En av de mest leste tekstene på denne bloggen alltid, er artikkelen om hva tofu egentlig er. Den begynner å bli noen år gammel, så jeg tenkte jeg skulle følge opp med en del to!
Del en, 10 spørsmål og svar om tofu, finner du her.
I den første artikkelen om tofu, skriver jeg en hel del om hva tofu faktisk er, hvorfor det er sunt å ha det i kostholdet sitt, enkle preppe-teknikker, og ulike typer tofu. I denne versjonen tenkte jeg at jeg skal gå litt grundigere til verks med ulike måter å tilberede og bruke den på, for det er virkelig mye mer variasjon enn man skulle tro!
Kort fortalt er tofu laget av soyabønner, som bløtlegges, kvernes, siles og kokes. Det er igrunn en ganske lik prosess som den som brukes for å lage ost. Jeg har ikke laget min egen tofu (enda), men jeg har laget burmesisk tofu, altså tofu som ikke er laget av soya, men av kikertmel. Oppskriften på den finner du her.
Først: Forskjellen på silketofu og fast tofu
I land med litt større utvalg enn vårt, finnes det uendelige variasjoner på både silke og fast tofu, men det er altså to hovedkategorier. Silke er en myk, pudding-aktig (tenk karamellpudding) variant, mens den faste er mye grovere og mer solid i konsistensen. Det er fast tofu som er den vanligste å bruke til steking og baking, for der vil ikke silke holde like godt på formen. Når jeg ikke spesifiserer i mine oppskrifter, er det fordi jeg stort sett alltid bruker fast, og heller spesifiserer når det er silke. Det finnes varianter som heter fast silken, og de er fortsatt silketofu, men en litt fastere versjon.
Metode 1: Steke i panna
Det enkle er ofte det beste, som vi vet, og når det gjelder tofu er det å steke den i panna. I veldig mange oppskrifter står det at tofuen må presses, altså kvitte seg med vann i den, men dere: Det gjør jeg aldri. Jeg åpner pakka, kutter den i terninger, og hiver den i panna. Jeg har eksperimentert masse med forskjellen mellom at tofubitene marineres på forhånd eller om en marinade/saus helles over mot slutten av steketiden, og min preferanse er det siste. Jeg steker tofuterningene i olje til de er gyldne på alle kanter, og deretter heller jeg over marinade. Den aller enkleste marinaden er ren soyasaus, eventuelt med litt chilli eller sriracha i. Det spiser jeg til all slags salater, grønnsaker som er rå eller stekt eller bakt, i wrap, til frokost, you name it. Du kan også skjære tofuen i tynne skiver istedet for terninger.
Når det gjelder stekepanne, har jeg best erfaring med nonstick-panner. Jeg steker tofu i jernpanner også, men det krever kanskje litt mer erfaring, eller hvertfall tålmodighet, for når du steker tofu må du la den ligge i fred til den har fått såpass stekeskorpe at den slipper panna selv. Istedet for å bruke en stekespade nedi for å sjekke, kan du riste lett på panna. Om de sklir rundt er det ok å begynne å sjekke om de er gyldne nok for å bli snudd.
Oppskrifter med denne metoden:
Oppskrifter med marinert først og stekt etterpå:
Metode 2: Bake i ovnen
Tofu er helt perfekt å bake i ovnen. Det tar lenger tid, men den får en deilig, crunchy kant som gjør den enda fastere i formen, og gir mer tyggemotstand. Jeg synes denne metoden er spesielt godt når tofuen skal brukes i salater, da blir det ikke så oljete og fettete. Den kan marineres på forhånd, eller den kan, som jeg liker å gjøre, bakes med en olje som har litt smak, for eksempel sesamolje, og så drysses med en god dressing etterpå, eller faktisk stekes raskt etterpå. Du kan slå deg løs med former og fasonger, jeg liker å lage trekanter når de bakes, da blir hjørnene så sprø og gode. Tykkelsen bør være på ca 1 cm.
Oppskrifter med denne metoden:
- Salat med avocado, grapefrukt, tofu og sesamdressing
- Tofu-burger (først bakt, deretter stekt)
- Soyaglasert tofu og rosenkål (først bakt, deretter stekt)
Metode 3: Grille
Jepp, tofu kan grilles, og da mener jeg både på grill ute og i grillpanne inne. Den ikke bare kan grilles, den er rett og slett helt nydelig å grille, for den tar virkelig til seg den deilige røykasmaken som kommer, og den får du faktisk litt av i grillpanne også. Trikset med å grille tofu er faktisk marinade, for her får du ikke helt over noe særlig saus i en panne eller grill etterpå. Det er også et viktig viktig viktig triks å la den ligge i fred såpass lenge at den slipper grillrista av seg selv, hvis du begynner å dra i den for tidlig blir den ødelagt, akkurat som med stekepanna.
Oppskrifter med denne metoden:
Metode 4: Scrambled
Du kan bruke tofu som en “scramble”-ingrediens, altså at du river den i biter med henda, og lar den få surre og blandes med annet snask i panna. De gangene foretrekker jeg å la aromatene, altså løk, hvitløk, ingefær, chilli og denslags, surre et par minutter i panna alene, før tofuen går i. Når tofuen er gylden og god, da liker jeg å ha oppi alt det andre. Tofuen får ikke stekeskorpe og den gode konsistensen hvis den for fort blandes med andre, våte råvarer.
Oppskrifter med denne metoden:
Metode 5: Som del av noe
Tofu kan overraskende nok, kanskje, brukes som fyll eller bindemiddel i en rekke forskjellige ting, og når man tenker seg om, er det ikke så rart: Usøtet soya fungerer perfekt som emulgator i vegansk aioli, så det er ikke kjemperart at den har samme funksjon i andre, tilsvarende metoder. Dette er en fin måte å bruke tofu på uten å tenke at du egentlig spiser tofu, men at du uansett får i deg en masse gode proteiner.
Oppskrifter med denne metoden:
Metode 6: Panert og stekt
Tofu kan paneres! Dette er faktisk ganske vanlig å gjøre med silketofu, fast sådan, da får den hjelp til å holde formen av paneringen. I paneringen kan du blande inn det du måtte ønske av krydder, og den enkleste måten å panere på er i ett enkelt steg: Bland for eksempel maismel eller brødsmuler med krydder i en bolle, og rull i vei før du steker det i panna som under metode 1. Da fester du masse god smak, og ikke minst crunch, til tofuen.
Oppskrifter med denne metoden:
Metode 7: Panert og fritert
I forlengelsen av forrige metode, kan du etter at tofuen er panert, faktisk fritere den. Da lager paneringen en hinne utenpå, mens tofuen inni blir varm uten å bli tørr og sprø. Jeg foretrekker å panere i maizenna når jeg skal fritere tofu. Om du skal panere og fritere, passer det best i en oppskrift hvor tofuen rett etterpå skal i en panne med sticky saus som fester seg til bitene, hvis ikke blir det fort smakløst.
Jeg har faktisk ingen oppskrifter med denne metoden på bloggen, men om du har boka mi, kan du ta en titt på oppskriften Black Pepper Tofu.
Metode 8: Rett i suppa
Min erfaring tilsier at dette er den måten som sitter lengst inne for folk å bruke tofu, altså at den kuttes opp i terninger, og has rett i en suppe eller gryte. Da får du tofuen i sin mest originale konsistens, men med smaken fra suppa du putta den oppi. Jeg liker det godt, men jeg har også spist tofu i ganske mange år nå, da. Enkelt er det, hvertfall! Det går også an å raskt steke tofu med krydder, og så ha den over i suppa.
Oppskrifter med denne metoden: