Skal du lage mat til mange? Lag meze!
Blogg

Meze til mange!

1 comment

Det er flere som har spurt meg om tips til hva de kan lage hvis de skal lage mat til mange, og det har jeg jo! Første forslag ut: Meze.

De fleste matkulturer med tradisjon for seg selv og det å være sammen, har mat som er laget for å deles. Vi har vel alle spist tapas? Meze er vanlig spesielt i landene rundt Middelhavet, og er like vanlig å spise som et helt måltid som starten på et måltid. Mange tallerkner blir satt på bordet, og man forsyner seg litt her og der av det som finnes, og det man har lyst på.

På nyttårsaften i år hadde vi ti gjester, og vi lagde meze. Jeg skal ikke legge skjul på at det tar litt tid å lage meze til mange, men det var nok like mye fordi jeg lagde ganske mange ulike retter, og holdt på med endel annet samtidig. Noe av det triveligste som finnes er jo å lage maten sammen også, så om du har venner eller familie som også er glad i å lage mat, anbefaler jeg skikkelig å ta festen inn på kjøkkenet først som sist. Kjøkkenfestene er trossalt at de beste festene.


Følg meg på sosiale medier for både mat og prat!

Facebook: Green Bonanza
Facebook-gruppe: Grønt = Godt
Instagram: @greenbonanza
Snapchat: greenbonanza


Når jeg planlegger kvelder som dette, starter jeg tidlig. Jeg prøver å finne den ideelle miksen av oppskrifter som kan lages på forhånd, eller preppes på forhånd, sånn at ikke alt må gjøres samtidig. Jeg prøver også å sette sammen oppskrifter som tåler å stå litt, at det ikke går åt skogen om det ikke serveres tre sekunder etter det er ferdig i panna. Det blir jo bare mer stress enn kos. Enkelte ting synes jeg også er helt kurant å kjøpe inn ferdig, som for eksempel pitabrød, i denne sammenhengen.

Menyen

Min fulle, store meze-meny består av følgende: Ovnsbakte falafler, hummus, grillede/ovnsbakte grønnsaker med en koriander- og tahinisaus, muhamarra, tabbouleh med aprikos og granateple, avocado- og grapefruktsalat, sprø poteter, aioli, en varm risgryte med tomat og spinat, og i tillegg til det, noen skåler med oliven, pitabrød og limebåter. Du må selvfølgelig ikke lage alt, men det lar seg absolutt gjøre til ti personer.

Å beregne mengde er kanskje det vanskeligste, for man skal ikke lage ti porsjoner av alt. Da sitter du igjen med mye mat. Jeg har pleid å lage ca 4 porsjoner av hver rett når jeg lager denne fulle menyen, og da har jeg sitti igjen med litt hummus og salat dagen derpå, mens resten er borte. Hvis du er usikker på om det er nok, lager du mer av de de tingene som ikke krever dobbelt så mye tid: Altså, ikke doble falafel, men doble gjerne risgryta, antall pitabrød, og tabbouleh. Det er også det som metter. Magefyll, kaller man det. Godt magefyll, riktignok.

Skal du lage mat til mange? Lag meze!

Ferdig på forhånd

Av disse tingene er det faktisk en god del som kan lages både en og to dager i forveien. Hummus kan lages helt klart og holder seg helt fint i tett boks i kjøleskap. Det samme gjelder muhamarra, og aioli. Oliven og pitabrød kjøpes inn og markeres som check. Risgryta med tomat og spinat kan også lages ferdig på forhånd, og varmes opp igjen.

Tomatgryte med spinat og ris

Prep før festdagen

Til falaflene kan du med fordel lage selve farsen ferdig en dag i forveien. Husk at kikertene også skal ligge i bløtt et døgn før du lager den også. Jeg bløtlegger kikerter til falafel og hummus samtidig, og lager både hummus og falafel-farse klart dagen før dagen. Sausen til de ovnsbakte grønnsakene kan du også lage ferdig på forhånd. I oppskriften har jeg brukt aubergine, men jeg har med stort hell også brukt paprika, squash, og sopp. Du kan også lage klart basen til tabbouleh, om det så er quinoa, cous cous eller bulgur.

Ovnsbakt aubergine med koriander- og tahinisaus

Prep på selve festdagen

Jeg tenker som dette: Hva må være sist ferdig, rett før vi setter oss? Derfra planlegger jeg. I dette tilfellet er det fint om de tingene som kommer fra stekeovnen er sist ut, altså både falafel, grønnsaker og poteter. Jeg pleier å steke falaflene først, legge dem i en ildfast form med lokk, og bare varme den opp igjen når grønnsakene og potetene nærmer seg ferdig. Tabbouleh og salaten bør lages en time, maks halvannen, før folkene kommer. Det er fint å ha kuttehjelp!

Er det noe bedre enn helt perfekte ovnsbakte poteter med varm paprika og litt aioli ved siden av...?

Rekkefølgen

Da blir regnestykket omtrent som dette:

I kjøleskapet har du klart hummus, muhamarra, korianderdressing og aioli. De to første kan fint serveres romtempererte, og står på benken mens du jobber. De to siste er gode kalde.

Ferdig preppet har du falafel-røra, som formes og bakes. Samtidig kutter du opp grønnsaker og poteter som skal inn i ovnen, og legger det klart på bakebrett eller i former.

Salatene lages mens det andre står i ovnen, eller samtidig, om du er to.  Har du laget couscous/bulgur klart på forhånd, går resten av kuttinga ganske så fort. Skvis over sitron og olivenolje, og sett bollene rett på bordet.

Varm opp igjen risgryta, om du har laget den klar på forhånd. Denne kan også fint stå og holde varmen på ovnen, så du kan lage den aller først om du lager den på festdagen.

Hold falaflene varme mens grønnsaker og poteter står i ovnen, og sett dem eventuelt inn igjen for en siste varmefinish.

På bordet går aioli, muhamarra og hummus i små skåler, det samme gjør oliven og lime. Gjør pitabrød klart på en rist, og sett det inn i ovnen idet du tar grønnsakene ut. Del pitabrødene i fire før du setter dem på bordet.

Vegansk aioli - its a real thing!

For servering

Meze skal serveres i mindre skåler. Jeg pleier derfor å finne frem rubbel og bit av små og mellomstore boller, og fordele alt i dem, og sette utover langbordet. Da trenger ikke folk sende så mye frem og tilbake, og bordet ser ganske så fantastisk ut, om jeg får si det selv. Jeg liker også å dekke bordet slik at det står små telys og små blomstervasker med noen grønne stilker i bortover hele, men akkurat det skal du altså få lov til å bestemme selv. Da gjenstår det bare å invitere folk med inn på kjøkkenet for siste prep, servering, og skål!

Tabbouleh med aprikos er en klassisker på ethvert meze-bord!

 

 

One Comment

  1. Herlig! Det var jeg som spurte om tips til vegetarmat i bryllup, så dette innlegget satte jeg stor pris. Bokmerket! Jeg tenker at det jeg eventuelt skal lage selv til en slik dag, må kunne lages på forhånd. Gjerne i god tid. Resten må jeg be andre om å lage, bestille fra catering eller kjøpe ferdig. Jeg har ikke lyst til å stresse med maten akkurat den dagen :-)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.