Trenger du noe leskende i varmen? Kaldtrukket grønn iste er svaret.
Blogg

Mine sommerfavoritter

ingen kommentarer enda

Sommeren er alltid en fin tid på Bonanza, synes jeg. Jeg har mye mer tid, mer inspirasjon, tilgang på fantastiske råvarer, og er ofte på et eller flere av mine favorittsteder hvor jeg føler meg skikkelig inspirert.

Det satt jeg og tenkte på her i går, samtidig som jeg la merke til at sommeren alltid er den roligste tiden for dere som leser. Og det er jo ikke så rart, dere er jo på ferie, og det er jo ikke alle som gjør som meg og bruker ferien sin på å lage mat! Men det kan jo hende det også betyr at dere ikke har fått med dere det som har skjedd her de siste sommerne, og det betyr jo bare en ting: A trip down memory lane. Det er nemlig veldig mange av sommeroppskriftene mine jeg er skikkelig fornøyd med (fuck janteloven!), så jeg tenkte: De deler jeg med dere – og vi teller oss bakover i tid…

Grilla grønnsaker med tamarind-marinade

Sommeren 2017 (junijuliaugust)

Fjorårets sommer var en spesiell sommer for meg (og for oss). Det var den første sommeren vi bodde i huset vårt etter å ha flytta inn på våren, og følelsen av å gå barbeint ut og inn så mye vi bare ville, var nydelig. I tillegg planla vi jo bryllup, så det var en annerledes sommer på så mange måter. Vi kjøpte oss også grill, så starten på grill-kategorien her på bloggen kom ordentlig i gang først i fjor. Vi grilla både hel nykål med persilleolje, grillspyd med tofu og grønnsaker, pizza (jeg elsker å grille pizza!), grilla grønnsaker med tamarindmarinade og enkle medbrakte grønnsaker til grill. 

Til grillmat elsker jeg dipsauser, så det ble laga både aioli, ruccolapesto og en langtidskokt tomatsaus, som er like god som marinara-dipsaus som den er som saus til pizza og pasta.

Ai ai ai, så deilig det er med norske jordbær, karamelliserte valnøtter og pepperbalsamico i en og samme salatbolle!

Det gikk også mye i salater i fjor sommer: Jordbær- og avocadosalat med karamelliserte nøtter og pepperbalsamico, melon-og tomatsalat med basilikum og balsamico, og fennikel- og dillsalat.

Og, la oss ikke glemme: Det var i fjor sommer den superpopulære grønne smoothien med ingefær og kanel gjorde sin debut på bloggen. Den er vel kanskje den jeg har brukt mest selv, siden den ble publisert! Den rosa smoothien med mandler og hempfrø var også en gjenganger på sensommeren  i fjor.

Og apropos sensommeren, i august hadde jeg jo Prosjekt Kikertmel, som blant annet førte til min yndling farinata, mini-farinatas med grønnsaksfyll (og det er jo denne som er utgangspunktet for den nypubliserte paien!), burmesisk kikert-tofu og tempura.

Jøss – dette var ikke alt engang, jeg hadde opptil flere restefester og annet snacks gående også, for ikke å glemme den doble sjokolade-isen! Tror vi sier det var en bra sommer, jeg.

Om du kan grille pizza? Ja, det kan du! Pizza med vegansk ost og tomatsaus, for eksempel.

Sommeren 2016 (junijuliaugust)

Det er to ting som går igjen sommeren 2016: Sauser, og det store isprosjektet. Denne sommeren var Øystein og jeg ganske lenge alene på hytta, og jeg lagde så mye mat og greier at halvparten hadde vært mer enn nok. SOM jeg koste meg! Jeg nevnte det på instagram i går, at jeg føler at det var mye som løsnet for meg den sommeren, både når det gjelder kreativitet, inspirasjon, formen på bildene og oppskriftene.. Ja, det var rett og slett en god sommer for bloggen! Det er også da de siste ikke-veganske oppskriftene på bloggen ble publisert, for vi la om til vegansk kosthold den sommeren selv (alt jeg lenker til her er vegansk, altså). Så, hva skjedde, egentlig…?

Fortvil ei - det er håp for deg som elsker pistasjis, men som ikke spiser melk!

La oss starte med is! Jeg lagde is med bær og kardemomme, karamell og mandel, sjokolade OG sjokoladebiter, mocca og chilli, mynte og lime, og banan og pistasj! Hei faderullan, så mye is! jeg skrev også en post om ting å tenke på når man lager vegansk is. Og, la oss ikke glemme noe av det beste som skjedde den sommeren: Karamellsausen.

Når jeg ikke spiste is eller karamellsaus rett fra skjea, gikk det endel i salater denne sommeren også. Jeg lagde både raspa tomatsalsaranchdressing og italiensk dressing fra bunnen fordi jeg var nysgjerrig på hvordan det egentlig skal smake. Jeg lagde også noen skikkelig gode hvitløkskrutonger av dagsgammelt brød (så enkelt!), og vi skjønner jo alle hva det betyr: Salat! Blant annet italiensk pastasalat med bakte grønnsaker (og nevnte italienske dressing), sterk og syrlig salat med rødkål og edamame, og denne deilige buffalo ranch-salaten.

Det gikk også litt i pasta på enkelte regnværsdager, hvor jeg knakk en kode på vegansk bolognese, godt inspirert av Marcella Hazan, et av mine største mat-idoler hva kommer til å holdning og inspirasjon. Jeg lagde også pasta med tomatsaus og aubergine, og en rask og enkel kremete pasta med soltørka tomat.

Ingen er sulten etter middag med denne salaten i magen.

Sommeren 2015 (junijuliaugust)

Sommeren 2015 var Øystein og jeg en hel måned i Berlin. Vi møttes faktisk i Berlin, det var der jeg bodde i 2012, så vi var tilbake på gamle trakter hele sommeren, og det var skikkelig fint! Det betyr også at vi bodde store deler av sommeren på et kjøkken som ikke var vårt, og med begrensa tørrvarer og krydderskap. Vi bodde forresten i en helt fantastisk AirBnB-leilighet. Den er fortsatt drømmeleiligheten min. 2015 var også en skikkelig varm sommer, så det ble mye drikke på bloggen de sommermånedene der… La oss starte der.

Trenger du noe leskende i varmen? Kaldtrukket grønn iste er svaret.

Jeg var helt hekta på hjemmelaget iste, og lagde mye kaldtrukket grønn iste (jeg har faktisk en karaffel stående i kjøleskapet hjemme akkurat nå også). Jeg lagde også mye mandelmelk, og brukte pulpen blant annet i kjeks. Jeg lagde kirsebærsmoothie med kakao, smoothie med jordbær og kakao og smoothie med bringebær og pasjonsfrukt. 

Dette var også sommeren hvor jeg virkelig begynte å grille tofu – som denne marinerte varianten her, som vel fortsatt er en en favoritt! Til tofuen husker jeg vi hadde denne avocado- og fennikelsalaten, og jeg husker veldig godt den handleturen som står i den bloggposten, for å si det sånn. Av annen middagsmat lagde jeg gulrotfalafler, som ble superpoppis (og jeg husker jeg var så fornøyd med disse bildene!), pizza med spinat og artisjokk, ferske sommerruller og sobanudler og tofu i ingefær- og misosaus .

I tillegg lagde jeg syltetøy med chiafrø – både bringebær og blåbær – og jeg begynte å skikkelig skrive artikler om råvarer og ingredienser. Bare i sommermånedene dette året skrev jeg om hvordan koke quinoa, om plantebaserte proteiner, en hyllest til blomkålen og hvordan rulle vårruller. Hei, som det gikk den sommeren også!

Pizza med grov bunn, spinat og artisjokkherte - yum!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.