Akkurat nå sitter jeg baklengs på toget hjem fra Stockholm og prøver å samle sammen alle tips fra helgen, on request fra dere!
Etter en helg fylt med mat, drikke, mer mat og mer drikke er vi omsider på vei hjem igjen, Therese og jeg. Mange av dere som følger vegansnappen fulgte med på ferden gjennom lørdagen, fra et trøtt morgenfjes til et slitent kveldsfjes. Jeg snakket masse om å reise bærekraftig på tur, og viste frem alle stedene vi besøkte, og jeg fikk en masse meldinger med spørsmål om jeg kom til å skrive reiserapport – så da får jeg vel gjøre det, da!
Å reise bærekraftig på tur
Før vi kommer til selve tipsene, vil jeg si (gjenta) noe om det å reise bærekraftig på tur. Som flere av dere som følger meg både her og sosiale medier vet, har det å kutte ned på reising vært en stor del av det å leve mer bærekraftig for meg. Vi var lenge i tvil om vi skulle reise på bryllupsreise med fly i høst, men bestemte oss for at det tikket av den boksen vi har laga for oss selv som heter ekstraordinære begivenheter. Å reise med fly er noe av det fæleste vi gjør i et klimaregnskap, og selv om jeg helt oppriktig tror at ingen noensinne kommer til å slutte å fly, og løsningen er mer miljøvennlig og klimanøytrale fly, er vi et stykke unna det. Løsningen enn så lenge er å fly mindre, fly kortere, og å være borte lenge hvis du først skal fly. Det vil si ingen fire dagers turer til New York eller helgetur til London, men kanskje to-tre uker i Hellas eller Spania?
Jeg har også tenkt masse på behovet vi har for å reise på tur, for jeg kjenner jo også på det. Det å komme seg vekk litt, få masse nye inntrykk, ny inspirasjon, opplevelser, rett og slett. Det er jo sabla fint! Det er jo ikke sånn at jeg ikke liker å reise selvom jeg ikke vil fly. Løsningen er bokstavelig talt nærmere: Jeg har innfunnet meg med at poenget er ikke å reise langt, men bare det å reise. Det betyr at jeg gjerne kan sette meg på Stockholm en helg, det gjør samme nytta. Bortsett fra at det mye mer behagelig og avslappende, tar fem timer, har wifi og er miljøvennlig.
Den tredje tingen handler om å ha et sobert og ansvarlig forbruk, også på tur. For meg betyr det at jeg velger å bo på hotell med en uttalt og tydelig bærekraftig profil, med mindre (helst ingen) plast, gjenbruk av håndklær, ikke automatisk romvask og valgfri frokost med små tallerkner. På tur har vi mennesker en tendens til å havne i en vill shopping spree, som legitimeres av at vi er på tur. Det er ganske koko, når du begynner å tenke på det? Min tommelfingerregel er at jeg vil heller bruke penger på opplevelser og god mat, legge igjen penger hos lokale ildsjeler, og hvis jeg skal kjøpe med meg noe hjem skal det være ting jeg ikke får tak i hjemme, og noe jeg mener at jeg trenger. Vi brukte for eksempel noen timer på Fotografiska, og så tre fantastiske utstillinger som kommer til å sitte i kroppen lenge. Stockholm har et fantastisk kulturtilbud, du kan få sett omtrent akkurat det du vil.
Ok, det var nok pekefinger – her kommer tipsene! Vi kjørte tog med SJ og bodde på Hobo Hotel. Hotellet ligger sentralt i City, er litt bråkete om natta, men i gangavstand fra togstasjon og ellers ganske mye.
Vegansk mat i Stockholm
Det er vel ingen av dere som blir overrasket over at jeg var på jakt etter vegansk gourmet i Stockholm. Jeg vet det finnes masse kafeer, falafelsjapper og buffet-steder (ja, jeg har vært på hermans), men det var ikke det jeg ville denne gangen. Jeg ville spise skikkelig bra mat som ga meg en skikkelig bra opplevelse. Takk til Helene for gode tips!
Farang
På fredag kveld spiste vi på Farang. De har en syvretters vegetarisk meny som enkelt gjøres vegansk, med kelnere og kokker som vet godt hva det innebærer av fiskesaus, østerssaus og lignende som har en tendens til å snike seg inn i thaimat. Farang er en stor, fancy restaurant, og maten leverte, for å si det sånn. Superoppmerksomme kelnere, nydelig vin og cocktails, og vi fikk hjemmelaget limoncello til dessert. Høydepunktene for min del innebar grillet rosenkål med en sataysaus, papayasalat, tempeh-forretten og en fritert salt og pepper-silketofu. Farang ligger mellom Norrmalm og Vasastan. Prisnivået på maten var høyt, men ikke avskrekkende. Smaksmenyen med syv retter kostet rundt 700 svenske kroner, men med drikke kan du fint doble det, for å si det sånn.
Växthuset
På lørdag kveld spiste vi på Växthuset, en helvegansk fine dining-restaurant som ligger bokstavelig under broen, sammen med det smått legendariske utestedet Under Broen helt sør på Södermalm. Dette er et gammelt, hvitt trehus som har nektet å flytte seg for den firefelts motorveien som er bygget på en bro rett over huset, og det å gå dit er en opplevelse i seg selv. På Växthuset sier de at de lager vegansk mat som skal tilfredsstille veganerne, men ikke skremme de som fortsatt ikke har tatt valget. Og det, det klarer de. Vi spiste smaksmeny her også, seks retter, med en tydelig nordisk profil. Mye rotgrønnsaker og nordiske smaker som løpstikke, beter, multer, kirsebær, sopp, havre, sukkertang, jordsjokk og havtorn. Jeg følte meg mer hjemme her enn jeg gjorde på Farang, med mer likesinnede folk rundt, og maten var helt, helt nydelig. Et ypperlig bevis på at vegansk gourmetmat på nordiske råvarer definitivt lar seg gjøre!
Ai Ramen
Til lunsj på lørdag spiste vi veganske ramen på Ai Ramen, som ligger på Södermalm. Ryktene sier at de lager sine egne nudler, og det var stappa fullt da vi kom, men vi fikk bort etter et lite kvarter som vi brukte på å drikke champagne ved bardisken, like så godt. Her er det høye langbord med krakker som du deler med alle andre gjestene som er der, intimt og godt, kan du si. Men så fort nudelbollene kom på bordet var det glemt, for satan i gatan, så god ramen har vi ikke i Oslo! Nudlene var nydelige, det var tofu, sopp, grønnsaker og annet godis i en helt nydelig kraft laget av grønnsaker og dashi.
Mahalo
Mahalo er det jeg vil kalle en erke-vegansk kafe – med “vegan for djuren”-skilt både inne og ute, og klassiske smoothiebowls og andre bowls på menyen, i tillegg til smoothier, veganske milkshakes, kaker og dess like. Dere skjønner hva slags sted jeg mener? Maten var god – jeg spiste en buddha bowl (ofcourse i did) med tofu, ovnsbakt søtpotet, chillisyltet rødkål, ris, edamame, brokkoli og sånne ting, og drakk en grønn smoothie, grønn veganer som jeg nå engang er. Mahalo ligger på Södermalm, ikke så langt fra Mariatorget, og anbefales som frokost, brunsj eller lunsj!
Om du ikke er på söder, men vil ha god salat, finnes det sted inne på Åhlens City midt i byen som heter Sally Voltaire och Systrar, som har ganske like salater som på Mahalo.
Johan & Nyström
Ikke et spisested, men en kaffebar! Det er også viktig, måvite. Johan & Nyström har finkaffesteder flere steder i byen, blant annet et ikke langt fra Mariatorget på Söder, med finkaffe, brygget på ulike måter, eller melkekaffe på espresso. De har også matcha latte og sånne ting, og når jeg spurte om de hadde noe vegansk bakst dro baristaen frem lekre raw-kaker fra et eget kjøleskap, så moralen er: Spør om du ikke ser noe fremme! Her kan du sitte i verdens bredeste vinduskarm med beina oppunder deg og lese litt i en bok. Det er også viktig på tur.
Handle vegansk mat i Stockholm
Jeg liker alltid å handle med meg litt smått matvarer hjem fra tur, som et minne, som ikke blir liggende i skuff, men spist opp og kosa seg med, som en forlengelse av turen. Denne gangen ble det litt tilfeldig hvor vi handla, så jeg lager ikke egne poster for hver av disse stedene. Det er generelt sett lett å handle vegansk i Stockholm – du kan gå inn på hvilket som helst supermarked og finne masse.
Jeg gikk innom nyåpnede Happy Food Store som ligger midt i City, ikke langt fra Sergels Torg. Der har de både mat, hudpleie og alt annet du kan tenke deg til hus, mat og kropp. Jeg kjøpte med meg en en boks kondensert kokosmelk, for det hadde jeg aldri sett før, og noen sjokoladeplater fra et spennende merke jeg ikke har sett før. På Urban Deli, som både er butikk og restaurant (usikker på om de har noe vegansk, de er hvertfall gode på vegetar) går jeg alltid litt bananas, for der har de ting jeg ikke finner andre steder. Derfra kjøpte jeg med meg en flaske hjemmelaget GT-sirup, svart hvitløk, tørket sjalottløk, et par sjokolader og en diger pose marcona-mandler, som koster mye mer hjemme.
Ved en tilfeldighet gikk vi forbi Lakris Roten på Söder, hvor jeg fant mye lakris uten gelatin, og til og med en sjokolade med salt lakris, som er noe av det jeg faktisk savner som veganer. Smalt, si. Jeg kjøpte faktisk også potetgull med salt lakris, bare fordi det sa stopp i hue mitt da jeg så det, og jeg klarer altså ikke forestille meg hvordan det smaker! I tillegg kjøpte jeg noen tørkede chillier av ulike typer og noen store poser med flakete, tørket paprika og sumac på en grønnsaksbutikk.
Og det var vel egentlig det! God tur til Stockholm!
Alle bilder fra restaurantene er embedded fra deres egne instagramkontoer i henhold til Instagrams retningslinjer. Klikk på bildet for å komme direkte til restaurantens egen instagramprofil!
Hei! Fin post. Men det mangler noe? Etter bildet kommer man liksom bang på rödbettan over på shopping?
Det manglet ikke, men skjedde noe rart med de to siste instagram-embeddene som gjorde at teksten lå bak. har fjernet de nå, så da kommer teksten frem igjen. :)