Middag

Vegansk moussaka

8 comments

Lag på lag, potet og aubergine, tomatisert fyll, fyldig og kremete bechamel, sprø på toppen. Vegansk moussaka, I think I am in love.

Mengde: 4-6 porsjoner
Tid: I overkant av en times arbeid (det er verdt det)

For et halvt år siden satt Øystein og jeg på en vegansk restaurant i Athen og bestilte moussaka. Den kom på bordet som moussaka vanligvis serveres: Kun en firkant moussaka på en tallerken og ikke noe annet tant og fjas. Det trengs nemlig ikke, en god moussaka klarer seg helt selv, og trenger ikke selskap av verken salat eller noe annet. Bare ved å se på den moussakaen som kom på bordet visste jeg at den kom til å være god, og jeg visste at jeg kom til å spørre om trikset deres med det tykke, fluffy laget med bechamel på toppen. Jeg visste også at de neppe kom til å gi meg hemmeligheten sin. Jeg fikk rett.

Siden den middagen har jeg tenkt mye på moussaka. Det jeg klarte å lirke ut av restauranten i Athen var at bechamelsausen var laget med kokosmelk, og utover det ville de ikke si noe. Nå har jeg prøvd på det, flere ganger, uten å få det til, for kokosmelk er ganske så fett, og den holdt seg ikke fluffy i det hele tatt. Smått om senn bestemte jeg meg for å legge bort bruken av kokosmelk, og heller se i en annen retning for løsning. And so I did. Og det funka.

vegansk moussaka

Jeg vet at det er evige diskusjoner om bruk av potet og/eller aubergine i moussaka, men i min er det begge deler. De skjæres i tykke skiver og ovnsbakes først, slik at de allerede er møre og fulle av god smak fra tørre urter og salt før de går i den ildfaste formen. I tillegg er det den klassiske tomatiserte gryta som fyll i midten, og i den putter jeg kikerter. Kjempegodt både for tekstur og protein, og som et lite triks går også selve væska i boksen i gryta, for der er det nemlig masse stivelse. I tillegg er det umami fra flere kanter: Sopp, tomatpure, balsamico og karamellisert løk sørger for en fyldig, akk så fyldig, smak.

vegansk moussaka

Vegansk moussaka

1 aubergine
ca 400 gram poteter
Olivenolje
Salt og pepper
Tørket oregano eller basilikum

2 gul løk
4-5 hvitløksfedd
5-6 store tomater eller 1 boks grovhakkede tomater
1-2 ss tomatpure
1 ss balsamico
10-12 aromasopp
1 boks kikerter
1 laurbærblad
4 ss friske urter (timian, rosmarin, oregano)

Salt og pepper
Olivenolje

7 ss olivenolje
1.5 dl hvetemel
8 dl usøtet plantemelk (jeg brukte soya)
3-4 ss næringsgjær
1-2 ts salt

Sett ovnen på 200 grader. Vask aubergine og potet. Skjær noen tynne striper på langs i skallet på auberginen så den får sebrastriper fra ente til ende, og kutt den deretter i runde skiver på ca 1 cm. Kutt potetene i skiver på 1 cm også. Legg alt på et bakebrett, risle over olivenolje, salt og tørka urter. La de stå i ovnen til de er møre og gyldne i kantene, ca 20-30 minutter.

I mellomtiden finner du frem en stor, tykkbunnet gryte. Finhakk løk, og la den surre i gryta med en god klunk olivenolje og en klype salt til den er mør og lett karamellisert. Finhakk hvitløk og urter (bruk gjerne en blanding av rosmarin, timian og oregano. Om du ikke har alle tre, bruk gjerne to, men pass på mengden rosmarin, den setter kraftig smak), la det surre med i et minutt. Finhakk sopp, og la den surre til den er mør og lett gylden, ca fire minutter. Ha deretter oppi tomatpure og balsamico, rør godt, og la det koke inn i fem minutter.

Grovhakk deretter tomater, eller åpne bokstomatene, og ha de oppi sammen med både kikertene og vannet i kikertboksen. Ha i en klype salt og noen runder nykvernet pepper Rør godt, og la det koke opp. La det småkoke til de andre komponentene er ferdige.

For å lage bechamel, varmer du opp olivenolje på medium varme i en stor gryte, og rører inn hvetemel. Det skal bli en tykk grøtaktig røre, som skal få surre i panna et par minutter. Den skal ikke bli brun. Spe med melk, og la det koke opp mellom hver runde. Visp godt, la det småkoke til den er tykk og god, og rør inn næringsgjær og salt. Bechamelen vil tykne enda mer når den avkjøles.

Nå er du klar til å montere i en ildfast form. Jeg har potet i bunn, deretter tomatfyll, så aubergine, og bechamel på toppen. Bre den pent utover. Sett forma i ovnen på 200 grader, og la den stå til moussakaen er gylden og sprø på toppen, ca 30-40 minutter. Følg med på den underveis.

Er veldig god med en gang – og enda bedre dagen etterpå!

8 Comments

 1. Julie

  Har aldri vært noe fan av moussaka, men denne var RÅ GOD!
  Takk for at du lager og deler så mange gode oppskrifter! :-)

 2. Nydelig god moussaka som har blitt en av våre favorittoppskrifter. Alle bør prøve denne!

 3. Melina L.

  Ble veldig god! Takk for oppskrift :)

 4. Hanna

  Veldig god! Takk for oppskrift. Vet du hvor lenge den holder i kjøleskap?

 5. Sofie

  Kan den fryses?

 6. Gudrun

  Super fan av mousakka!! -skal laga din i dag må laga litt vri med sausen bruker violife ost og smelter den i havremelk om nødvendig bruker eg potetmel og så har vi ramsløk ute den bruke eg istaden for kvitløk. Tusen takk for oppskrifta – Hadde ei aubergine i kjøleskapet så det var mitt i blinken :D Go 17Mai :D

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.