Salat

Salat med bakte bønner og søtpotet, pestodressing og olivenstekte solsikkekjerner

Nivå Medium 4 comments

Åh, så digg det er med salater som rommer alt! Ulike smaker, ulike teksturer, ulike behandlingsmåter og ikke minst: Et lass med ting som er bra for deg, og som smaker godt samtidig.

Mengde: 4 porsjoner
Arbeidstid: Ca 45 min totalt

Noen ganger tenker jeg: Nå skal jeg stappe ALT SOM ER GODT inn i ett og samme måltid. Det blir stort sett en av to ting: Gryte, eller salat. Nå er det sommer, så denne gangen ble det naturligvis salat, og jeg tror faktisk det er lenge siden jeg har kost meg så mye både med å lage og å spise en salat. For som vi har snakka om før, jeg er jo forkjemper av å drepe myten om at salat ikke er middag. Salat kan definitivt være middag, og denne? Den er det. Jeg ble så mett at jeg fikk både baby-mage og foodbaby-mage samtidig.

Salaten var delvis et resultat av at jeg hadde ulike ting hjemme jeg ville bruke, og andre ting jeg hadde lyst på. Det betyr at den er ganske så fleksibel, og du kan bytte ut flere av ingrediensene med andre godsaker (jeg skal komme med noen forslag). Men først, ei lita gjennomgang av hva som var i denne salaten:

Kokt quinoa, fordi det metter godt, er masse proteiner, og lett kan kokes på forhånd eller brukes kalde rester om man har det i kjøleskapet. Om du ikke har quinoa, kan du droppe den, eller erstatte den med for eksempel kokte byggryn.

Ovnsbakt søtpotet med krydder, i store, saftige chunks med bakt i ovnen med olivenolje. Søtpotet tilfører mye sødme i salaten, og for at den ikke skal bli for søt liker jeg å bake den med olivenolje og krydder som balanserer det ut. Denne gangen var det salt, paprikapulver og chilliflak. Om du ikke har søtpotet kan du bruke gulrot på samme måte.

Ovnsbakte svarte bønner med krydder er kanskje uvant for mange, men for meg er det den ideelle måten å spise bønner på, hvis de ikke skal i en gryte. Jeg blander de med de samme krydderne som søtpotetene, og ovnsbaker dem til de rett og slett tørker og sprekker. Da trekker de til seg masse dressing etterpå, blir sprø på utsiden, og ikke så melete i konsistensen som bønner ofte kan bli. Jeg brukte svarte små, men du kan fint bruke kidneybønner eller smørbønner.

Grønn salat og ruccola måtte med, og de liker jeg å legge i iskaldt vann i ti-tolv minutter, for at de skal bli ekstra sprø. Hjertesalat eller romanosalat er mine grønne favoritter, men du bruker det du har eller får tak i. Ruccola gir en deilig peppersmak til salaten.

Friske urter er alltid godt på salat, og denne gangen brukte jeg bladpersille. Hva slags urt som er godt pleier jeg å matche med hva slags type dressing jeg skal bruke, og i denne salaten ville både basilikum og oregano også funket utmerket.

Pestodressing med sitron har jeg sjeldent laget før, men det skal jeg gjøre oftere fremover! Jeg brukte en vegansk pesto på glass, som jeg rørte ut med andre gode smaker, og det funket helt nydelig. Det går også an å lage en klassisk vinaigrette om du ikke har pesto – men jeg anbefaler pestodressingen.

Olivenstekte solsikkekjerner var min overraskelse til meg selv denne gangen, om det henger på greip: jeg er nemlig ikke kjempeglad i solsikkekjerner i utgangspunktet. Men jeg vil være det, for det er sunt og godt for meg! Så jeg ristet og stekte dem med olivenolje og salt, og det endte opp med å være noe av det beste jeg veit. Tenk at litt varmebehandling og et par ekstra smaker kan endre en råvare så mye på smak? I love it.

Og det var alt som var i! Når jeg lager salater som dette, med både varmt og kaldt, tar jeg meg tid til å la det varme avkjøle seg. Da ødelegger ikke varmen de friske råvarene. De kan være lunkne eller romtempererte, men dra grønnsakene av de glovarme stekebrettene og la dem ligge i fem-ti minutter, så er de avkjølt nok, altså.

Salat med bakte bønner og søtpotet, pestodressing og olivenstekte solsikkekjerner

2 store hjertesalat
1 stor håndfull ruccola
1 stor håndfull bladpersille eller basilikum
2 dl tørr quinoa, kokt og avkjølt

2 søtpotet
1 boks (svarte) bønner, avrent og skylt
3-4 ts paprikapulver
1-2 ts chilliflak
1-2 ts flaksalt
1 ts grovkvernet pepper

2-4 ss olivenolje

1 dl solsikkekjerner
1 ss olivenolje
1 ts flaksalt

2 ts vegansk pesto fra glass
1 sitron, saften
2 ss olivenolje
1-2 ss vann
Salt og pepper
Evt ekstra friske urter

Start med å koke quinoa (følg fremgangsmåten herfra). Sett på stekeovnen på 200 grader, og skrell søtpotet før du deler i den skiver på 1 cm tykkelse, for deretter å dele hver skive i fire igjen (eller annerledes, om du vil, men det gjør ingenting at det er store biter). Skyll bønnene, og ha dem i en bolle. Jeg steker søtpoteten og bønnene hver for seg fordi søtpoteten slipper mer væske, men lager de samtidig i ovnen. Bland inn halvparten av oljen kryddermengden i søtpotetene og den andre halvparten i bønnene, og ha dem på hvert sitt stekebrett/ildfast form. Sett dem i ovnen, og stek i ca 20-25 minutter. Følg med på begge deler, det kan hende de trenger ulik steketid. Søtpotetene er ferdig når de er møre gjennom og litt gyldne i kantene, og bønnene er ferdige når de er litt sprø i kantene.

Mens du har ting i ovnen, lager du dressing og topping. Legg salatene i iskaldt vann først. Ha solsikkekjerner og olivenolje i en stekepanne, og stek det på medium varme til kjernene begynner å bli gyldne. Rør inn salt, og legg det på kjøkkenpapir til avkjøling.

Bland sammen alle ingrediensene til pestodressingen, og smak deg frem, spesielt med sitron og salt – det vil avhenge litt av hvilken pesto på glass du bruker og hva det er i den fra før. Jeg liker også å blande inn litt friske urter, siden jeg uansett står der og kutter dem opp.

For å lage selve salaten: Begynn med å rive salaten i mindre biter (ikke bruk kniv) rett i salatbollen etter du har skylt og tørket den (salatslynge er gull). Ha over et par spiseskjeer dressing, og bland. Ha deretter over den avkjølte quinoaen, en spiseskje dressing til, og bland igjen. Ha deretter over avkjølt søtpotet og bønner, litt dressing – og bland igjen. På den måten sørger du for at alle ingrediensene får en god smak av dressing, spesielt grønnsakene trekker den godt til seg. Ha urter, solsikkekjerner og eventuelt litt ekstra dressing og chilliflak over på toppen til slutt – og server!

4 Comments

  1. Marie

    Nam! Din favoritt blant veganske pestoer er..?

    • Jeg foretrekker pesto som er så ren som mulig, altså helst består av kun olivenolje, basilikum, og salt. Resten vil jeg heller tilsette selv. Er glad i de som man får kjøpt hos baker Hansen, eller så har både meny og Coop noen gode varianter :)

  2. Linn Helene

    Takk for oppskrift! Dette må være den beste salaten jeg har smakt :D

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.