Middag

Tomatgryte med spinat og ris

15 comments

Det er enkelte gryter som er et evig bevis på at helheten blir så mye større enn delene hver for seg, og det føler jeg definitivt er tilfelle med denne tomatgryta med spinat og ris.

Vegansk
Mengde: Siderett til 4, hovedrett til to
Tid: ca 30 min

På nyttårsaften hadde vi ti voksne og én toåring til middag hjemme hos oss på Nesodden. Jeg lagde mat i to dager (ikke fordi jeg måtte, men fordi jeg ville) til et stort, stort meze-bord. Jeg elsker å sitte lenge tilbords, og da trengs det perfekt delemat. En kombinasjon av varmt og kaldt, sprøtt og mykt, friskt og behandlet, dere skjønner greia. En av de varme og myke rettene var denne. En superenkel gryte som i all hovedsak består av tomat, ris og store, store mengder spinat!


Følg meg på sosiale medier for både mat og prat!

Facebook: Green Bonanza
Facebook-gruppe: Grønt = Godt
Instagram: @greenbonanza
Snapchat: greenbonanza


La oss snakke litt om spinat. Spinat er kjempesunt, det hører vi alle, men hvor ofte spiser vi egentlig mer enn en liten håndfull spinat? Det meste jeg får i meg av spinat om gangen er i grønne smoothier, så denne gryta inngår i eksperimentet spise mer spinat om gangen. Den krymper jo så innihampen mye når den varmebehandles også, så det må mye til. Mye! Mer enn du tror! Og enda litt mer! Sånn er det, faktisk. Den er pakka av vitamin A  og vitamin K, inneholder i tillegg masse jern, folat, vitamin C, kalsium og kalium, for å nevne noe.. Vi bør med andre ord spise mer spinat. Og da kan vi for eksempel lage denne gryta.

Tomatgryte med spinat og ris

En av gjestene på nyttårsaften lurte på om det var ost (!) den, fordi smaken både var så pakket på umami, og at konsistensen også lurte henne til å tro det. Det skjer nemlig noe ganske fantastisk, viser det seg, når tomat, spinat og stivelsen fra ris får koke sammen. Og det blir bare enda mer fremtredende på dag to, når gryta blir varmet opp igjen. Er det ikke kult med mat som bare blir bedre og bedre? Det synes jeg.

Hittil har jeg spist denne sammen med omtrent alt jeg kan komme på av meze-mat, og jeg har spist den alene med pitabrød. Jeg har også spist rester med ovnsbakte kikerter og et par potetlomper som også fikk seg en runde i ovnen så de ble sprø. Øystein kasta en boks kikerter oppi gryta. Alt er godt. Og alt er lov.

Tomatgryte med spinat og ris

2 ss olivenolje
1 gul løk
3-4 hvitløksfedd
400 gram spinat
1 boks grovhakkede tomater
1 boks (tomatboksen) med vann
1 dl ris
2 ts paprika
0,5 – 1 ts kanel
1/2 sitron (smak til)
Salt

Det går an å dampe spinaten så den krymper fra seg på forhånd, men jeg synes det er styrete med mer enn en gryte, så jeg gjør det rett i gryta. Da beholder jeg i tillegg all næringa i maten, istedet for at den blir igjen i dampevannet.

Start med å finhakke løk og hvitløk, og la løk surre i olje sammen med en klype salt til den er mør, og ha deretter i finhakket hvitløk. La det surre i et par minutter, før du begynner å ha oppi ren, vasket spinat. Jeg har oppi 200 gram om gangen, setter på lokk og lar det dampe fra seg, før jeg bruker en sleiv og rører rundt, da tar det bare et par minutter før det hele har falt  sammen og spinaten er ferdig dampa. Bare pass på i bunnen av gryta, hvis det er for varmt, brenner det seg. Gjenta med den andre bunken med spinat.

Ha oppi tomatene, bruk den samme boksen til å skylle ut med vann, og ha det også oppi gryta. Skyll risen godt i et dørslag, før du har den også oppi gryta. Ha i paprika, kanel og sitronsaft, og en klype salt til. Rør rundt, la det koke opp, og skru ned varmen og la det putre i ca 15 minutter. Om du koker den uten lokk blir den tørrere. Smak på risen etter et kvarter, om den er ferdig er gryta ferdig. Hvis ikke lar du det koke lit til.

Denne kan fint lages ferdig på forhånd og spises senere, men oppbevar den i kjøleskap i mellomtiden.

Tomatgryte med spinat og ris

15 Comments

 1. Hilde

  Nam-nam, dette så godt ut. :-) Skal prøve. Familien spiser en del spinat. Vi kjøper 2,5 kg dypfryst økologisk spinat på helsekosten, og bruker av den regelmessig. En pose går faktisk ganske så fort! Enig med deg at spinat krymper forbausende mye. Syns det er enkelt med å tilsette rettene 12-14 dypfryste spinatfirkanter, er ikke helt sikker på hvor mye det utgjør, men passe. :-)

 2. Ingeborg

  Yes! Har leita lenge etter en måte å spise ris på uten å koke den plain for å ha den som tilbehør. Da kan jeg endelig få brukt opp noe av den risen fra 2 kg posen som den lure studenten med enmannshusholding kjøpte…

 3. Wanda

  Denne skal definitivt prøves! Jeg elsker spinat, og spiser det minst én gang om dagen. Det eneste er at jeg har hørt man ikke skal varme det opp mer enn én gang, fordi det dannes noen farlige stoffer man helst ikke skal putte i kroppen. Dette har gjort meg ganske påpasselig med hvor store porsjoner jeg lager av spinatretter, som jo er litt kjedelig. Vet du noe om dette?

  • Jeg har hørt det samme, men har også lest at så lenge det kjøles ned og oppbevares riktig (ssmme som med kokt ris og pasta) er det ufarlig.

 4. Marianne

  Kan man bruke bulgur istedet for ris?

  • Jeg har aldri prøvd, men det går sikkert fint, det. Mulig du får en litt annen konsistens ettersom bulgur inneholder mindre stivelse, men prøv davel. :)

 5. Marie

  Når han tilsatte en boks med kikerter, gjorde han det med en gang? De skal vel kanskje ikke koke like lenge? Hørtes veldig godt ut og har skikkelig lyst til å prøve :)

 6. Hei! Denne oppskrifta virker super! Jeg tenkte å prøve den i dag, men jeg må droppe løken, siden kjæresten min er superallergisk. Løk tilsetter jo sødme, så burde jeg da droppe/redusere mengden sitron?

  • Hei! Godt spørsmål – det tror jeg du vet like godt som meg om du er vant til å lage mat uten løk. Hvis han tåler andre typer løk kan purre også være fint, men det er nok uansett lurt å smake til med både salt og sitron :)

 7. Oda & Pål

  Så ut som en veldig god oppskrift! Vi testet, men den «smakte» liksom ingenting…. Prøvde å slenge i litt sriracha, men det reddet den ikke. Kan litt tomatpuré eventuelt rød pesto med chili gi litt mer smak neste gang?

  Skal sies at vi foretrekker litt spicy mat :)

  • Denne er ikke ment til å være sterk, så det forklarer sikkert saken – dette er en mild tomatgryte. Tror ikke jeg ville hatt pesto i, da ville jeg heller gått for chilliflak og hvitløk. :)

 8. Sandra

  Hei! Jeg hadde lyst til å lage denne som hovedrett til 10 stk, men burde jeg doble alle ingredienser med 5 siden denne oppskriften er til 2? Synes det virker som det blir så mye, men jeg har veldig lite erfaring med å lage mat til så mange.

  • Hei! I utgangspunktet ja, men jeg har ikke prøvd det med denne selv. Mulig det går fint å bruke frossen spinat for enkelthetsskyld. Ville kanskje dobla med 4, og hatt oppi noen bokser med kikerter for mer mat i gryta.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.