Har du prøvd melboller i grønnsakssuppe før? Det er så godt!
Middag

Grønnsakssuppe med klot (melboller)

Nivå Medium 5 comments

Ah, dette er ny rekord i childhood memories, tror jeg. Fyldig grønnsakssuppe med melboller oppi, eller klot, som mormor kalte det.

Mengde: 4-6 porsjoner
Arbeidstid: ca 45 min (+ kraftkoking)

Faste lesere på Bonanza har nok forlengst fått med seg at jeg var en mormor-unge hele oppveksten. Jeg har skrevet en tekst som heter Mat, mormor og minner, jeg lager mormors potetlefser, mormors grønnsakssuppe, jeg savner mormor i adventstiden og og jeg har tilogmed skrevet en tekst i den fine boka 31 days om mine første matminner, som selvfølgelig handler om mormor. Nå har jeg levd over halve livet mitt uten henne, men hun er fortsatt med meg, i smått og stort, og hvertfall når jeg lager grønnsakssuppe. Da ser jeg hendene hennes for meg.

Har du prøvd melboller i grønnsakssuppe før? Det er så godt!

Mormor lagde klot i suppa, og jeg husker at jeg fisket etter dem i gryta, jeg ville ha bare klot, og litt potet. Det var det jeg ville ha, og det var det jeg fikk, for sånn var mormor. Vi snakker altså om mormor, som jeg har vokst opp med i hus, som lagde middag hver dag til mamma og pappa kom hjem fra jobb, som lagde to typer makaroni fordi jeg ikke likte den som var stua (det var den gangen man fortsatt lagde makaroni i hvit saus, dere). Jeg har ikke spist klot siden mormor døde, for verken mamma eller jeg har fått det til. Vi har prøvd, både mamma alene, mamma og jeg sammen, og jeg har prøvd. Mormor var ikke sånn som skrev ned oppskrifter, hun hadde dem i hodet og i hendene, og mamma rakk ikke arve dem alle. Så vi har ikke spist klot i suppa, vi.

Har du prøvd melboller i grønnsakssuppe før? Det er så godt!

Men så skjedde det, da. Jeg satt og fulgte med på Vegansnappen (den bør dere følge om dere ikke gjør det, den går på rundgang mellom en stor bunke helt forskjellige folk), og der hadde Sunny, eller Synnøve som hun egentlig heter, sunnmøringen som er utvandret til New York, laget nettopp grønnsakssuppe med melboller. Eller dumplings, som hun kalte det, for de sier neppe klot i New York. Jeg ble så gira! Tenk om det var klot? Det så vitterlig ut som det!

Mamma mener at mormors klot hadde egg i seg. Det har ikke disse, og det spiser jeg jo uansett ikke, så det er fint. Mormors klot hadde nok ikke bakepulver i seg, men egg har jo hevefunksjon i tillegg til å binde, så kanskje det er derfor. Disse hever/eser litt mer enn hva jeg minnes at mormors gjorde, men smaken? Smaken er der.

Har du prøvd melboller i grønnsakssuppe før? Det er så godt!

Et par dager før jeg lagde denne lagde jeg tilfeldigvis to liter med kraft av grønnsaksrester, og den viste seg å være helt, helt fantastisk til grønnsakssuppe. Jeg anbefaler deg å gjøre det til en vane, å lage kraft av litt slitne grønnsaker du veit du ikke får brukt opp. Du kan fryse den, eller bruke den i løpet av noen dager, men seriøst: Alt som trenger kraft eller buljong, blir bedre av hjemmelaget kraft. Spesielt i supper som denne, som får så mye av smaken sin fra kraft, vil bli veldig annerledes med ferdigbuljong. Det går helt fint an – men da kan jeg ikke være like sikker i min sak på at den blir dritgod. Så da sa jeg det!

Har du prøvd melboller i grønnsakssuppe før? Det er så godt!

Grønnsakskraft

1 gul løk
2 vårløk
3-4 hvitløksfedd
2 små gulrøtter
2-3 selleristenger
1 ts pepperrot (jeg brukte fra tube)
1/4 sitron
1 rød chilli
4-5 sopp
En stor håndfull persillestilker
1 ss salt
2 ss olivenolje
3 liter vann

Skyll, rens (trenger ikke skrelle, bare kutt vekk eventuelle flekker), og grovkutt alle grønnsakene. Ha alt oppi en stor gryte sammen med olivenolje, hold igjen kun persille og salt. La det frese på medium/høy varme til grønnsakene har fått litt farge, ca 10 minutter. Hell over vann, ha oppi persillestilker, og la det koke opp. Skru ned varmen når det koker, og la det småputre i 2, gjerne 3, timer. Du kan gjerne ta ut chilli og sitron etter en times tid. Rør inn salt helt til slutt. La den gjerne stå og trekke til den er lunken, før du siler av grønnsaksrestene.  Du sitter sannsynligvis igjen med ca 2 liter kraft. Oppbevar krafta i kjøleskap. Bør brukes i løpet av 4-5 dager.

Grønnsakssuppe med klot (melboller)

2 liter grønnsakskraft (se over)

2 ss olivenolje
3 ss hvetemel
1 gul løk
3 hvitløksfedd
6-7 små / 4 store gulrøtter
4-6 medium poteter
2-3 selleristenger
10 rosenkål
Frisk persille
Salt og pepper

220 gram hvetemel
1 ss bakepulver
0.5 ss salt
0.5ss timian
1.75 dl usøtet plantemelk (jeg brukte mandel)
2 ss olivenolje

Finhakk løk og hvitløk, og legg det klart i en bolle. Ha olivenolje i en medium varm, tykkbunnet gryte, og bruk en god sleiv eller visp til å røre inn hvetemelet. La det surre i 5-6 minutter, og bli godt og boblete, før du har i løk og hvitløk. La det steke i 4-5 minutter, før du begynner å spe med kraft. Start med et par dl, rør godt, og ha deretter i ca en halv liter om gangen, og la det koke opp mellom hver gang. Når krafta er i, lar du den småkoke mens du kutter opp grønnsakene i passelig store, like biter. Ha alt oppi gryta (hold igjen rosenkålen, den trenger kortere koketid). Smak til med salt og pepper, ca 1 teskje av hver. La det koke i ca 20 minutter.

For å lage melbollene, blander du alt det tørre i en bolle, før du rører inn det våte, og blander det hele godt. Det skal bli en ganske sticky deig. Når suppa har kokt såpass lenge at potetene nærmer seg møre, bruker du to teskjeer til å forme små baller av røra, og legger de på toppen av suppa. Fortsett til du er tom for deig, sett på lokk, og la det småkoke i 10 minutter.

Ta av lokket, bruk en sleiv til å dytte bollene forsiktig ned i suppa slik at de dekkes av kraft. Smak til med salt og pepper på nytt, og ha over masse finhakket fersk persille før servering.

Veldig, veldig godt med hjemmebakt brød til!

Har du prøvd melboller i grønnsakssuppe før? Det er så godt!

Tusen takk til Synnøve for melbolle-inspirasjon!

5 Comments

  1. Anine

    Aldri smakt klot, men det skal jeg prøve!

    Vet du om man kan bruke grønnsakene man koker kraft på til noe etter at de er silt av?

  2. Denne suppen var magisk god! Takk for oppskrift. Min bestemor brukte å lage noe som vi kaller “eggeboller”. jeg spiser ikke mye egg jeg heller, men akkurat det lager jeg sånn en gang i året :)

  3. Maria

    Kjempegod!! Mannen sa det var den beste suppa jeg har lagd på de 17 årene vi har kjent hverandre! Takk for fantastiske oppskrifter!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.