Ikke kast restene i kjøleskapet ditt, lag en restefest av dem!
Restefest

Restefest: Salat som metter

2 comments

Jeg pleier å si at man kan lage salat av alt og av ingenting, og denne restefest-salaten føler jeg er beviset på at det stemmer. Jeg tenkte at vi hadde den klassiske “ingenting” å lage middag av, og allikevel endte vi opp proppmette på god og smakfull salat.

Den “vanligste” måten å bruke opp resteråvarer på, er vel kanskje å slenge det i en suppe, gryte, pastasaus eller en god, gammaldags pytt i panne, men det trenger jo ikke være sånn – spesielt ikke når det er sommer ute og alt man har lyst til å er å sitte og dingle i hammocken! Denne salaten ble til nettopp en sånn ettermiddag, ingen hadde tenkt på å handle, ingen hadde tenkt på middag, begge var sultne, og begge ville helst bare… være ute.

Som vanlig i disse restefest-oppskriftene skriver jeg hvordan jeg gikk frem og hvordan jeg tenkte, sånn at det forhåpentligvis er lettere for deg å bruke den som inspirasjon enn om jeg skriver den som en oppskrift-oppskrift, for da sier jeg jo plutselig at det er en mening med alt. Det er det ikke når det er restefest, annet enn å ikke kaste mat, og å lage noe som blir godt tilslutt!

Ikke kast restene i kjøleskapet ditt, lag en restefest av dem!

Det første jeg så at jeg hadde som sang på siste verset, var en hjertesalat og litt blanda salat. Man trenger egentlig ikke grønn salat for å lage salat til middag, men det er jo kort holdbarhet på dem, så den måtte med. Det neste jeg fant var noen store, røde tomater, og en halv rødløk. Salaten hang litt med hodet, så den la jeg i iskaldt vann i en bolle mens jeg fortsatte med det andre. Jeg liker løk i salat, men jeg ville ikke at den skulle bli så markant, så jeg snittet den i syltynne skiver, og lot den ligge i en liten bolle med noen spiseskjeer sitronsaft og en klype salt. Tomatene var av typen som ikke er kjempesmakfulle, så de kuttet jeg opp i store terninger, og rørte inn noen gode skjeer balsamico i. Da var både salat, løk og tomat preppet klart. Disse stegene er ikke nødvendige, men om man gjør det, får man frem mange gode smaker fra resteråvarene sine.

Mens de tre sto og kosa seg på benken, lette jeg videre. Jeg fant en liten brokkolistilk, som jeg vasket og snittet i tynne skiver. Den ble ikke varmebehandlet, jeg synes rå brokkoli er godt. Om du har andre kraftige grønnsaker som blomkål, gulrot, beter eller neper kan de brukes på akkurat samme måte! I tillegg fant jeg en økologisk, fast pære som jeg snittet i tynne skiver. Frukt er undervurdert i salat. Om du ikke har pære, kan du bruke eple, eller blåbær, for den saks skyld!

Ikke kast restene i kjøleskapet ditt, lag en restefest av dem!

Herfra handlet ferden om å finne litt sunt fett og noen gode proteiner, det skulle trossalt bli middagen, dette. Jeg fant en boks ferdigkokte, røde linser som jeg skylte av, og en håndfull valnøtter, som jeg ristet i tørr panne. De trenger ikke ristes, men jeg begynner å klø i munnen av rå nøtter, så jeg rister dem først.

Da var det dags for å blande alt sammen. Balsamicoen fra tomatene og sitronen fra rødløken fungerer også som en slags dressing, så det eneste jeg gjorde i tillegg var å risle over ørlite olivenolje, litt mer balsamico, og en klype salt og pepper. God nok dressing for meg, jeg hadde ingen stående ferdig (noe jeg igrunn pleier å ha), og jeg gadd ikke lage noen.

Underveis hadde jeg også rota litt i fryseren, og der fant jeg en kvart focaccia som jeg tinte i ovnen, og i kjøleskapet var det også littegrann aioli i et glass. All slags brød funker – har du noen tørre skiver, lag toast av dem, har du et rundstykke, varm det opp, har du et pitabrød, rist det i toastern det og. Om du ikke har aioli, bruk smør, og om du ikke har smør, dypp det i litt olivenolje og balsamico. Et voila. Det er restefest.

Ikke kast restene i kjøleskapet ditt, lag en restefest av dem!

 

2 Comments

  1. Silje

    Aa, elsker restefest-innlegg. Fyller meg med inspirasjon! Takk Mia :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.