Januar 2018

Er vi ferdige med januar nå? Tok det virkelig så lang tid? My oh my.

Jeg er neppe alene om å synes at januar er verdens lengste måned hvert eneste år uansett hva som egentlig foregår, hvordan det snør, hvor mye man fyrer i peisen, i det hele tatt. Men nå er vi ferdig! Februar er her! Og det betyr at mars snart er her, og da er det påske, og så er det jo vår etterpå, er det ikke det da? Jo, jo, det er sånn det er. Det er sånn det er.

Hva er bulgur, og hvordan kan du bruke det?

Januar har vært hektisk hos meg. Jeg innser at jeg sier det hele tiden, men nå er det jo en gang slik at jeg har laga meg et ganske hektisk liv, noe jeg stort sett trives med. Men i januar satt jeg for alvor i gang med bokjobbinga også, etter å ha brukt flere måneder på å planlegge, knekke konseptet, finslipe det, tenke deler av det på nytt, og jobbet ut alle kapitlene, sånn på papiret. Så i januar har jeg laga mat. Jeg har testa nye oppskrifter, jeg har brukt timesvis på noen, kort tid på andre. Og jeg har skrevet, skrevet og skrevet. Redaktøren er blid, jeg er blid, fotografen har begynt å tenke på uttrykk, designeren likeså… Det ser jaggu ut som at denne boka kommer til å komme i mål, om jeg bare får fortsatt i samme tempo. Jeg skal nemlig levere førsteutkast på manus allerede 1. mars, så needless to say, det blir ikke noe roligere i februar, akkurat.


Følg meg på sosiale medier for både mat og prat!

Facebook: Green Bonanza
Facebook-gruppe: Grønt = Godt
Instagram: @greenbonanza
Snapchat: greenbonanza


Litt nytt denne gangen er at jeg ber dere om input til boka, i facebookgruppa som hører til bloggen. Det er så nyttig for meg, dere aner ikke! Og ikke minst er det superkult og jeg blir ordentlig ydmyk av hvor mye dere heier, bruker, følger med og har gode, smarte, kloke tanker dere vil dele med meg. For en gjeng.  Det samme må sies om instagram, der jeg lager lange stories i helgene mens jeg holder med på bok og mat – kommentarene deres gir meg så mye motivasjon!

Til tross for mye bokjobb, har jeg rukket å gjøre litt her på bloggen også. Let us have a look, shall we?

Om du har lyst til å bare se hele januar i en sving istedet for å lese min oppsummering av måneden, kan du klikke her. Da får du opp vanlig bloggvisning med alle innlegg fra januar 2018.

Veganuary, topplista og deres anbefalinger

Veganuary gikk av stabelen igjen, og i følge de som starta det har det vært en enorm oppslutning rundt det i år. Det synes jeg er kult! Kanskje 2018 er året hvor det å være veganer ikke blir så innmari snodig lenger? Nå kommer det jo både ferdigpizza, småis og bøtteis i vanlige matbutikker, så vi er vel definitivt inne på noe, er vi ikke? Jeg skrev en bloggpost stilet til Pia, som driver Matvrakbloggen, som kjørte veganuary med familien sin. Jeg har invitert henne til å skrive en gjestepost om resultatet, så vi får se om hun har lyst til det! I samme slengen publiserte jeg topplista for 2017 og lesernes egne anbefalinger for veganuar (rett fra facebookgruppa!). Tenk, i år er det snart fire år siden jeg startet Bonanza..

Råvare-artikler

I januar har jeg for alvor begynt å skrive råvare-artikler igjen. Jeg gjorde det endel før, men så stoppa det opp litt. Jeg ser at de blir lest, og er nyttige for dere, og jeg får ganske mye spørsmål om diverse råvarer hele tiden, så jeg tenkte: Jeg må jo skrive de artiklene! I januar kom det faktisk hele tre stykker: En om næringsgjær, en (del to) om tofu, og ulike metoder for tilberedning, og en om bulgur. Om dere har råvarer dere ønsker at jeg skal skrive om, legg igjen en kommentar!

Hva er næringsgjær, og hva brukes det til?

Men så, over til selve oppskriftene! Dette ble en lang oppsummering? Kanskje det har skjedd endel i januar allikevel? Jajamensann, sånn er det. Jeg tror jeg gjør lite, og så har jeg rukket å gjøre en hel del allikevel.

Ovnsbakt søtpotet (i terninger)

Ovnsbakt søtpotet har jo eksistert i en haug oppskrifter her i åresvis, og jeg syntes det var på tide at den fikk sin egen primetime-spot, den også. Dette er min klassiske, go-to søtpotet-oppskrift!

Den perfekte måten å bruke søtpotet på, er i ovnsbakt form med varme krydder.

Bakt søtpotet (hel!)

Ja, det ble mer søtpotet! Jeg har blitt helfrelst på hel, bakt søtpotet, istedet for vanlig potet. Den får altså så mye smak helt av seg selv, helt nydelig. I januar spiste jeg den sammen med kikerter og grønnkål stekt i litt krydder, og avocado, samt litt hvitløksdressing. All you need.

Den optimale miksen av konsistens og smak: Bakt søtpotet med krydra kikerter, grønnkål og avocado!

Grønnsakssuppe med klot

Dette er min favoritt fra januar, og jeg har laga den flere ganger. Jeg fikk endelig til å lage melboller til å ha i grønnsakssuppe, og er det noe som er barndomsminne i min bok, er det nettopp mormors grønnsakssuppe med klot. Det ble så godt at jeg måtte invitere mamma og pappa på suppemiddag et par dager etter at jeg lagde det for første gang selv. Mat og minner, dere. Det er så fint.

Har du prøvd melboller i grønnsakssuppe før? Det er så godt!

Tomatgryte med spinat og ris

Denne lagde jeg for første gang på nyttårsaften, til meze-bordet mitt, og den var så god at jeg har lagd den flere ganger siden! Den har åpenbart slått an hos dere også, for den både er poppis, og jeg ser at dere deler bilder av den på internettet, og det gjør meg så så så glad!

Grønn smoothie med masse sitrus

På oppskriftsfronten avslutta jeg januar med en ny smoothie-favoritt! Den er en variant av min klassiske grønne spinatsmoothie fra i sommer, bare at denne er med et lass sitrusfrukter i, noe som gir den en helt annen smak, og en deilig, markant syrlighet.

 

Start dagen med en frisk, syrlig og næringsrik smoothie!

Oppskriftsett

I tillegg til topplista og deres egne anbefalinger til veganuar, har jeg faktisk produsert ikke bare ett, men to oppskriftsett også. De er populære, og det synes jeg er kult å se – det var jeg veldig spent på da jeg kutta ut ukemenyene og startet med disse istedet! Jeg lagde ett meze-sett, og en sett med varme vintergryter.

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Anne Lise

    Jeg ønsker meg en råvareartikkel om bokhvete. Det hadde vært supert! Spesielt hvis du orker og gidder og kan skrive om bokhvete i flere “fasonger”. Mel, gryn og hele korn er de formene jeg vet om. Vet det kan brukes i grøt (som er det eneste jeg har prøvd), middagskarbonader, supper, baking mv., men er litt usikker på hvilke tilberedningsmetoder som gir best resultat.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.