Marinert og grilla østerssopp
Frokost og lunsj

Lompe med grønt og marinert, grilla østerssopp

Nivå Enkel 1 comment

Jeg elsker lomper! Er det bare meg, eller er potetlomper alltid bedre enn hvetelefser? Sånn stort sett, hvertfall? Disse til lunsj går superfort: Litt digg østerssopp marineres og grilles i ovnen, og det man har grønt blir brukt opp!

Mengde: 2 stk
Tid: 15 min

Noe av det jeg mest glad for når det gjelder norske matbutikker de siste åra, er det stadig voksende tilbudet av frukt og grønt – og sopp. Det er ikke veldig mange år siden det eneste jeg fikk tak i var de hvite, kjedelige (unnskyld) champignon-soppen, og hvis jeg var heldig, en portobellosopp eller to. Nå er det alltid flere sopptyper i butikkene, og min favoritt, østerssoppen, er endelig lett å få tak i. Tilogmed i løsvekt! Hvis du ikke har prøvd den, prøv nå.

Østerssoppen er en ganske “meaty” sopp, med store, flate “hatter”, vokser litt sånn oppå og i hverandre, har flikete kanter og en form som kan minne om nettopp østersskjell, derav navnet. Den er hyppig i bruk i asiatisk mat (for eksempel i pho), og tåler både stekepanne, stekeovn og grill. Den perfekte sopp, rett og slett.

Min nye hangups er å røre østerssopp inn i en superenkel marinade, og så steke den i ovnen. Da blir den sprø i kantene, marinaden får jobba seg godt inn i de saftige soppene, og det er umami-bonanza fra alle bauger og kanter etterpå. Jeg spiser denne på pizza, med pasta og på skiva, og som her: Som det varme umami-alibiet i en superenkel wrap i potetlefse med grønt og godt.

Jeg liker speltlomper best, så jeg brukte de her, og varmet de raskt i ovnen før jeg fylte dem. Du kan virkelig bruke hva som helst av grønnsaker, dette er en perfekt måte å bruke opp litt av hvert av det som finnes i kjøleskapet. Jeg hadde en halv avocado som jeg moste med litt sitronsaft og salt, og brukte den som kremete base. Oppå den la jeg finstrimlet rødkål og grønn salat, og litt rødløk som fikk en god skvis sitron over seg. I tillegg litt tomat, vårløk, og en skvis hvitløksdressing på toppen – og lunsjen er sikra på et kvarter.

Marinert og grilla østerssopp

Lompe med grønt og marinert, grilla østerssopp

2 speltlomper
2 håndfull østerssopp
Finstrimlet rødkål
Finstrimlet salat
Avocado

Rødløk
Sitron
Tomat 
Vårløk
Hvitløksdressing eller annen dressing

2 ss soyasaus
2 ss olivenolje
1 ts paprikapulver
0.5 ts røkt paprika
Salt og pepper

Riv østerssoppen i litt tynnere strimler om du synes de er for store hver for seg (jeg liker det, men folk er forskjellig). Bland sammen soyasaus, olivenolje, paprika og røkt paprika, og kvern et par runder pepper oppi samt en ørliten klype salt. Legg soppen oppi, og la den ligge og marinere et par minutter mens ovnen blir varm. Legg den på et stekebrett inn i ovnen på 200 grader, gjerne med varmluft eller grill. Det tar mellom 6 og 10 minutter, alt ettersom hvor tynt du har strimla dem og hva slags funksjon du har på ovnen.

I mellomtiden kan grønnsakene strimles tynt. Jeg liker å la tynne strimler av rødløk ligge i sitronsaft noen minutter. Lag dressing, eller finn frem en du vil bruke.

Legg lompene inn på rist i ovnen i et halvt minutt, før du tar ut både de og soppen, og danderer små wraps.

One Comment

  1. Ingeborg

    Fy søren, d så godt ut! Skal prøves i påska :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.