Middag

Gratinert blomkål

6 comments

Jeg vet ikke om jeg skal skylde mest på høst eller babyen i magen for at jeg har så innmari lyst på klassisk husmannkost for tiden, men her om dagen bare måtte jeg ha gratinert blomkål. Bare måtte det.

Mengde: 2-4 porsjoner
Tid: ca 30 min totalt

Det ironiske her er jo at jeg kan knapt huske når jeg sist spiste gratinert blomkål, for det er ikke noe verken jeg eller familien min har noe særlig tradisjon for å lage. Det eneste minnet jeg klarer å rote frem av gratinert blomkål, er hjemme hos foreldrene til en fyr jeg var sammen med da jeg var tjue år, og jeg tror ikke det var så godt at det brant seg fast og kom frem igjen tretten år senere. Er det ikke rart hvordan matcravings fungerer noen ganger? Kanskje det bare var noe gratinert jeg hadde lyst på? Det ble jo hvertfall gratinert blomkål, og det ble godt også! Og middagstallerkenen ble, som du ser, fargeløs og deilig, som seg hør og bør når det er skikkelig husmannskost på menyen.

Gratinert blomkål er veldig mye lettere enn man tror. Eller hvertfall enn det jeg tror at man tror. Alt du trenger, er lettkokt blomkål, bechamel, og noe crunchy topping. Eller faktisk, du trenger ikke crunchy topping, men akk, så digg det er. Jeg bruker ikke vegansk ost når jeg gratinerer, for jeg synes ikke de ostenes smelteegenskaper funker når det er som topping og ikke inni for eksempel ostesmørbrød, men om du liker det, kan du helt fint bruke det. Om du vil blande blomkål og brokkoli, gjør du selvfølgelig det, og om du vil blande inn litt kokt makaroni, så gjør du jaggu det og!

Denne gangen spiste vi blomkålen med ovnsbakte poteter, stekte tofurkey-pølser av typen Kielbasa (de har dem på Sunkost Gunerius), og karamellisert løk, som alltid er det beste jeg vet om.

Gratinert blomkål

1 stort blomkålhode

1 stor ss vegansk smør
1 stor ss hvetemel
5 dl usøtet plantemelk (jeg foretrekker soya eller havre)
0.5 – 1 ts salt
0.5 – 1 ts grovkernet pepper
0.5 ts malt muskatnøtt
1 dl næringsgjær

1 dl tørre brødsmuler (enten hjemmelagde, eller kjøpt panko/griljermel)
1-2 ss olivenolje
0.5 ts salt
Evt urter om du har

Start med blomkålhodet. Rens det og skyll det, og bruk henda til å rive det i mindre buketter, sånn at alle er omtrent i samme størrelse. Kok opp lettsaltet vann, og la dem koke i 4-5 minutter. Hell av vannet, og ha blomkålen over i en ildfast form.

Bruk gjerne den samme gryta til å lage bechamel. Smelt smør, rør inn hvetemel (pass på at dette ikke brenner seg, det skal kun såvidt smelte sammen i et par minutter), og begynn deretter å spe med plantemelk mens du visper konstant. Rør inn litt og litt, slik at du får en fin, tykk saus etter ca 10 minutter. Ha i krydderne, og visp det godt sammen. Hell sausen over blomkålen.

Bland olivenolje, salt og eventuelle finhakka urter (her er det meste godt – gressløk, dill, persille, basilikum, timian) sammen, og strø over til slutt.

Sett den ildfaste forma inn i ovnen, og la den stå på 200 grader i ca 15 minutter. Se an lengden på hvor mørk forma blir på toppen, det kommer litt an på hva du har på toppingen.

6 Comments

 1. Eg byttar ofte litt av mjølka ut med kokevatnet, det gir god smak! Og kokevatnet er perfekt kraft til ei suppe seinare. Heime på Sunnmøre samla mor mi alltid kraft av kokte grønsaker i eit litermål.

 2. Hei, hvilke pølser er dine favoritter? Så du la ut på instastory, men fikk ikke med meg hvilket merke det var :)

  • Hei, det står i innlegget hvilke vi har brukt her. De jeg viste frem var sikkert Viana.

 3. Astrid

  Hei! Næringsgjæren er ikke inkludert i framgangsmåten, jeg hadde den i bechamelen – er det det som er tiltenkt? (som jeg for øvrig synes ble for tynn? Trengs mer mel muligens… brukte havremelk)

  • Næringsgjær er inkludert i «krydderne» her, som den står listet opp sammen med, så det er helt riktig det :)

 4. Synne

  Første gang 2-åringen har spist blomkål
  Eg takkar deg!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.