Lag din egen plantebaserte hvitløksdressing med bare tre ingredienser!
Saus, dipp og topping

Hvitløksdressing av 3 ingredienser

4 comments

Er det en regel som alltid er sann på kjøkkenet, er det all mat blir bedre av en god saus eller dressing. Da kan du lage et luksusmåltid av det meste, og denne hvitløksdressingen funker til så mangt!

Vegansk
Mengde: ca 2 dl

Arbeidstid: 10 min

Stadig vekk tar jeg meg selv i å tenke på hvor glad jeg er for at jeg ikke er allergisk mot nøtter. Det ville det plantebaserte livet mitt ganske mye mer stusselig, og en av hovedgrunnene til det (i tillegg til at jeg elsker å knaske på ovnsrista hasselnøtter) er min forkjærlighet for å lage dressinger og sauser med cashewnøtter som base.

Cashewnøtter er ganske magiske, nemlig. De er den eneste nøtta, sammen med macademianøtta, som blir helt, helt silkemyk med litt hjelp av vann og en blender. Jeg har servert cashewbaserte dressinger (alle har utgangspunkt i denne originaloppskrifta) til ganske mange mennesker som har nektet å gå på med på at joda, det er nøtter i massevis, her. Nøtter er sunt og godt fett, proteiner, og når du kjøper dem fra bakehylla usalta er de også ufritert, og dermed mye sunnere enn de du finner i snackshylla.

Denne versjonen av drømmedressingen min handler om to ting: Hvitløk og pepper. Gjerne absurde menger av begge deler. Så mye hvitløk at det stinger litt i kjevebeina når du smaker. Du kan selvfølgelig justere mengden, men man lager jo ikke hvitløksdressing for at det ikke skal smake hvitløk? Om du vil lyxe det til baker du hvitløken hel med litt aluminiumsfolie i ovnen først, og smetter de møre, deilige hvitløksfeddene inn i dressingen etterpå. Da får du en mye rundere dressing enn om du bruker rå fedd, som også er godt. Pepper og ørlite (valgfri) sitron topper dressingen.

Lag din egen plantebaserte hvitløksdressing med bare tre ingredienser!

Hvitløksdressing av 3 ingredienser

2,5 dl usaltede cashewnøtter
2-2,5 dl vann
2-5 hvitløksfedd
Salt og pepper
Evt sitronsaft

Om du vil teste med bakte hvitløksfedd, pakker du inn en hel hvitløk i folie, og baker den i ovnen på 200 grader i 15-20 minutter, til feddene er helt møre. Popp dem ut av skallet etterpå.

Cashewnøtter skal mykgjøres ved hjelp av vann, og kan enten ligge i bløtt i kokende vann i 2-4 timer eller over natta, eller kokes i 12-15 minutter først.

Ha deretter vann, cashewnøtter og hvitløk i en sterk blender (hvor kremete dressingen blir avhenger av styrken på blenderen din). Det kan være lurt å begynne med 1 dl vann, og justere konsistensen etter ønske etterhvert. La dem blende lenger enn du tror, gjerne fem minutter. Smak til med salt, grovkverna pepper og evt sitronsaft.

Oppbevares på tett glass i kjøleskap.

Lag din egen plantebaserte hvitløksdressing med bare tre ingredienser!

4 Comments

  1. Inger

    Hvordan er holdbarheten på denne? Er den omtrent som mandelmelk, kanskje?
    Jeg lager av og til den vidunderlige mandelmelken din, men forrige porsjon rakk dessverre å bli dårlig før jeg hadd brukt den helt opp. (Vi er ikke veganere så vi drikker vanlig melk også, men den grønne spinatsmoothien din som jeg elsker, er så mye bedre med mandelmelk, og det er jo så lett!)

    • Hei! Jeg har hatt den stående i opptil fem dager, men den har en tendens til å forsvinne før den rekker å bli dårlig. Bruk sansene :)

  2. Hei Mia! Har du prøvd og lage med solsikkefrø isteden for cashewnøtter ? :) Jeg bruker det isteden for. Bruker og få ganske bra sauser av de også, også er det jo billigere :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.