Hva er bulgur, og hvordan kan du bruke det?
Råvarer

Bulgur – hva er det, og hvordan bruke det?

Nivå Enkel 1 comment

Det finnes så mange gode råvarer der ute, og en jeg er skikkelig glad i for tiden, er bulgur. Men hva er det, hvordan tilberede det, og hvordan bruke det? Her er mine bulgur-råd!

Da jeg studerte bodde jeg mange år i Gamlebyen i Oslo, og hadde et mekka av grønnsaksbutikker å handle på, istedet for å blakke meg på de vanlige matbutikkene, som på det tidspunktet uansett ikke hadde særlig mye spennende å tilby en ung veggis. Jeg kunne gjerne bruke en solid bunke minutter på å rusle mellom hylleradene der, se på pakker med råvarer jeg aldri hadde sett eller hørt om, lukte på det som kunne luktes på, og lure på hvordan alt kunne brukes. Når jeg tenker meg om var det ikke kjempemye matprat på internett på den tiden (jeg innser at jeg høres fryktelig gammel ut, men tro meg, det har skjedd utrolig mye på innhold om mat de siste ti årene, og spesielt de siste fem. Ikke bare fra bloggere som meg selv, men formidling av mat generelt, både fra mediehus og andre som har peiling).

Uansett. Bulgur var en av de posene jeg tok med meg hjem, som jeg ikke helt visste hva var. Det sto på pakka at det var 100% durumhvete, og min ide om det er jo pasta, så jeg tenkte ja, hvorfor ikke, jeg tester. Jeg hadde ikke peiling på hvordan det skulle lages, hva det burde spises sammen med, hvordan det oppførte seg… Så first thing first.

Hva er bulgur, og hvordan kan du bruke det?

Bulgur stammer fra Midtøsten og landene rundt Middelhavet, og det er ikke mer fremmed eller skummelt enn at det er laget av korn, stort sett hvete, rett og slett. Men det ser jo ikke ut som et korn, har ikke formen til et korn, har det vel? I motsetning til for eksempel cous cous, som også lages av hvete, brukes en mye større del av kornet for å lage bulgur. Resultatet smaker mye mer, og har mer næring enn de lysere produktene som lages av samme korn.

Når bulgur lages, blir hvetekorn kokt, før de tørkes igjen, og knuses. Det er derfor det ser ut som småstein, eller grov sand. Og dette er ikke en ny metode: Det finnes teorier om at bulgur er en av de eldste måtene våre å bruke korn på, det er nevnt i Bibelen, og det menes at det var i bruk allerede for 4000 år siden. Når vi tenker oss om er det kanskje ikke så rart: Å koke korn for deretter å tørke det var en effektiv måte å lagre korn på.

Bruksområdene er mange, brede og det er igrunn bare fantasien som setter stopper: Tradisjonelt er det brukt i tabbouleh og andre salater, men den kan helt strålende brukes istedet for couscous, istedet for ris og andre typer korn og produkter, inkludert quinoa.

Tabbouleh med aprikos er en klassisker på ethvert meze-bord!

Ulike typer bulgur krever ulik koketid, men generelt kan man si at man bruker en del bulgur og to deler vann, og koker til vannet har dampet vekk og bulguren er al dente. Enkelte typer er dog laget som instant-versjoner, eller er malt i større eller mindre biter, som vil påvirke koketiden. Se på posen, der står det minutter. Du kan koke de i vann, i kraft, med buljong, eller med krydder, for den saks skyld. Når de er ferdigkokt, kan de med fordel dampes av litt, eller helles utover en tallerken for avkjøling.

Du kan også lage pilaff av bulgur: Stek de grønnsakene du vil ha i en panne, rør inn bulgur og la det bli blankt av olje i et par minutter først, og hell deretter på vann, sett på lokk, og la det småkoke til bulguren er mør og vannet fordampet.

Enkelte matbutikker har tatt inn bulgur, da står det sannsynligvis sammen med ris og korn. Det sikreste stedet å finne det, er dog en god grønnsaksbutikk. Akkurat som i gamle dager.

Hva er bulgur, og hvordan kan du bruke det?

Tags

One Comment

  1. Pingback: Litt eksotisk lammegryte på under en halvtime - Mat Pa Bordet

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.