Er du nysgjerrig på tempeh? Prøv tempeh stekt i peanøttsmørmarinade!
Middag

Rød curry med risnudler og peanøttmarinert tempeh

2 comments

Dette er noe av det første jeg har laget med tempeh hjemme på veldig lenge, etter en bunke mislykka forsøk for en bunke år siden. Jeg var skeptisk. Og det viktigste ordet der er var. Nå er jeg fan.

Mengde: 2-3 porsjoner
Tid: ca 30-45 min totalt

Ok, så jeg publiserte nettopp en råvaretekst om tempeh, og da er det jo veldig dårlig gjort å ikke følge opp med en tempeh-oppskrift, synes dere ikke? Jeg har nemlig eksperimentert litt, og denne har jeg lyst til å dele med dere, for den ble jeg både fornøyd med og mett av – og jeg synes tempeh’n i den var god, ikke bare ok. For “bare ok”, det driver vi trossalt ikke med, gjør vi vel? Niks.

I denne oppskriften er det i bunn og grunn bare to ting som trengs å gjøres. Du lager en rød curry-base, og du marinerer og steker tempeh. Curryen kan jo selvfølgelig varieres og tilpasses både smak, vaner og ganer, men denne måten å gjøre det på er både god, enkel, og når sant skal sies, en av mine favoritter når det kommer til rød curry. Det er klart det måtte bli en god kombinasjon med første forsøk på tempeh? Akkurat passe sterk, akkurat passe syrlig, og deilig deilig varmende.

Er du nysgjerrig på tempeh? Prøv tempeh stekt i peanøttsmørmarinade!

Når det gjelder tempeh, gjorde jeg med den som jeg gjorde med tofu for å bli kjent med den: Jeg klaska peanøttsmør på den. For når har det noensinne vært feil? Nettopp. Aldri har det vært feil å klaske peanøttsmør på noe man synes er nytt og uvant, spesielt ikke når det er asiatisk mat det er snakk om. Jeg skar tempeh-blokka i skiver, og deretter i terninger, som fikk marinere i denne en times tid, faktisk, men det var mest fordi jeg holdt på med veldig mange ting samtidig. Det holder med litt tid, men jo lenger tid, jo mer smak. Du kan også lage marinaden klar og ha tempeh oppi, og sette bollen i kjøleskap til dagen etter, det går helt fint.

Jeg hadde risnudler oppi curryen min, og jeg kunne sikkert hatt litt grønnsaker også. Men sånn ble det ikke, gitt. Det ble tempeh!

Er du nysgjerrig på tempeh? Prøv tempeh stekt i peanøttsmørmarinade!

Rød curry med risnudler og peanøttmarinert tempeh

2 porsjoner risnudler

1 sjalottløk
1 ss finhakket ingefær
1-2 hvitløksfedd
0.5 ts gurkemeie
1 ss rød currypaste
2 ss kokossukker
1 ss soyasaus
1 ss grønnsaksbuljongpulver
1 boks kokosmelk
5 dl vann
2 lime

200 gram tempeh
2 ss peanøttsmør
1 ss agave eller lønnesirup
0.25 ts cumin
0.25 ts koriander
0.24 ts røkt paprika
1 dl kokende vann

Peanøtter
Koriander
Vårløk
Olje til steking

Bland peanøttsmør, agave/lønnesirup, cumin, koriander og varmt vann i en bolle med god omkrets i bunnen, og rør med en visp eller gaffel til det er løst opp og flytende i formen. Del tempeh-blokka i skiver på ca 1 cm, og deretter i fire/terninger, alt ettersom hva slags form blokka har i utgangspunktet. Min var rund, men den kommer som firkant også. Legg tempeh oppi, bland forsiktig, og sett til side.

For å lage curry: Finhakk løk, ingefær og hvitløk. La løken steke noen minutter på medium varme med litt olje og en klype salt, før du har oppi ingefær og hvitløk. La det surre i to-tre minutter, pass på at hvitløken ikke brenner seg. Ha oppi gurkemeie, la det surre i et lite minutt, og ha deretter oppi currypaste. Rør rundt, og la den frese i et par minutter. Ha oppi kokosmelk, vann, grønnsaksbuljong, kokossukker og soyasaus, og la det koke opp. La det småputre i 10-15 minutter. Smak til med salt og lime mot slutten.

Lag  risnudler ved å koke opp vann, og ha risnudler oppi. Nudlene skal ikke koke, de skal kun ligge i kokende vann til de er møre og al dente. Hell av vannet, skyll nudlene i kaldt vann, og ha de oppi curryen, eller fordel de i boller før servering.

Varm opp et tynt lag med olje i en god panne på medium/høy varme, og ha tempeh oppi panna. La den ligge stille og steke til den er gylden, før du snur dem og steker gylden på andre siden også. Dander på toppen av curryen. Ha på vårløk, koriander, grovhakka peanøtter og en limebåt til slutt.

Er du nysgjerrig på tempeh? Prøv tempeh stekt i peanøttsmørmarinade!

2 Comments

  1. Jeg lurer på om jeg noen gang kommer til å synes tempeh er digg. Har laget det i to forskjellige retter nå (denne og en annen) og synes det er så utrolig rar smak.

    • Den er litt uvant, ja! Mest konsistensen synes jeg, men den fermenterte smaken er ganske spesiell. Tok litt tid for meg, skal innrømme det :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.