Visste du at rød curry med grønnsaker og tofu er perfekt restefest-oppskrift?
Restefest, Tofu

Restefest: Rød curry med tofu og grønnsaker

Nivå Enkel ingen kommentarer enda

Rød curry er kanskje en rett det er lett å tenke at tar lang tid og er vanskelig å lage, men om du har currypaste og kokosmelk, og en liten bunke grønnsaker – da har du faktisk det du trenger!

Det aller viktigste med curry, utover å ha currypaste og kokosmelk, er at man følger en viss rekkefølge på ting. Har du den innabords, og et par grønnsaker her og der og kanskje en porsjon med ris, da har du faktisk en god middag på tjue minutter.

Denne middagen lagde jeg en dag vi egentlig ikke hadde lyst til å bruke tid på å lage mat, men måtte bruke opp endel grønnsaker. Som vanlig med restefest-oppskriftene er ikke dette en klassisk oppskrift, men jeg skriver heller rett fram hvordan jeg gjorde det – og hvordan du kan tilpasse det til deg og det du har!

Det aller første jeg gjorde,etter å ha satt ris til koking, var å finne frem en stor tykkbunnet gryte, rapsolje, currypaste og en boks kokosmelk. Deretter var det å grave i grønnsaksskuffen for å se hva jeg fant der, og der fant jeg en halv gul løk, tre gulrøtter, en håndfull brokkolini, 200 gram fast tofu, en skrall vårløk, en håndfull cherrytomater og frisk koriander. Nede i tørrvareskuffen fant jeg ris og cashewnøtter, og på benken fant jeg soyasaus, kokosblomstsukker og en lime. Og da dere, da begynner det faktisk å ligne noe! Når jeg lager restemat liker jeg å ha alt jeg skal bruke tilgjengelig på benken, det er den beste måten å sørge for at det faktisk blir brukt opp!

Oppi gryta hadde jeg en klunk, ca 1 ss rapsolje, og satt gryta på medium varme. Visste du at det er best å ha olje i kald gryte, så den rekker å varme seg opp istedet for å bli sjokk-varmet? Da er det lettere for deg å holde kontroll på temperaturen i gryta. Når olja begynte å bli blank (skal aldri ryke!), hadde jeg oppi en stor spiseskje rød currypaste. Det er den mengden jeg pleier å bruke til en boks kokosmelk. Det er kriseviktig (faktisk) å steke currypasten i olje før du gjør noe mer, det er der alle aromatene er, og det er de som trenger å få komme ut til live gjennom den varme olja. Visste du at det er smart å alltid steke hele og malte krydder i olje før du har oppi for eksempel kokosmelk, tomat, kraft eller noe annet?

Når olje og currypaste hadde fått surre og myke seg opp i et lite minutt eller to, hadde jeg oppi to-tre spiseskjeer av kokosmelka. Det skal røres inn og kokes opp, og du kommer til å se at det begynner å piple opp “hull” i basen med rød krydderolje. Det er det du er på jakt etter!

Mens denne basen surra, kutta jeg opp en halv løk i skiver og fast tofu i store terninger og hadde oppi gryta. Da får løk og tofu faktisk “steke” i denne basen. De får ikke stekeskorpe, men det skal de heller ikke ha i curryen. Løk og tofu får steke i tre-fire minutter mens du kutter opp grønnsakene.

Før grønnsakene gikk i gryta, hadde jeg i resten av kokosmelka og en spiseskje kokossukker, 1 spiseskje soyasaus og saft fra en halv lime. Jeg kutta gulrot i skiver, brokkolini i to, og tomater i to. Først i gryta var cashewnøtter og gulrot, for de tåler lenger koketid, og etter et minutt hadde jeg oppi tomatene og brokkolini. Deretter fikk det hele koke opp, før jeg smakte til med soyasaus og limesaft. 

På toppen hadde jeg frisk koriander – og det var det!

Visste du at rød curry med grønnsaker og tofu er perfekt restefest-oppskrift?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.