Vegetarisk (og vegansk) chili sin carne med bønner og ovnsbakt søtpotet
Blogg

Lesernes tips til andre lesere om hvilke oppskrifter du bør bruke for å bli kjent med plantebasert mat

Nivå Enkel 5 comments

Jepp, du leste rett: Anbefalingene i denne posten er fra leserne, til leserne!

Det er jo nemlig sånn at jeg i fjor sommer startet facebook-gruppa Grønt = Godt som et lite påheng til Green Bonanza på facebook. Det var en innskytelse, et eksperiment, og nå, et halvt år etterpå, er det 1200 medlemmer, mye aktivitet, og masse flotte folk som deler tips med hverandre hver eneste dag. Det er så kult, det! Rett og slett et lite Bonanza-community, og du kan selvfølgelig også være med – det er bare å melde seg inn!

For en liten uke siden skrev jeg en post, delte lenke til tips for Pia og andre som vil prøve seg på en plantebasert januar, og sa samtidig som sant er, at jeg ofte ser meg litt blind på egne oppskrifter, og lurte på hvilke oppskrifter de, som faktisk er de som bruker denne bloggen, ville anbefalt videre til folk som skal prøve seg på noe nytt og plantebasert. Her er det lite “rare” ingredienser, ingen tofu, bare grønnsaksbaserte, gode, gjennomtesta oppskrifter jeg håper dere har lyst til å prøve.

Så her det – lesernes tips til leserne!

Chili sin carne

Chili med bønner istedet for kjøtt kom raskt på banen, og den har tilogmed fått nye bilder i anledning denne posten. Denne oppskrifta er også i boka, og med ovnsbakte søtpoteter, ris, guacamole og nachos er det forhåpentligvis få som begynner å lure på hvor kjøttet ble av hen.

Vegetarisk (og vegansk) chili sin carne med bønner og ovnsbakt søtpotet

Potetsuppe

Dette tipset er også fra Bente (hun liker åpenbart suppe!). Potetsuppa er også lett å lage, og du kan bestemme selv hvor fancy du vil bli med toppingen. Takket være smørbønnene som stavmikses inn er denne glatt og uten klumper, men med masse god næring som gjør alle mette i magan.

Lag en deilig, varmende og kremete potetsuppe med hvitløk og kantarell! Perfekt høstmat, you know.

Blomkålwings

Disse tar litt tid, men de er ikke vanskelige! De anbefales i gruppa som lørdagskos sammen med friske grønnsaker i staver og en cashewdressing. Dette er en oppskrift som først var publisert i boka, og som kom på bloggen ett år etter at boka kom ut.

Tidenes snack, eller? Veganske cauliflower wings / blomkålwings med BBQ-saus is so so so so so SO GOOD, som amerikanerne ville sagt!

Falafel

Falafel kom opp flere ganger, og det er skikkelig kult, for det tror jeg er en sånn ting som mange tror at er veldig vanskelig å lage, men som viser seg å være ganske så enkelt, når alt kommer til alt! I denne oppskrifta er det ikke nødvendig med frityr, alt du trenger er en stekeovn.

Er du på jakt etter den perfekte falafel-oppskriften? Here it is!

Linsegryte med koriander og kokosmelk

Jeg blir faktisk ikke ferdig med å bli forundra over nøyaktig hvor poppis denne gryta her, jeg tror så og si alle som noensinne har vært innom denne bloggen mer enn to ganger har lagd den, og likt den, og gjort den til sin! Det er jeg så glad for. Det er så kult, det.

Så enkelt, så varmende, så godt.. Linsegryte med kokosmelk, curry, ingefær og koriander er nydelig!

Linsekaker

Disse kan du lage av ting du sannsynligvis har i skapet, og det er lett! En innsats på kjøkkenet med disse kan også fylle opp fryseren, sånn at det er lett å varme opp igjen. Disse kan du tenke på som små kjøttboller, de er gode til alt. På skiva, med potet og saus, varme, kalde… You name it, they work.

Spinat- og quinoaboller

Nok en sånn en! Dere liker åpenbart disse, jeg må lage fler! Disse er også i en variant i boka, og om du er ny til quinoa, er dette en kjempefin måte å bli kjent med den på, du kan for eksempel bruke dem i en salat. Her finner du også en artikkel om hvordan jeg anbefaler å koke quinoa.

Sunne, proteinrike og dødsgode! Det er spinat- og quinoabollene beskrevet med tre ord.

Brokkolipasta

Det var flere som nevnte pastaoppskrifter, så da tok jeg en sjefsavgjørelse på at det var brokkolipasta som var den utnevnte. Det er en god måte å bli kjent med en ny råvare, nemlig havrefløte, på. Bortsett fra den, er alt som før. Eg lovar!

Velkommen til den metteste magen du noensinne kommer til å ha - takket være brokkolipasta!

Hva med deg?

Hvilke oppskrifter herfra har du prøvd, som gjorde at du tenkte jajamensann, dette var jo ikke så vanskelig? Og kanskje det var litt godt i tillegg? Jeg har kjempelyst til å høre fra deg, kanskje vi samler nok til at jeg kan lage en del to av denne artikkelen?

I mellomtiden: God, grønn januar!

5 Comments

 1. julie

  HEi!
  Har du laget mel av linser? Tenke gjør det og lurer på om du hadde noen tips, eit hvordan man kan bruke det til. Og hva med hirse? Lage mel av det?

  Mvh Julie

 2. Lilly

  Altså. Alle de asiatiske. Takk<3 Skal bli flinkere til å kommentere, for bruker oppskriftene dine SÅ ofte.

 3. Ragnhild

  «Nudler med tofu, rå gulrot og mild peanøttsaus»[1] er en fantastisk post! Hadde aldri laget noe lignende før jeg leste den og nå lager jeg det hele tiden. «Tofu-taco»[2] kan også anbefales på det sterkeste, det var første gang syntes tofu smakte godt.

  [1] http://greenbonanza.com/2014/08/24/nudler-med-tofu-og-mild-peanottsaus/
  [2] http://greenbonanza.com/2015/11/15/tofu-taco/

  Ellers mange varme takk for alle de fantastiske oppskriftene, Mia. Min desidert favorittmatblogg, og jeg er ikke en gang vegetarianer. Men jeg spiser vegetarisk og vegansk mye oftere etter at jeg begynte å lese bloggen din. Jeg liker spesielt godt måten du går i dybden på retter (og råvarer) og forklarer hva de forskjellige ingrediensene og tilberedningene gjør med smaken <3

 4. Øyapaien har jeg nå blitt i stand til å lage uten oppskrift. Pleier å bruke soltørka tomater istedenfor cherrytomater. Den er såååå fantastisk!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.