Er det sant? Er en vegansk løkpai virkelig godt? Ja, det er det!
Middag

Løkpai

Nivå Medium 12 comments

Oi oi. Oi, oi, oi, oiiiii. En av tingene jeg knapt har spist eller laga siden jeg ble veganer, er pai. Jeg har ikke vært fornøyd. Nå? Nå er jeg fornøyd.

Mengde: 1 stor pai
Arbeidstid: 15 min aktiv tid + steking

Ok, så sånn er det: Jeg vet at jeg er en kresen vrangpeis av en matblogger, som er kresen på både smak, sammensetninger, råvarer, bilder og det ene og det andre. Det tror jeg dere lever helt greit med, dere som følger med her. Det er også grunnen til at jeg ikke bruker så mye halvfabrikata eller halvprosessert, jeg synes ikke det er bra nok, og det er også grunnen til at jeg rynker automatisk på nesa av veganske oster som er samlebåndsprodusert. Jeg veit. En skikkelig vrangpeis. Sorry, not sorry.

Pai havna i vrangpeis-kategorien min da jeg ble veganer. Jeg elska pai før, og lagde både åpne og lukka paier, enkle og komplekse, fyldige og smaksrike, i det hele tatt, det gikk mye i pai. Pai var liksom greia mi. Men hva skjedde når jeg slutta å spise egg? Jeg slutta å lage pai også. Jeg fikk ikke til fyllet, jeg synes det ble tørt, smaksløst, nesten kornete av kikertmel når jeg brukte det. Jeg skal til og med innrømme at jeg har spytta ut en paibit en gang. Jepp. That happened. Så jeg la fra meg paien, rett og slett. Ikke sånn for alltid, men jeg la den langt bak i hodet.

Er det sant? Er en vegansk løkpai virkelig godt? Ja, det er det!

Helt til noe klikka på plass. Det var fordi jeg så Mat På Bordet sin instastory, hun lager også mye pai (ikke vegansk), og hadde lagd en bildeserie med ulike paier. Og akkurat da, da klikka det på plass i hodet mitt at jeg kunne, og burde, teste med farinata-røra som paifyll. Farinata-røra består av det samme som paifyll-oppskrifter pleier å bestå av: Kikertmel og vann. Så hva er egentlig forskjellen?

Jo, nå skal du høre her. Forskjellen, og den hemmelige ingrediensen, er noe så enkelt (og noe så irriterende) som tid. Det skjer nemlig noe med kikertmelet når det står og sveller i en god del timer, gjerne et helt døgn. Den blir silkemyk. Det blir ikke kornete, det blir ikke tørt. Det blir silkemykt paifyll. Jeg var skikkelig spent på hvordan det kom til å gå å bake farinataen på en paibunn, for i utgangspunktet stekes den jo i glovarm panne i ovn, og får en sprø bunn og topp. Den blir ikke sprø her, men den blir like god i konsistensen inni. Tenke seg til! Jeg hadde allerede knekt koden, uten å vite at jeg hadde knekt koden. Sånn er livet innimellom, dere.

Jeg skal også ærlig innrømme at jeg brukte en ferdig paibunn (!), for jeg hater å elte, og jeg orka ikke bruke tid på det i tilfelle paien ble skikkelig dritt. Når vi først er i modus av confessions, mener jeg. Men paibunnoppskrifter finnes det flust av, for eksempel denne fra Food52, og jeg lover at jeg neste gang skal lage en bunn selv også. Kanskje.

Åja, kanskje jeg skal si noe om fyllet også? Det er bare rødløk! Det høres kanskje kjedelig ut, men det er skikkelig godt, og det minner meg Tyskland. De soltørka tomatene er umami-alibiet, og du kan bruke hvilke urter du vil og har. Løken blir sødmefylt og mør når den bakes, så det blir ikke en bitter løkpai, altså. Men om du er skikkelig anti-løk, kan du jo strengt tatt fylle paien med akkurat det du vil. Selvom jeg anbefaler deg å prøve en løkpai.

Er det sant? Er en vegansk løkpai virkelig godt? Ja, det er det!

Løkpai

100 gram kikertmel (jeg bruker gram flour)
3,5 dl vann
0,5 ts godt havsalt

1,5 – 2 rødløk
2-3 ss finhakkede soltørka tomater
1-2 ss finhakket gressløk
Salt og pepper
1 paideig

Kvelden før du skal spise pai, visper du kikertmel, vann og salt sammen i en bolle til det er klumpfritt, setter på lokk og setter den i kjøleskapet. Den kan godt stå i opp til to døgn, men den bør få minst 12 timer.

Når du skal lage pai, starter du med paibunnen. Jeg brukte en type som ikke trenger forsteking, men les oppskrifta på paibunnen du bruker, og følg den. Bruk hendene, og trykk den utover i en paiform og opp langs kantene.

Skrell løk, del den i to og deretter i to igjen, og kutt den i skiver på ca en halv centimeter. Finhakk soltørka tomater om du ikke har ferdigkutta, og finkutt noen urter. Legg løken jevnt utover paibunnen, strø over tomat og urter, og et dryss salt og pepper før du forsiktig heller over farinatarøra (om den har skilt seg, visper du den bare sammen igjen først).

Stek midt i ovnen på 200 grader, i ca 20 minutter. Du ser det når den har satt seg, og du kan også teste med en kniv.

Paien er god som den er, men jeg skal tørre innrømme at en knert havrerømme på toppen med litt salt og pepper? Det er himmelen.

Er det sant? Er en vegansk løkpai virkelig godt? Ja, det er det!

12 Comments

 1. Ingeborg

  Hurra! Har slutta å spise egg (hjemme iallefall), og savner pai helt sinnsykt. Gleder meg til å prøve

  • Så flink du er! Egg var det første vi kutta ut, og egentlig det vanskeligste – er så vanegreie å bruke og spise. Håper paien faller i smak :)

 2. Camilla

  Jeg har prøvd meg på et par ulike veganpaier, men synes at eggeerstatningen ikke blir helt det samme, men dette skal jeg prøve. Har brukt kikertmel før, men ikke latt det stå og svelle, så blir spennende å se om den kan måle seg med eggepai:D

  • Samme her! Men verdt å ha i bakhodet at det blir ikke det samme som eggestand uansett, så sånn sett er det ikke en erstatning. Men jeg synes hvertfall det ble godt! Håper du synes det samme :)

 3. Ingrid

  Hurra, denne gleder jeg meg til å prøve!

 4. Dette var genialt, testet i dag nesten helt likt eggestand jo tusen takk for super oppskrift, nå blir det masse pai fremover!

 5. Takk og lov for at du er “kresen matblogger”! Dette var fantastisk. Tusen takk <3

 6. Eline

  Lurer på hvor jeg finner denne typen kikertmel (gram flour) i Oslo :)
  Har prøvd å finne den typen på ulike innvandrerbutikker, men finner den ikke og de klarer visst heller ikke å hjelpe meg.
  Hvor kjøper du melet? Og hvilket merke + hvilken pris? :)

  • Hei! Det er den mest vanlige typen kikertmel, «alle» grønnsaksbutikker har denne. Gul pose med noen blå illustrasjoner på :)

  • Takk for svar :) Denne slo virkelig an, ganske lik pai med egg synes jeg!

 7. Trine

  Så glad for at jeg fant denne oppskriften! Etter mange år uten (god) pai, er jeg nå helt hekta!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.