11 råd til deg som vil gå over til et plantebasert kosthold

I romjula avslørte Pia Skevik, som driver Matvrakbloggen, at hun skulle ta med seg familien og spise helt vegansk i begynnelsen av det nye året. Halleluja, sa jeg – og lovte å skrive et eget blogginnlegg til henne.

Jeg er ganske sikker på at det er flere enn Pia og familien som har mål for januar, eller for 2018, å spise hakket mer bærekraftig, om det så er for egen del, dyras, planeten, eller kanskje alt sammen samtidig, for alt jeg vet. Jeg applauderer og heier av hele mitt hjerte, og tenkte at jeg ydmykt skulle komme med noen tips på veien.

1: Ikke tenk smakserstatning i butikken

Jeg veit dette er et tips som går stikk i strid med det tipset de fleste får, nemlig å bare bytte ut kjøtt med en kjøtterstatning, ost med en osteerstatning, ogsåvidere. Men jeg vet at Pia, og helt sikkert flere, ikke ville blitt tilfredsstilt av det. Om du er skikkelig glad i kjøtt og ost smaker faktisk ikke veganske alternativer noe i nærheten av det samme, og jeg tror skuffelsen blir større enn gleden. Det finnes såklart unntak, både i folk og smak, og om erstatninger er for deg: go for it.

2: Tenk funksjon!

Dette er jo på god vei til å bli mitt mantra, men jeg mener det. Plantemelk smaker ikke som plantemelk, men den kan fungere perfekt i lattekoppen din allikevel. Det tar litt tid til å bli vant til, men nå er jeg blitt sånn at jeg ikke skjønner at havremelk smaker havremelk, og tror jeg får feil på kafe. Jepp.

3: Lag mat du veit du liker

Det er ikke det samme som å ikke fortsette å lage taco. Lag taco! Men lag heller en ny vri på det du har pleid å spise, test ut noe helt annet. Istedet for å bruke vegansk farse i tacoen, hva med å bruke blomkål? Hæ? Ja, ikke sant. Blomkål. Eller pasta bolognese med linser, det er knallgodt.

4: Og test ut nye ting samtidig

Bruk tiden på å smake på nye råvarer, nye kombinasjoner og nye teknikker – men ikke alltid og hele tiden. Det lønner seg å være ganske mett når man gjør noe nytt for første gang, for det er lite som er verre enn å stå på kjøkkenet og se på havarert mat. Da er det fort gjort å havne tilbake i gamle vaner…

5: Ikke vær så streng med deg selv

Å gå helt inn som plantebasert fra å spise kjøtt er ganske heftig. Det er mye rart i mat, nemlig: Gelatin i smågodt, lus i syltetøy, melkepulver i sjokolade og spor av, som de fleste aksepterer som vegansk. Ikke bruk altfor mye tid på å angste og noie over det, det kan du bruke masse tid på senere: Bruk heller tiden på å tenke litt stort, finn nye ting du liker, smak på ting du ikke har smakt på før. Alt det andre kommer av seg selv senere.

6: Spør folk om råd

Du kjenner garantert noen som spiser plantebasert, og hvis ikke følger du jo tydeligvis hvertfall en blogg. Bruk folk! Spør om råd! Si “i dag har jeg sykt lyst på nachos med smelta smør, og jeg veit da søren hva jeg skal lage istedet, hjelp!” De fleste av oss har nemlig klart å pønske ut noe annet godt som funker vel så bra som det vi pleide å ha lyst på i gamle dager.

7: Husk at vaner tar tre uker

De sier at det tar mellom tre og seks uker å etablere nye vaner, og jeg tror det definitivt er sant når det gjelder mat. Det må handles annerledes, planlegges annerledes, kokkeleres annerledes – og det er litt slitsomt og irriterende i begynnelsen, i get that. Hold ut!

8: Mestre tre-fire oppskrifter

Finn frem tre-fire oppskrifter du er banna bein sikker på at du er glad i, og own them! Perfeksjoner dem, begynn å juster på dem, gjør dem til dine egne. Da har du alltid et repertoar å ty til, og du har dessuten rester til lunsj.

9: Make it fun

Alt blir lettere når man har det gøy! Inviter folk, familie eller fremmede for den saks skyld, inn på en matlagingsbonanza en lørdag eller søndag, mens det uansett er drittvær ute. Lek med maten, test ut nye ting, smak dere frem, spill et spill, dans litt på kjøkkenet, og gjør mat gøy!

10: Anbefalinger fra meg til deg

Jeg har jo skrevet en bunke artikler og oppskriftsamlinger i løpet av de siste årene, og her er noen jeg tror kommer godt med på veien til et mer plantebasert liv.

  1. Umami er nøkkelen til all den gode smaken, og om du leser deg opp ørlite på umami og tenker på det når du lager mat, blir all maten bedre. True story.
  2. Alle må ikke like tofu, men om du har lyst til å teste, kan du jo sjekke ut artikkelen om den, eller den helt egne kategorien som bare inneholder tofu-oppskrifter, eller samleposten med 10 tofu-favoritter.
  3. Velg deg ut et par dressinger og sauser som faller i smak, og ha et glass i kjøleskapet til enhver tid. Da har du middag med smak innenfor rekkevidde any day of the week.
  4. When in doubt, gå for linsegryte med kokosmelk og koriander. Trust me.
  5. I anledning World Vegan Day i år satt jeg sammen en liste på mine topp 25-favoritter av egne oppskrifter. Kanskje du finner noe som frister der?
  6. Meld deg inn i Green Bonanzas facebook-gruppe Grønt = Godt! Der snakker vi om både mat, bærekraft, plast og shampobarer i salig kombinasjon, og ingen spørsmål er for enkle, dumme eller kompliserte.

11: Inviter deg selv på middag

Det er ganske unorskt, men jeg synes det er ganske lurt jeg, altså: Inviter deg selv på middag til noen som har knekt vegansk mat-koden. Si det som det er: Jeg prøver meg på vegansk mat, men jeg får det ikke helt til, kan jeg komme hjem til deg og få lage mat sammen med deg? Ingen sier nei til det. Eg lovar!

Lykke til! Heia heia heia!

Jeg har også invitert Pia til å skrive et gjesteinnlegg her når hun er i gang med prosjektet sitt, så vi får håpe vi hører fra henne i løpet av noen uker.

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Ronja Marie

    For et bra innlegg! Jeg prøver meg på Veganuary selv, og disse tipsene likte jeg skikkelig godt!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.