Vegansk ostesmørbrød
Frokost og lunsj

Skikkelig ostesmørbrød

Nivå Enkel 2 comments

Noen ganger får jeg cravings etter ting jeg spiste før jeg ble veganer. En av de tingene, er et skikkelig digg ostesmørbrød, med sprø utside og smelta, digg innside.

Dere som har fulgt med her en stund, vet at jeg kan gjenta til det kjedsommelige at det å erstatte animalske produkter i høy grad handler om å erstatte funksjon, ikke direkte smak. Og stort sett, i 99,5% av tilfellene mener jeg jo det, og jeg synes jeg begynner å bli ganske så god på å lage meg de smakene jeg ønsker meg, helt uten å måtte gå ut og kjøpe halvprosesserte replikaprodukter som vil være noe de ikke er.

Vel. Dere er herved vitne til den aller, aller, ALLER første gangen jeg skal si det motsatte. Dette tviler jeg på at jeg får til med noe hjemmelaga. Ikke for det, jeg skal absolutt prøve, men hei. Dette funker.

Historien bak er som følger: Da vi skulle på hytta i påsken, ringte søstra mi, som til vanlig bor i Flekkefjord, og spurte om vi kunne ta med noe diverse pålegg. Jeg gikk innom Sunkost på Gunerius, og raska med meg diverse pålegg, pølser, sjokolade og en ost. Den siste med stor skepsis, for det siste jeg liker, er jo jukseost. Jeg har tilgode å finne en jeg liker. Og her kommer tvisten: Det gjelder egentlig fortsatt, for jeg likte ikke denne rå, og jeg likte den ikke på verken pizza eller nachos.

Vegansk ostesmørbrød

Men så sto den der da, i kjøleskapet, et par uker etter påske, og jeg vil jo ikke kaste den heller. Også hadde jeg bestilt loff (!) til frokost (!) fra Morgenlevering en lørdag jeg var alene hjemme (for sånn holder jeg på, serru, dette blir jo bare mer og mer utleverende, dette blogginnlegget…), og den hadde jeg igjen en halv pose av da venninne Olina kom på et av sine tjuefiretimersbesøk. Etter mange timer ute i sola, med solbrent fjes og ikke mat på mange timer, sto vi på kjøkkenet, og jeg så på hva vi hadde å lage noe av. Loff. Og ost. Erlik: Ostesmørbrød.

Why not, tenkte jeg. Jeg prøver. Jeg har noen ostesmørbrødtriks fra way back when når jeg fortsatt spiste ost, og basert på hva jeg ikke likte med denne osten på pizza og nachos, tenkte jeg at kanskje de samme triksa funker. Newsflash: Det gjør det. Olina, som verken er vegetarianer eller veganer, har gitt dette ostesmørbrødet godkjentstempel – og ba om et til før hun var ferdig med det første. Triksene, i korte trekk: Finrevet, luft, god tid, og null angst for kalorier.

Vegansk ostesmørbrød

Skikkelig ostesmørbrød

4 skiver formloff
Vegansk smør
Violife cheddar i blokk
Dijonsennep
Salt

Triks 1: Finrevet ost. Finn frem det fineste rivjernet du har, det du vanligvis rasper ost på til pizza på den grove siden av rivjernet, det er for grovt. Det skal bli florlett. Jo tynnere, jo bedre. Riv et godt, lite lass med cheddarosten i en skål – det er mer enn det ser ut til på grunn av det tynnstrimla. Ikke pakk det sammen, la det være fluffy.

Triks 2: Smør på alle sider. Jess, du hørte meg. Det skal være smør på begge sider av begge brødskivene til toasten. Ikke et lass, men et tynt lag, helt ut i kantene. På begge sider. Smør derfor smør på alle sider, og legg skivene på en fjøl.

Vegansk ostesmørbrød

Triks 3: Dijonsennep. Dijonsennep tilfører denne osten akkurat den lille spissen av smak som trengs. Toasten ender ikke opp med å smake sennep, men den smaker tammere uten, så stol på meg på denne.

Triks 4: Luft leder varme. Legg en liten haug med revet ost utover halvparten av skivene, og strø ørlite salt over. Ikke trykk toasten flat, bare fordel det jevnt, så det er mye, mye luft mellom strimlene. Du trenger å skape luftstrømmer mellom den revne osten, det er der varmen kommer til å spre seg og smelte osten innenfra – og det er det du er på jakt etter. Legg den andre skiva forsiktig oppå, uten å trykke noe særlig ned.

Triks 5: God tid i panna. Sett en god panne på medium varme, og legg toastene nedi (du trenger ikke ekstra smør i panna). La de ligge helt i fred, ikke klem på dem eller noe, til du ser at osten har begynt å smelte, og de er gyldne på undersiden. Først da klemmer du forsiktig litt ned, bare akkurat nok til at du får snudd toasten, og så gjentar du det samme på andre siden.

Og det er det – faktisk lett som en plett, men spesielt dette med luft må til for at det skal bli et skikkelig, skikkelig ostesmørbrød. Enjoy!

Vegansk ostesmørbrød

2 Comments

  1. Nå fikk jeg lyst på ostesmørbrød! (Og jeg liker egentlig ikke ost…)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.