Hva er tempeh?
Råvarer

Tempeh! Hva er det?

Nivå Enkel 5 comments

Ai ai, så mange spennende råvarer det finnes der ute! Akkurat nå for tiden er jeg litt over gjennomsnittet opptatt av denne: Tempeh.

Men hva er det, egentlig? Tempeh? Ikke bare har det et rart navn, det ser ganske rart ut, høres ganske rart ut når man får det forklart, og det er ganske så rart å skjære i og tilberede også. Med andre ord: Tempeh er ganske rart.

Tempeh er, i likhet med tofu, et produkt som lages av soyabønner. Men der tofu kvernes, kokes og presses i blokker, blir tempeh ingen av delene. Tempeh er istedet resultatet av en fermenteringsprosess, der hele soyabønner til slutt ender opp som en blokk. Det er derfor det ser ut som det gjør: Det er faktisk hele soyabønner du ser! Fordi det fremstilles på en helt annen måte har det også et annet næringsinnhold: Fordi tempeh lages av hele soyabønner har det et høyere proteininnhold, fiber og vitaminer.

Hva er tempeh?

Det er ikke bare i navn, form, prosess og innhold tempeh skiller seg fra tofu, det har også en helt annen smak og konsistens. Der tofu har en mykere, glattere konsistens (litt avhengig av type, selvfølgelig) og har endel væske i seg, er tempeh hardere og mer teksturert. Den er ganske så fast og hard i formen, og er lett å skjære tynne skiver av, uten at den ramler fra hverandre.  I smak er den også mye mer særpreget.

Der tofu smaker lite, smaker tempeh faktisk ganske mye, takket være fermenteringsprosessen. Jeg kan gjerne innrømme at det tok meg lenger tid å bli vant med og å like tempeh, enn det gjorde med tofu. Den har en mye tørrere konsistens, som ikke ligner så mye annet jeg kan klare å sammenligne det med, og sånn sett smaker den også på en møte tørt – selvom den ikke egentlig er det. På engelsk ville man sagt at den smakte earthy, og det kan jeg si meg enig i.

Tempeh har sin opprinnelse i Indonesia, på Java, der eldste dokumenterte bruken av ordet er i 1815, men man vet at det har vært der i flere hundre år tidligere enn det også. Sannsynligvis har tofu-metoden kommet til Indonesia fra Kina, og teorien er at tempeh oppsto først som et biprodukt, at rester av tofuproduksjonen kickstartet en naturlig fermenteringsprosess. Er det ikke kult, og fascinerende, hvor mye av mathistorien vår som er art by accident?

Hva er tempeh?

Uansett. Da jeg først begynte å høre om og lese om tempeh for sikkert ti år siden, var det veldig mye om og men med det. Jeg leste veldig mange bloggere som mente at den måtte dampes og styres med før den kunne bli stekt og brukt, men nå for tiden ser jeg ingen som sier det samme. Jeg har aldri gjort det – jeg kutter den opp og bruker den.

Og når det kommer til bruk: Den kan altså brukes til så mangt. Rå, rett i gryter, bakt i ovnen, stekt i panne, marinert. Jeg er fortsatt ikke helt vant med den egne smaken den har, så jeg foretrekker å marinere og steke den. Da er den til gjengjeld ordentlig god, og den nøttete, fermenterte smaken av tempeh passer knallgodt til smaker som ingefær, curry, nøttesmør, chilli og hvitløk.

Du finner tempeh i asiatiske matbutikker og velassorterte helsekostbutikker. Jeg kjøper mine på Scanasia, A-marked og Røtter.

Hva er tempeh?

Tags

5 Comments

  1. julie

    I bakst? :)

  2. Dette må jeg prøve! Jeg skjønner ikke helt hva som er “problemet” med tofu, sånn at man i følge mange trenger å venne seg til det, men det er vel forsåvidt bra. Har akkurat begynt på en vegansk livsstil og synes det er så mye nytt og spennende å ta fatt på i det som virker som en jungel av gode oppskrifter og tips.

  3. Tempeh funker veldig bra i taco synes jeg – marinert med cumin, soyasaus, paprika og chili får man en skikkelig fredagstaco følelse!

  4. Jeg lager min egen tempeh, si i fra hvis du vil ha litt starter:)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.