Desember 2017

Jeg sniker meg til en desember-oppsummering i dag, for på månedens, og årets, siste dag er det jo hele året som skal oppsummeres!

Vi har nettopp kommet hjem fra årets juleturne, med minst to dager i bil. Et par dager før julaften kjørte vi til svigerfamilien i Volda hvor vi hadde julaften med tretten tilbords, og andre juledag kjørte vi til Sjusjøen, hvor mine foreldre var. Den samme dagen var vi på vei vestfra, søstra mi og sønnen på vei sørfra, og svigerinne med tre barn på vei nordfra. Da får jeg julestemning, da – når alle er på vei fra hver sin kant. Det er ordentlig fint.

I desember fikk jeg et spontant innfall om å skrive et innlegg hver adventsøndag. Det har jeg ikke gjort før, og jeg skrev ganske lite om mat og ganske mye om alt annet. Det er litt uvant å gjøre det, fortsatt, selv om jeg ser at dere leser, liker og kommenterer. Kanskje jeg skal prøve å gjøre mer av det neste år?

På oppskriftsiden har desember vært litt som november. Det kom ikke susende ut oppskrifter flere ganger i uka, og en av grunnene til det avslørte jeg i innlegget på julaften: Jeg skriver på en ny bok! Den skal jeg fortelle mer om neste år, men det er altså oktober 2018 som er planen for utgivelse. Det som har blitt publisert av oppskrifter her i desember, har naturlig nok stort sett handlet om jul. La oss ta en titt, shall we?

Risengrynsgrøt

Det er ikke desember uten risengrynsgrøt! Dette er min favorittmåte å lage grøt på. Litt omstendelig og med ulike typer væske, men det er akkurat det som må til for at man skal få verdens mest kremete og gode grøt. Ikke noe vassen grøt her i gården, ass! Nei du.

Risengrynsgrøt hører jula til - også når den kokes uten melk!

Innbakt portobello med spinat- og nøttefyll

Vi har jakten på julemiddagen, for vi er faktisk littegranne lei av nøttestek, selv om det kanskje ikke er lov å si, når så mange av dere bruker nøttestek-oppskriftene mine til jul. Men i år hadde vi for første gang ikke nøttestek på julaften, vi hadde disse, og det var godt! Jeg har fått melding fra flere av dere som har brukt denne oppskriften til årets julemiddag, og det gjør meg veldig, veldig glad.

Porsjonspakker med innbakt portobello... Sa noen festmiddag?

Varm sjokolade

Like sant som at det ikke er desember uten grøt, er det at det ikke er desember uten varm sjokolade eller kakao. Dette er luksusvarianten, her er det både ekte sjokolade OG kakao! Holy moly, så godt da gitt.

Ordentlig, indulging, luksusvarianten av kakao, rett og slett. Varm sjokolade i mitt hjerte!

Julestek “uten alt”

Selv om jeg ikke skulle lage nøttestek selv på julaften, var det på sin plass å lage en helt fersk nøttestek-oppskrift i år også, tradisjonen tro. Denne gangen lyttet jeg til alle dere som har ønsket dere en variant uten nøtter, uten sopp, uten gluten, og resultatet er denne julesteken “uten alt” (bortsett fra smak)! Jeg vet at flere av dere hadde denne på julaften, og jeg håper virkelig den falt i smak, for det var en liten utfordring dere ga meg der altså, det må jeg innrømme.

Er du allergisk mot sopp, nøtter og soya - men vil ha nøttestek på julaften uansett? Her er oppskrifta for deg!

Hvitløksdressing

Ooog så fort vi bikka julaften, var jeg ferdig med julematen! Klassisk! Denne hvitløksdressingen er fantastisk enkel å lage, og bør alltid stå på et glass eller en flaske i kjøleskapet for å løfte enhver salat eller middag til nye høyder, spesielt om du er glad i både kremete dressinger og hvitløk.

Lag din egen plantebaserte hvitløksdressing med bare tre ingredienser!

Advent, Smak.no, Vixen og bok

Første søndag i advent skrev jeg om familie og om bestemødrene som ikke lenger finnes.

Andre søndag i advent var jeg hos søstra mi i Flekkefjord, og fortalte om samarbeidet jeg har hatt med Smak.no om en hel serie om vegetarmat i jula.

Tredje søndag i advent skrev jeg om at jeg er semifinalist i Vixen Awards, og er ambivalent til å be dere om å stemme på meg. Siden da har dere sendt meg masse meldinger og sagt at dere vil stemme meg til finalen, for dere vil at en grønn blogg skal vinne, og nok en gang har jeg verdens beste lesere.

Fjerde søndag i advent var selveste julaften, og da avslørte jeg at det kommer en ny bok i 2018. Litt av en innholdsrik adventstid, om jeg kan si det selv!

Innimellom rakk jeg også poste en fyldig post med forslag til oppskrifter som får deg gjennom en grønn jul i matveien, med alt fra frokost og drikke til middag og snacks, og nå, nå nærmer det seg jaggu nyttårsaften. Montro hva vi skal finne på da?

SAMSUNG CSC

 

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen: jeg elsker tekstene dine. Så ja til flere – også de som ikke bare handler om mat. Angående Vixen, så stemmer jeg så ofte jeg har mulighet. Heia deg og heia grønn mat :-)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.