Middag, Tofu

Bakt potet med urtesmør og facon

Nivå Enkel 2 comments

Er det greit at jeg fortsetter å starte hver eneste post om potet med at jeg elsker potet? Jeg kan ikke noe for det – jeg elsker potet, og jeg må si det!

Mengde: 2 porsjoner som middag, 4 som tilbehør
Arbeidstid: 2 timer – 20 min aktiv tid

Etter at kvalmen og den utprega-antimatlysta fra tidlig i graviditeten slapp taket på forsommeren (endelig, det er alt jeg har å si) var det en ting jeg hadde mer lyst på enn alt annet. Potet. Selvfølgelig. Jeg har spist potet i så mange varianter, former og utgaver i sommer at jeg har mista tellinga, og denne sommeren var det den gode, gamle, klassiske bakte poteta som ble favoritten. Kanskje mest av alt fordi den er enkel å lage (den lager seg jo selv, enklere blir det knapt), og fordi den er enkel å lage til mange, som for eksempel på hyttetur med hele storfamilien. Middag til 8 som lager seg selv mens man ligger i hammocken? Ja takk!

Et av mine beste potet-minner er faktisk nettopp bakt potet fra hytta. Da søstra mi og jeg var barn, bodde vi på hytta store deler av sommeren. Vi ventet ofte på besøk, for familien min er en familie som liker å ha besøk, og den ventinga har satt seg i kroppen. Kommer de? Hvor langt unna tror du de er? Tror du det er kø? Tror du de finner fram? Er det dem?! Kommer de nåå?! En kveld, jeg husker ikke lenger hvem vi ventet på, var det noen som ble stående i kø på veien ned, og mamma hadde lagd bakte poteter. For at de ikke skulle bli tørre i ovnen, pakket hun dem inn i et kjøkkenhåndkle, og deretter inn i dyna på soverommet. Hun kalte det dynepoteter. Ikke bare holdt de seg varme, de ble også helt silkemyke i konsistensen.

Nå lager ikke jeg dynepoteter hver gang jeg lager bakt potet, men jeg tenker absolutt på det hver eneste gang. Er det ikke fantastisk, hvordan mat og minner henger så tett sammen?

Disse bakte potetene er bakt i ovnen. Jeg pleier ikke bake dem i folie, for det trengs faktisk ikke, men denne gangen var dette de største potetene jeg fant, og de var ferdig innpakka i folie. Ikke bra. Men sånn ble det. Det er ikke mulig å være perfekt hver gang, ikke sant? Og det er helt greit, så da viser jeg dere bakt potet i folie. I tillegg var, de til å være de største jeg fant, ganske små, så vi spiste to hver. Rett og slett! Til fyll gikk vi for klassikere: Hjemmelaga urtesmør, mais, og facon. Trikset mitt med facon til bakt potet er å raspe tofuen på grov rasp istedet for å kutte den, og deretter steke med marinade. Da blir det perfekt form og konsistens til bakt potet!

Bakt potet med urtesmør og facon

1 stor eller 2 mindre bakepoteter per person
1 maiskoble / 1 boks mais

1 pk fast tofu
4-5 ss soyasaus/tamari (glutenfri)
1-2 ss næringsgjær
1-2 ts liquid smoke (tilpass etter smak, den er sterk i smaken)
1 ts paprikapulver
1 ts hvitløkspulver

4 ss vegansk smør
2 ss finhakkede urter (persille, basilikum, salvie, rosmarin, og/eller timian)
1 klype salt
1 klype grovkvernet pepper
1 ts sitronsaft

Om du ikke vil bake poteter med folie, stikk noen hull i dem med gaffel, og gni dem inn med nøytral olje, før du setter dem i ovnen i en ildfast form. Hvis du baker med folie, stikk hull, pakk dem inn, og legg dem i ovnen. Du kan helt fint legge dem i kald ovn. Sett den på 200 grader, og la de stå. Steketid vil alltid variere etter størrelse, men du må beregne minimum en time på de minste, og rundt to på de største. Stikk en skarp kniv inn i dem for å sjekke – om det ikke er noen motstand, er de ferdige.

For å urtesmør, finhakk de urtene du har eller vil bruke, og rør det inn i smør med sitronsaft, salt og pepper. Her kan du også variere med all slags urter og krydder etter som hva du har, og hva du har lyst på.

Finn frem en grov rasp, og rasp tofuen på den. Stek den i panne på medium varme med en god klunk rapsolje til den begynner å bli gylden, 4-5 minutter. Bland sammen soya, næringsgjær, liquid smoke og krydderne, og hell marinaden over tofuen. La det steke inn, 2-3 minutter til, mens du rører godt rundt.

Ta ut potetene, snitt dem åpne, og legg en klatt urtesmør i bunnen, før du har på facon, mais, og eventuelt havrerømme og mer urtesmør. Nam!

2 Comments

  1. Henriette

    Dette er vilt godt! Prøvde facon for første gang på bakte potet, etter jeg så på instastory (tror jeg) at du anbefalte å raspe tofuen. Tror vi har spist 3 kg facon siden da, og absolutt alle jeg har servert det til elsker det. Hadde det i en pai i helga, det var også nydelig. <3 <3 <3

    • Så kult! ja, det stemmer at jeg har snakka om det på instastory tidligere i sommer. Facon er godt!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.