Om bare en liten uke er det full fart på Oslo Vegetarfestival i år som i fjor og som årene før – vårens beste matopplevelse! Her er en oversikt både over det jeg skal være med på selv, og det jeg gleder meg ekstra mye til på årets festival.

Jeg har prøvd å vri hjernen min og telle bakover hvilket år jeg for første gang var på vegetarfestivalen, og sist jeg snakket med en av arrangørene, Heidi, om festivalens historie, tror jeg faktisk at jeg har vært der fra aller første året. Da var festivalen mye, mye mindre enn den er nå, den har flytta på seg opptil flere ganger, og den blir bare bedre, bedre og bedre for hvert år. Heidi og Synne som står bak er ildsjeler det virkelig står respekt av – her er ingen store aktører som står bak med masse penger, det er to beintøffe damer med masse guts, engasjement og viljestyrke. Og er det noe jeg heier på her i livet, så er det akkurat dét, og derfor sier jeg også veldig ja ja og ja når de spør meg om jeg har lyst til å holde både kurs og foredrag på årets festival!

Green Bonanza på Oslo Vegetarfestival

Foredrag: Fra dyrevern til miljøvern
For meg er dyrevern og miljøvern to likestilte grunner til hvorfor jeg spiser og lever vegansk, og det er akkurat det jeg har tenkt til å snakke mer om når jeg holder foredrag på Oslo Vegetarfestival i år. Jeg skal både prøve å gi oss noen perspektiver hvordan disse tingene henger sammen, og komme med en håndfull tips til hvordan du lett kan bidra til et bedre miljø og klima samtidig som du er veganer. Jeg kommer tilogmed til å komme med en påstand om at dyrevernerne kan bli de beste miljøvernerne.

Foredraget holdes lørdag 26. mai kl 13.00

Sommermatkurs sammen med Jane
Det kan kanskje høres rart ut for noen, men å holde kokkekurs med mikrofon foran folk som sitter og ser på meg, er ikke det beste jeg veit her i livet. Jeg blir faktisk skikkelig nervøs, og selv om det går bra hver gang, liker jeg så mye bedre å holde kurs hvor alle deltageren er med og lager mat. Det gjør seg vanskelig gjøre, så istedet løser jeg det på annet vis: I fjor ble Øystein med meg og holdt tofu-kurset (oppskriftene fra det kurset finner du her), og i år har jeg likesågodt slått meg sammen med Jane, som driver Veganmisjonen! Vi holder rett og slett et kurs med våre sommermat-favoritter sammen på festivalen i år! Vi skal prøve å ikke snakke i munnen på hverandre altfor mye, og jeg håper vi sees der!

Kokkekurset er lørdag 26. mai klokka 15.00 

Foredrag og utstillere jeg gleder meg til

Det er fryktelig mye som skjer på årets festival, og akkurat som på musikkfestival er det viktig å planlegge. Både så man rekker alt, og så man ikke spiser seg mett før man har rukket å smake på alt man hadde tenkt til å smake på. Det siste er kanskje det viktigste.

Det er mange fine kokkekurs i år med alle de kjente bloggerne som Vegetarbloggen, Veganmisjonen, Veganmannen og så videre, men en nykommer (hvertfall for meg) som jeg gleder meg til av kursene i år, hvis jeg rekker, er “Rull deg til Vietnam” med Milla Vassbottn (lørdag kl 17.00) , med vietnamesiske sommerruller. Det er jo noe av det jeg beste vet her i verden, trossalt.

To andre spennende damer som kommer er Siri Mittet, som driver fantastiske Gruten, og lærer bort hvordan du kan lage din egen kaffeskrubb (begge dager kl 16.00). Jeg har en sånn skrubb, og jeg elsker den. Og til slutt, balkongdyrkekurs med Camilla Storm (kl 13 og 15 begge dager), for deg som vil lære å dyrke din egen mat. Det er både veldig givende og veldig zen, så det anbefaler jeg deg om du vil ha en kickstart på en grønnere balkong eller veranda.

På foredragssiden er det veldig mye spennende som skjer, synes jeg. Rett før meg på lørdag skal de fantastiske folka Anette og Andreas fra Dale Store Gård  (lørdag kl 12.00) snakke om livet med dyra, og etter å ha besøkt dem forrige helg kan jeg love at det blir skikkelig fint. Rett etter meg skal Hilde Valbjørn Hagelin fra Veganerutfordringen (lørdag kl 14.00), som jeg synes er et fantastisk godt tiltak med solide, sunne og inkluderende verdier i bunn, og som jeg har støttet gladelig denne våren.

Det er også to veldig spennende debatter på gang på denne festivalen. På lørdag kl 12.00 er det nemlig politisk debatt om hvordan politikerne tenker på både årsaken til og tilrettelegging for økt plantebasert kosthold i samfunnet vårt. Det står foreløpig ikke noe om hvem som kommer, men jeg håper det kommer folk som er uenige, det er da det blir en god debatt. På søndag er det en panelsamtale med aktører fra næringslivet som skal diskutere hvorfor de satser på plantebasert mat i butikkene sine, og hva vi kan vente oss fremover. Spennende, ikke sant?

På ustillersiden er det også ekstremt mye å få med seg i år, så jeg skal prøve å prioritere å få med meg hvertfall de jeg ikke kan gå glipp av, for å si det sånn: Jefjel catering selger afrikansk, vegansk mat, og det er nytt for meg. Sallys Cookies baker til den store gullmedalje for tiden, og alt overskuddet går til Dale Store Gård, så der skal jeg absolutt kjøpe meg noen cookies (jeg har prøvesmakt mange ganger, de er himla gode). Det indonesiske kjøkken pleier å ha skikkelig god tempeh og peanøttsaus jeg nekter å gå glipp av, og Cuốn selger sommerruller. Det nekter jeg også å glipp av.

Av produktsalg-aktørene skal jeg hvertfall en tur innom Be:Eco, som selger utrolig mange fine, bærekraftige og zero-waste-produkter til hus og hjem. Furu Creamery har pleid å ha noen gode oster som kanskje får bli med hjem, og oliven fra high five star skal definitivt med.  Mine favorittfolk i Leske kommer også, og de har virkelig noe av det bedre som er å få tak i verden av alkoholfri drikke. Jeg kjenner ikke Yi-Pin fra før, men om de selger tofu produsert i Sverige er jeg nysgjerrig nok til å stikke innom jeg, altså.

Billetter, tid og sted

I år er Vegetarfestivalen for første gang i Kubaparken i Oslo. Det er foreløpig meldt fint vær, så la oss krysse fingerne og håpe på en skikkelig bra helg. Det lønner seg å kjøpe billetter på forhånd så dere slipper å stå i lang kø for å komme inn.

Så da gjenstår det bare å spørre: Ses vi, eller?