Ovnsbakt blomkål i hel versjon - med en saftig tahinimarinade!
Middag

Hel, ovnsbakt blomkål med tahini

Nivå Medium 8 comments

Blomkål er (fortsatt) en av mine favorittgrønnsaker, og dette er en av mine nye favorittmåter å tilberede den på: Ved å bake den hel, med en deilig marinade!

Mengde: ca 2-4 porsjoner, avhengig av måltid
Tid: ca 1 time totalt

Det høres kanskje rart ut å ovnsbake et helt blomkålshode, men hør nå: Det er alt som er godt med blomkål på en og samme tid. Inni blir den mør og saftig, og på utsiden blir den sprø og proppfull av smak, takket være marinaden. For ikke å snakke om at det går veldig fort å preppe mat på denne måten, da! Du kan jo lage et helt brett blomkålhoder på en og samme tid, om det er fest på agendaen!

Ovnsbakt blomkål i hel versjon - med en saftig tahinimarinade!

De første gangene jeg lagde dette, spiste jeg det bare som det var – med litt ekstra dressing, salt og pepper og urter på. Eller “spiste” er vel feil, jeg basically slukte det. Favorittmarinaden min hittil er den som er i denne oppskriften, en superenkel, men supersmakfull, tahinidressing, som pensles i et tykt lag på hele blomkålen, og som blir ekstra pakka på smak av å stå i ovnen på denne måten. Så godt, så godt, så gooooodt!

Blomkål er jo godt til alt, men med denne marinaden med tahini er det jo et ypperlig tilskudd til ethvert meze-bord, falafel, eller rett og slett en god tabbouleh. Eller strengt tatt bare akkurat som den er.

Ovnsbakt blomkål i hel versjon - med en saftig tahinimarinade!

Hel, ovnsbakt blomkål med tahini

1 blomkålhode
2 store ss tahini
2 ss kokende vann
1 sitron (saften av)
2-3 hvitløksfedd
1-2 ts soyasaus
1-2 ts sriracha
1 ts røkt paprika

Kutt de groveste bladene av blomkålhodet, og knekk av de som er mindre, slik at blomkålhodet er helt uten blader, men fortsatt henger sammen.

Bland sammen tahini, vann, sitron, raspet hvitløk, soyasaus, sriracha og røkt paprika, og visp det godt sammen til en jevn, god saus.

Ovnsbakt blomkål i hel versjon - med en saftig tahinimarinade!

Jeg baker blomkålen i en gryte med lokk, og det er en grunn til det: Jeg lar lokket ligge på de første tjue minuttene, slik at blomkålen først blir dampet gjennom, og deretter stekt på utsiden. Da unngår du at den er rå og fast inni og brent på utsiden. Om du ikke har gryte med lokk som går i ovnen, kan du bruke en ildfast form og dekke den til. Jeg hadde et bakepapir nedi da jeg tok bildene, men det trengs strengt tatt ikke, det blir bare mer gris enn hva nødvendig er.

Legg blomkålhodet i gryta, og hell over/pensle på marinaden. Sett på lokk, og sett gryta i forvarmet ovn på 200 grader. La den stå med lokk i tjue minutter, ta av lokket, og la den stå i 30-45 minutter til. Stikk en skarp kniv inn i den for å teste om den er ferdig, den skal møte minimalt med motstand.

Og det er det!

Ovnsbakt blomkål i hel versjon - med en saftig tahinimarinade!

8 Comments

 1. Camilla

  Hei! Leste at du prøver å leve plastemballasjefritt, og så at du nevnte beeswrap papir, hva bruker man det til? Skjønner at man kan pakke inn ting selvfølgelig, men klarer ikke komme på hvilke varer det kan passe til?:P
  Liker forøvrig bloggen din veldig godt, og prøver å leve grønnere selv:D

  • Hei! Du kan bruke det både istedet for pose (pakke inn) og folie (dekke til). Til lagring av det meste som er nogenlunde tørt :)

 2. Hei! Jeg har lurt på dette lenge så nå spør jeg. Hvilken tahini bruker du? Jeg prøvde å lage selv, men er usikker på hvordan det skulle smake. Smake ganske beskt/bittert.

  • Hei! Jeg bruker de lyseste, mest flytende jeg finner! Stort sett på tyrkiske grønnsaksbutikker. De grove/mørke er alltid for bitre for min smak.

 3. Martine

  Dette så veldig godt ut, tenkte teste den i morgen men skal det være noe vann i gryten? Eller koker blomkålen bare i sitt eget “vann”?

 4. Martine Moe

  Hei!
  Metter denne retten nok til en middag? Hvor mange porsjoner blir det da i alle tilfelle?

  • Ville nok ha servert denne som en del av et meze-bord :) hvis du søker meze får du masse forslag!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.