Blogg

Alt du trenger til en grønn jul

1 comment

Og med grønn mener jeg ikke uten snø, jeg mener uten kjøtt! Her er mine favoritter for jula 2017 samlet på ett og samme sted.

Ah, det nærmer seg, dere? Advent har føltes kort dette året, når julaften faller på fjerde søndag i advent, og ikke som de siste årene, hvor den har vært opptil flere dager etter siste søndag. Det har vært en innholdsrik advent på min kant, og det har gått så fort så fort så fort! I det minste har jeg rukket å tipse dere om julegaver som kan lages og julegaver som kan kjøpes om du må, og det har heldigvis vært rom for å komme med noen ferske julemat-oppskrifter også.

I tillegg har dere kanskje fått med dere at oppskriftene mine figurerer på selveste Smak.no, Dagens Næringslivs matside? Jeg har laget vegetarjul-serie sammen med dem! Det er to artikler ute nå, om drikke og om julemiddagen, og de neste ukene kommer det hele tre til med ulike tema. Veldig stas! Det er flinke Veslemøy Vråskar, som holder til i samme studio, Sporenstrek, som Josefin som tok bildene til boka mi, som står for bildene.

Så nå er vi her, og det er i denne uka det er julaften. Tenke seg til, dere. På fredag skal vi pakke oss inn i bilen og kjøre til Volda og være der på julaften og litt til, før vi kjører til Sjusjøen for et par dager før vi setter snuta hjem igjen for nyttårsfeiring hjemme hos oss selv. Jeg gleder meg, og det kommer garantert en årsoppsummering på et tidspunkt også. Men nå: Julematen.

Jeg synes det er ordentlig stas å følge med på statistikken i desember, for det er stort sett julemat det går i. Dere leser dere opp i god tid, det skal dere ha! Under har jeg samlet mine favoritter, noen nye og noen gamle, inkludert de jeg har tenkt til å bruke selv i år.

God drikke: Gullmelk eller varm sjokolade

God drikke må til i jula, det er noe helt spesielt å krype opp i sofaen med en varm kopp mellom hendene på morgenen på julaften. Kaffe og te er godt, men en god kopp av det Øystein kaller gullmelk, golden milk, har veldig smaken av jul for meg. Om du, som jeg, skal tilbringe jula i et hus med veldig mange andre mennesker, går det helt fint å blende opp en liter eller to av denne, ha den i kjøleskapet, og bare raskt stikke nesa fram for å varme den opp på ovnen. Husk at den ikke skal koke, da blir den tykk, og det er ikke så godt! Den varme sjokoladen er en klassiker, og denne lages med både ekte sjokolade og kakaopulver. Ikke noe juks, nei.

Det trenger ikke være gløgg - gå for gullmelk eller varm sjokolade til julekosen!

Snacks: Ristede hasselnøtter eller kålchips

Noen ganger skulle jeg ønske jeg var en kakeblogg, for kakeoppskrifter drar sykt mye trafikk. But alas, jeg har ingen sweet tooth, jeg liker det salt og crunchy. I jula er rista hasselnøtter en instant hit, det er lett å lage mye og det er strengt tatt ikke veldig energikrevende heller. Grønn- eller svartkålchips er et godt avbrekk fra alt det fettholdige som pleier å fylle julebordet, så om du ser en liten halvtimes luke: Go for it!

Julegodis trenger ikke være fullt av salt og fett - det kan være nøtter og grønnkålchips!

Frokost: Granola og tofupostei

Har dere tradisjon for å samle familien til frokost i jula? Det er det både hos oss og hos svigers, og de kan godt vare leeenge! Det er jo mye klassisk julepålegg som er ganske så kjøtt-tungt, for å si det sånn, men med litt yoghurt på lur, et glass granola med i bagasjen, og en boks tofupostei i den andre bagasjen (ja, vi har faktisk lagd klar tofupostei som står i fryseren nå, den blir med i bilen på fredag), har du det du trenger, spør du meg. Ikke glem gode sylteagurker!

Lunsj: Grøt og julesalat

Grøt er godt! Hvertfall én gang i løpet av jula må det være grøt til lunsj, og så er det kanskje nok, eller…? Isåfall, når det blir nok, da begynner jeg å ville ty til noe grønt. Det blir jo gjerne endel brød, så å snike en salat inn på et frokost-, brunsj-, eller lunsjbord er ikke å forakte, synes jeg.

Om du kan lage risengrynsgrøt uten melk ? Yes indeed.

Julemiddagen: Innbakt portobello og rosenkål

I år skal vi, tro det eller ei, ikke lage nøttestek på julaften! Det blir første året på tolv år jeg ikke spiser den tradisjonssterke veggisvarianten, rett og slett fordi vi, hvis jeg skal tørre å si det, er litt lei…? Ikke lei av oppskriftene mine, de står jeg fortsatt helt og fullt for, men vi er så mange i år, så jeg kjører en litt enklere variant, nemlig porsjonsinnbakte portobellosopper med masse crunch og smak. Det gleder jeg meg til! Til den skal vi selvfølgelig ha ristet rosenkål – som alltid – og en god soppsaus.

(psst! Hvis du lurer på hvor nøttestek-oppskriftene befinner seg, kan du søke “nøttestek”, og få opp masse resultater. Her har du også en alt du kan lure på om nøttestek-artikkel.)

Hva spiser du til jul når du ikke spiser kjøtt? Dette!

Dessert: Riskrem og karamellsaus

Nå skulle jeg skrive at de ikke skulle spises sammen, men for alt jeg vet er det knallgodt, så si fra om du gjør det, da! Riskremen pleier jeg å servere med bringebærsaus (den lager du enkelt ved å kjøre frosne bringebær i en blender sammen med ørlite sukker), friske bær og hakka mandler, mens karamellsausen er nydelig på både is og friske bær, eller som topping på en mørk sjokoladekake. Riskremen er basert på grøten der oppe, så om du lager grøt, lag dobbelt, så har du riskrem også!

Sånn – var det kanskje det vi trengte til jul, eller? Legg igjen en kommentar om det er noe dere savner, om dere trenger råd eller triks eller lenke til en oppskrift dere ikke finner igjen, og jeg lover å svare etter beste evne. Og så håper jeg at dere får en fantastisk fin jul, uansett hvordan dere skal feire den, uansett hvor, med hvem, tradisjonelt eller ei – jeg håper dere får noen fine, rolige, deilige dager.

One Comment

  1. Alexandra

    Tusen takk for flotte oppskrifter!
    Du har inspirert meg masse dette året!!!
    Ønsker deg og dine en god og avslappende jul.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.