Hva er næringsgjær, og hva brukes det til?
Råvarer

Hva er egentlig næringsgjær?

Nivå Enkel 8 comments

Jo, det skal jeg jaggu fortelle deg, for det er en av de rareste, og samtidig mest spennende, ingrediensene på et vegansk kjøkken!

Det aller første vi må adressere er jo det svært merkelige navnet. Næringsgjær. Rett og slett direkteoversatt fra det engelske navnet nutritional yeast, som jo heller ikke er veldig forklarende. Næringsgjær er nemlig ikke et aktivt gjær, som er det vi tenker på når vi sier gjær, altså noe som har funksjonen heving. Næringsgjær får ikke noe som helst til å heve, utenom smaken, kanskje.

Hva ER det?

Næringsgjær lages ved at en gjærtype kultiveres, altså igangsettes, i noen dager. Det er glukose, ofte i form av melasse, som brukes i kultiveringen. Deretter stanses gjæringsprosessen ved å tilsette varme. Da dør gjæren, deaktiveres, før den blir høsta, tørka, pakka og solgt. Og her har vi grunnen til at ulike typer næringsgjær kan smake veldig forskjellig: De har ulike produksjonsmetoder. Som du ser på bildet ser det ut som små flak, som lett smuldrer opp når du gnir på dem eller rører det sammen med noe annet. Det vil også løse seg opp i væske og varme retter.

Av samme grunn kan det være vanskelig å si noe konkret om næringsinnholdet, for det vil også justere. Generelt kan man si at næringsgjær har gode verdier av B-vitamin, og enkelte merker er også tilsatt B12, som jo er vanskelig for veganere å få i seg nok av. Det er også rikt på protein, og det er er komplett protein, altså inneholder det de ni aminosyrene kroppen vår ikke klarer å produsere selv. Det er også en fin kilde til jern.

Hva SMAKER det?

Men – det er jo ikke derfor næringsgjær er så poppis hos veganere, det handler jo om smak! Næringsgjær får nemlig en veldig konsentrert smak gjennom tilblivelsesprosessen, og mange synes den smaker ost. Som den nøkterne matbloggern jeg er, vil jeg kverulere litt og si at det ikke akkurat smaker ost, men den er en rik kilde når det kommer til, trommevirvel: Umami. Og hvor ellers finner vi umami, som så mange veganere savner i tide og utide? Ost.

Mange bruker tørr næringsgjær som om den var ost, og strør den rett på mat. Det gjør ikke jeg, for jeg synes den får best plass i smaksbildet når den kombineres med andre godsaker (se liste nederst over oppskrifter hvor jeg bruker næringsgjær). Uansett bruksområde og -metode: Det har blitt en fast del av mitt matskap gjennom de siste årene. Jeg har også rukket å smake meg gjennom en god bunke ulike varianter, og har landet på at min favoritt er Marigolds Engevita som er tilsatt B12 (det smaker ikke mer av B12, men det er en fordel med tilsatt B12). Den får du kjøpt i de aller fleste helsekostbutikker.

Hva er næringsgjær, og hva brukes det til?

Hva kan du bruke den til?

Her har jeg samlet sammen en fin liten liste med oppskrifter hvor næringsgjær er en sentral del av smaken. Værsågod – håper det smaker!

 • Not Parm. Jeg har alltid et glass Not Parm stående, til enhver pastamiddag, det være seg kjapp eller langtidskokt. Jeg har den også på pizza, for eksempel grønn pizza, der er den nydelig.
 • Scrambled tofu. Her har næringsgjær, sammen med gurkemeie, mye å gjøre med både den rike smaken, og den gule fargen. Min favoritt er scrambled tofu med sopp og tomat: Trippel umami, rett og slett.
 • Krydderblanding. Denne krydderblandinga har jeg rett og slett kalt umami på boks, for det er det er. Den er i bruk for eksempel på hjemmelagde tortillachips. Næringsgjær er også godt i en kombinasjon på kålchips.
 • I tofu-postei. Der er næringsgjær en viktig del for den gode, gode smaken.
 • “Facon” – for deg som liker det sprøstekt og salt. Den kan du også lage med sopp.
 • I gresskartoppingen på enchiladas er næringsgjær med. Såklart.
 • I kremete pastasauser er næringsgjær et must, der kommer den osteaktige smaken veldig til sin rett. Dette er min favoritt.
 • popcorn, med smeltet smør, salt og finmalt næringsgjær. MMMhm.

Sånn!

Da håper jeg du ble litt klokere, at du går til innkjøp av en boks næringsgjær, og at du finner dine favorittoppskrifter å bruke den på. Gi lyd da, om det er noe du lurer på – jeg lover å svare etter beste evne!

8 Comments

 1. Espen

  Hei! Takk for en opplysende og god artikkel. Lurer på en ting.
  Jeg kjøpte en svensk type (husker ikke navnet, den er i en gul pose og fåes i norske helsekostbutikker). På posen står det at den ikke skal varmes opp? Er det vanlig for næringsgjær?

  • Den kan miste noe av næringsinnholdet ved oppvarming, men smaken forblir. Så det spørs hvorfor du bruker den :)

 2. Espen

  Takk for raskt svar! Ikke skadelig å varme den opp altså.

 3. MaryJane

  Hei!

  Har hørt noen si at næringsgjær ikke er glutenfritt, altså at de med gluteb ig cøliaki allergi ikke kan spise det

 4. Maltamopp

  Har også selv slik gul pose med noe svenske greier.
  Har hatt den stående godt over et år i skapet, kun brukt en gang.
  Brukenes fremdeles da tror du?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.