En skikkelig god, klassisk lasagne - som er vegansk!
Middag

Klassisk lasagne

Nivå Medium 7 comments

Noen ganger.. Noen ganger er det eneste riktige en skikkelig klassisk lasagne. Og da mener jeg ikke en sånn hei la oss være kreative med grønnsakene-lasagne, jeg mener basic, digg lasagne: Fyll med tomatsaus, bechamel, lasagneplater, ferdig.

Mengde: 4 store porsjoner
Arbeidstid: ca 1 time totalt 

En av de beste følelsene knytta til mat er det å “åpne” en lasagne. Stikke en skarp kniv ned i den, etter å ha målt med øya akkurat hvor man skal kutte for at det blir omtrent like store porsjoner gjennom hele lasagnen, for det er viktig, rettferdighet er viktig når det kommer til lasagne, og så skjære gjennom den sprø overflata, være ørlite usikker på om fyllet holder fasongen eller om det bare kommer til å renne utover som en annen elv… og så det vanskeligste av alt: Å løfte opp det første stykket uten at lasagneplatene blir igjen i forma, og drar med seg alt av både fyll, saus og ikke minst den deilige, sprø toppen. Det er på nivå med det første kakestykket som ikke skal velte, det er det faktisk.

En skikkelig god, klassisk lasagne - som er vegansk!

Denne lasagnen er rett og slett erkeklassisk. Det var vel ikke bare jeg som vokste opp med lasagne med kjøttsaus, tomatsaus fra glass og en hvit saus? Neida, det var det neppe. Her er det ikke kjøttsaus, og det er strengt tatt ikke tomatsaus fra glass heller, men smakene, de er det samme. Dette er også en av få oppskrifter hvor jeg bruker frossen, plantebasert farse. Det kan se ut som og minne om kjøttdeig, og jeg vet veldig mange er glade i å bruke det i pastaretter. Det går også an å bruke tørket TVP, men da må det bløtlegges først, før du har det i gryta. Husk isåfall å klemme ut så mye vann som mulig før du bruker den, og legg til litt ekstra krydder, for de frosne farsene er ofte noe krydra fra posen.

I tillegg kommer de gode smakene fra mine gode, gamle umami-venner tomatpure, sopp, karamellisert løk, urter og enda mer tomater. I bechamel-sausen bruker jeg næringsgjær, det gir den samme gode smaken, og jeg bruker faktisk ikke ost på toppen, men lar det være et tykt lag bechamel igjen til sist. Min erfaring med veganske oster er at den smelter fint når den ligger mellom to lag med andre ting, men som topping blir den tørr og seig, og da dropper jeg det. Du kan legge det til, om du vil det.

En skikkelig god, klassisk lasagne - som er vegansk!

Klassisk lasagne

Lasagneplater
Frisk basilikum

Tomatsaus
2-3 ss olivenolje

1 gul løk
2 store håndfull sopp
3-4 hvitløksfedd
1 ts tørre urter (herbs de provence)
1 pose/ca 300 gram (frossen) vegansk soyafarse
1-2 ss tomatpure
2 bokser grovhakkede tomater
3 gulrøtter
2 dl vann
1 ts grønnsaksbuljong
1 ts tørket oregano
1 ts flaksalt
1 ts grovt pepper

Bechamel
1 dl olivenolje

1,5 dl hvetemel
1 liter usøtet plantemelk (soya eller havre)
1 dl næringsgjær
0.5 ts malt muskat
1 ts salt

Start med tomatsausen. Finhakk løk, og la den surre i noen gode spiseskjeer med olivenolje i en god, tykkbunnet gryte med en klype salt, mens du kutter de andre ingrediensene. Når løken begynner å bli mør og blank, har du oppi finhakket sopp, lar det surre et par minutter, før du har oppi finhakket hvitløk og 1 ts tørre urter. Om du ikke har en provence-blanding kan du bruke tørr oregano, timian, basilikum, persille – eller en kombinasjon. La det surre i tre-fire minutter, til soppen har krympa og mykna fullstendig.

Ha deretter oppi frossen soyafarse, rør godt, og la det surre et par minutter, før du har oppi tomatpure, rører det inn og lar det steke et par minutter, før grovhakka tomater, gulrot i små biter, grønnsaksbuljong, oregano (evt mer provenceblanding), en ny klype salt og noen runder med pepperkverna går i gryta. Om det ser tørt ut, kan du skylle ut tomatboksen med et par dl vann, og ha det oppi. Sett på lokk, og la det småkoke i 10-15 minutter, mens du lager bechamel.

For å lage bechamel, har du olivenolje i en gryte på medium varme, før du visper inn mel. Olja må ikke være for varm når du gjør dette, da blir det bare klumper, og de blir du ikke kvitt. Visp inn melet, la det surre i noen minutter, før du begynner å spe med usøtet plantemelk, et par dl om gangen, visp, la det såvidt begynne å boble, spe videre. Sånn fortsetter du til all melka er brukt opp, og sausen får småkoke under omrøring mens den tykner. Ha i næringsgjær, muskat og salt helt til slutt, visp det fint, og la den avkjøle seg et par minutter før du monterer lasagnen (da tykner den ytterligere).

En skikkelig god, klassisk lasagne - som er vegansk!

Monter lasagne lagvis, start med tomatsaus, og fortsett med tomatsaus, bechamel og lasagneplater til forma er full. Jeg får plass til fire lag plater i min form, og da avslutter jeg med plater nest øverst og deretter et tykt lag bechamel på toppen, det er det som utgjør “ostelaget” på toppen.

Stek lasagnen midt i ovnen på 200 grader til den er gylden og sprø i kantene, og du kan stikke en kniv gjennom platene uten motstand. La den hvile, enten i ovnen avskrudd med døra åpen, eller på benken, i 5-10 minutter før servering.

Om du vil gjøre den ekstra fin før den går på bordet, kan du gjøre som jeg har gjort her: Lage en liten “sti” av basilikum og pinjekjerner over lasagnen.

En skikkelig god, klassisk lasagne - som er vegansk!

7 Comments

 1. Malena

  Denne så helt fantastisk ut! Hvilken farse brukte du?(:

  • Takk! Jeg brukte HK sin, men den er krydra med spisskummen. Det funker helt bra, men en som er mindre krydra funker nok enda bedre :)

 2. Kan den fryses?:-)

 3. Knut Tøndel-Medbøen

  Hei! Hvorfor er det ikke brukt Vegansk Ost i oppskriften som oste topping?

 4. Elerine

  Hei! Må farsen være frossen?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.