Blogg

Tips til en miljøvennlig sommer

1 comment

Sommeren kom og tok oss med storm, midt i mai (!), og jeg er neppe den eneste som sitter og venter litt ekstra på sommerferien akkurat nå. Enn så lenge: Her er mine tips til hvordan du enkelt kan gjøre sommeren ørlite mer miljøvennlig.

Det er ikke sikkert sommeren er den tiden folk tenker nå skal jeg jaggu ta i et tak for miljøet, og det er kanskje ikke så rart, når hjernen går i feriemodus og det eneste vi vil er å nyte livet. Men det er jo ikke sånn at det å være miljøvennlig og å nyte livet er en motsetning – kanskje tvert imot, spør du meg! Det kan være masse energi å hente i å være nysgjerrig, teste ut nye ting, lære nytt og prøve nytt. Kanskje det er et forsett for sommeren?

Mer lokal mat

Sommeren er faktisk den sesongen, sammen med høsten, hvor det er lettest å unngå plastemballasje på mat. Det henger sammen med at vi i større grad har lokale råvarer i butikkene (og utenfor butikkene), og disse er det større mulighet for å kjøpe i løsvekt. Dessuten er det å støtte lokale produsenter både bærekraftig i et miljøperspektiv, men også i et lokalsamfunnperspektiv. Bruk litt tid på å utforske hvor i nærområdet ditt det dyrkes grønnsaker det er mulig å kjøpe, og bruk dem! Smaken er garantert fantastisk, du støtter engasjerte folk og får sannsynligvis mindre plast med deg hjem. Trippel-vinn. I sommer er det også meldt at de store dagligvarekjedene går inn for å redusere plast på frukt, grønt og bær, så velg det når du er på butikken.

Dyrk din egen mat

Det er ikke for sent å så enkle ting som salat, ruccola, urter og reddik! Det er lite som er mer herlig enn å gå barbeint ut døra for å hente sin egen salat til middagen, altså. Du trenger ikke hage eller pallekarmer, du kan dyrke i potter, verandakasser eller store murerbøtter, som enkelt kan ryddes bort igjen til høsten, om du er usikker på om det er noe for deg eller ikke har så stor plass.

Mindre plast ut på tur

Til tross for at vi har et godt kildesorteringssystem i Norge, lander det utrolig mye søppel og plast i naturen allikevel. Det henger tett sammen med at vi bruker naturen uten å rydde opp etter oss, og det må vi jo faktisk bare slutte med. Det kan ganske enkelt løses ved å ikke engang ta med seg plast ut. Dropp plastposen som plutselig flyr avgårde, og pakk heller mat og drikke i flasker og bokser du bruker om igjen. Det samme gjelder bestikk og sugerør – ta heller med deg i bambus, glass eller vanlig bestikk ned på stranda istedet for å kjøpe inn plastbestikk.

Fly mindre og kortere

De fleste har kanskje booket sommerferien allerede, men hvis ikke: Ta en ørliten runde på det! Å la være å fly, eller å fly kortere og å være borte lenger er et viktig miljøtiltak. Da vi bestemte oss for å reise på bryllupsreise i fjor, etter mye om og men av miljøhensyn, reiste vi til Hellas (ikke langt), vi var borte i to uker (ikke en helg), og vi reiste til et lite sted hvor det å legge igjen pengene våre definitivt var en merkbar forskjell for de lokalbeboende. Dessuten var det et helt magisk å oppdage steder som ikke er de typiske turistifiserte stedene.

Bruk naturen

De beste opplevelsene trenger ikke være langt unna i det hele tatt. Vi bor i et land med en fantastisk natur, og sommeren er jo absolutt tiden for å bli kjent med den. Gå på turer, sjekk lokale turkart, finn små badeplasser du ikke visste om, sov ute i telt eller hengekøye! Om du ikke har gjort det før kan du begynne enkelt, med korte turer ikke langt hjemmefra. Det er også utrolig mye spennende spiselig i naturen, alt fra granskudd til sopp og bær, men ha med deg enten erfarne plukkere eller god veiledning i bokform om du er ukjent med det fra før.

Må alt være nytt?

Det er fort gjort å tenke at man trenger en flunka ny sommergarderobe hvert år. Men gjør vi egentlig det? Det er klær som brukes i en stort sett kort sesong, og sannsynligheten for at du har mye liggende du ikke har brukt noe særlig, er relativt stor. Det går også an å arrangere byttekvelder med vennegjengen, og på den måten få seg litt nytt. For meg er starten på sommeren også det tidspunktet hvor jeg tømmer alle skuffer og skap for å realitetsorientere hva jeg har, pakke bort vinter- og vårklær, og donere det jeg ikke bruker ofte nok til Fretex eller UFF.  Dit kan du jo også gå om du er på jakt etter en fin liten sommerkjole!

One Comment

  1. Marie

    Tommel opp for slike innlegg!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.