten!), er om nøttesteika kan lages uten nøtter. Om du har i bakhodet at jeg er utdannet språkviter er jo det et veldig gøy spørsmål. Litt som å spørre om sjokoladekake uten sjokolade, riskrem uten ris, peanøttsaus uten peanøtter, og så videre, og så videre.. Samtidig skjønner jeg jo veldig godt at det må være fryktelig irriterende og slitsomt å være nøtteallergiker rundt juletider når så mange oppskrifter som finnes der ute, inkludert fra min kant, er nettopp nøttestek. Så – jeg har gjort et forsøk på en nøttestek uten nøtter, som da rett og slett er en julestek.

Når den først skulle være uten nøtter, tenkte jeg at jeg kan jo godt dra på litt, og sørge for at den er uten andre ting også. Jeg har prøvd å liste opp alle uten-tingene jeg har fått spørsmål om opp gjennom åra, og deretter sett hva jeg har å rutte med. Så, om jeg ikke tar helt feil, er denne uten både nøtter, uten soya, uten gluten, uten sopp,  uten korn i det hele tatt, og den kan, om du må, lages uten vanlig løk (men purreløken må nok med!).

Er du allergisk mot sopp, nøtter og soya - men vil ha nøttestek på julaften uansett? Her er oppskrifta for deg!

Og da er jo det store spørsmålet: Er det igjen noe smak, da? Dere veit jo hvor opphengt jeg er i umami, og når jeg både fjerner nøtter og sopp, mine favoritt-umamikilder, da har jeg en deilig utfordring foran meg. Jeg har løst det gjennom grønne grønnsaker som purre, selleristang og spinat, som har en god del umami i seg når det varmebehandles. Og til dere som rynker på nesa av selleri: Det smaker ikke selleri, men selleri spiller de andre smakene gode. Ok? Ok. Deretter har jeg brukt solsikkefrø og gresskarkjerner som ristes i ovnen, og da er de også plutselig ganske så gode umami-kilder. I tillegg er det sennep og en ørliten dose tomatpure her, som også er gode kilder for smak. Næringsinnholdet er det kikerter og kidneybønner som bidrar til.

Jeg lagde min ganske grov, som du ser av bildene. Det kan bety at den er litt vanskelig å skjære i, men jeg velger heller grov og litt ruglete i kantene enn superkvernet, for det er noe med at luft må komme frem for å bake steika innenfra. Du kan selvfølgelig gjøre den finere i konsistensen enn jeg har gjort her, men da vil den også bli mindre crunchy og få mindre tyggemotstand.

Er du allergisk mot sopp, nøtter og soya - men vil ha nøttestek på julaften uansett? Her er oppskrifta for deg!

Julestek “uten alt”

2 ss nøytral olje
1 stor gul løk
1 purreløk
1 hvitløksfedd
2 laurbærblad
1 selleristang
1 stor gulrot
ca 100 gram spinat, eller mer
1 dl solsikkefrø
2 dl gresskarkjerner
1 boks (hermetikk, ikke papp) kikerter
1 boks (ca 170 gram) kidneybønner
1-2 ss dijonsennep
1 ss tomatpure
3 ss urter (tørre eller friske): Rosmarin, timian, og/eller oregano
Salt og grovkvernet pepper

Finn frem en brødform, og kle den med bakepapir. Jeg klipper til en papirremse på kryss og en på tvers, da er det lettere å løfte steika ut etterpå, og den blir finere i hjørnene. Sett ovnen på 200 grader før du setter i gang.

Start med å ha solsikkefrø og gresskarkjerner i en ildfast form eller på et bakebrett, og la de riste i ovnen i 8-10 minutter til de er gyldne og lukter ordentlig godt, men pass på at de ikke brenner seg. La de avkjøle på benken.

Kutt opp løk, purre og hvitløk, og la det surre med laurbærblad og en god klype salt i en stekepanne med olje til grønnsakene er møre og gjennomsiktige. Skyll selleristang, gulrot og spinat. Grovhakk spinat, kutt selleri i tynne skiver og rasp gulrota, før du fisker ut laurbærbladene av løkblandingen og har grønnsakene oppi. Rør godt sammen, og ha tomatpure, sennep og finhakka urter i panna.  Smak til med salt og pepper. La blandingen surre til spinaten har sluppet alt vannet, og det har fått koke sammen.

Ha rista frø og kjerner i en matmølle sammen med avrente og skylte kikerter og kidneybønner, og blitz det til en grov masse, før du har oppi grønnsaksblandingen fra panna, og kverner det til en grov, god konsistens. Her kan du se an selv hvor finmalt du vil at den skal være.

Ha blandingen over i brødforma, og bruk en slikkepott til å trykke den godt ned og lage en glatt overflate. Sett forma i ovnen, og la den stå i ca 30-45 minutter, til den er gylden og sprø på overflaten.

Løft julesteika ut av brødforma, og la den sette seg litt på benken, ca 5-10 minutter, før du skjærer i den. Den kan både fryses og varmes opp igjen, enten i ovn eller i skiver i panna. Spis den sammen med klassisk julemat-tilbehør – eller noe helt annet!

Er du allergisk mot sopp, nøtter og soya - men vil ha nøttestek på julaften uansett? Her er oppskrifta for deg!

8 Comments

 1. hanne

  Hermetikk, ikke papp? Den hang jeg meg litt opp i. Hva er forskjellen?

  • Bare mengden! Jeg hadde ikke en boks tilgjengelig da jeg skrev ut oppskriften, så klarte ikke spesifisere det ytterligere foreløpig :)

 2. hanne

  Haha, ok :) Begynte å lure på om det var en magisk, mystisk forskjell.

 3. Funker det å bruke bare kikerter? Evt linser istedenfor kidneybønner? Magen min sender alt som er bønner (unntatt soyabønner) i retur dessverre.

 4. Kan jeg bruke sopp og/eller nøtter for å erstatte selleristang og få den unamismaken, da jeg ikke har det, men både sopp og nøtter?

 5. Jeanette Tranberg

  Mye inspirerende matlaging her – takk for at du deler! Tåler ikke korn, og ikke belgfrukter (bønner, linser, soya). Har du noen ide om noe annet som kan erstatte bønner og linser?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.