Bøkene

Grønnere! Lag, smak og del vegansk mat fra hele verden

4 comments

Det er altså det som er tittelen på den nye boka mi, og det er altså dette som er coveret. Det føles så deilig å endelig kunne dele det med dere – samtidig som det jo er ganske skummelt!

(Ps – bildet er en mockup. Forsiden blir omtrent sånn, men enkelte endringer og fargejusteringer kommer til å skje! Bildet i ark.no-lenka er gammelt og blasst, ignorer det.)

Denne boka har, som dere kanskje vet, vært in the works veldig, veldig lenge. Jeg begynte faktisk å jobbe med nytt bok-konsept rett etter at den første boka var ute, for to år siden. Jeg forkasta en bunke ideer, tenkte og skrev, ordna og styra, før jeg landa på dette. De viktigste ordene er kanskje nettopp lag, smak og del. 


Her kan du forhåndsbestille boka hos ark.no!


Boka er en oppfordring til, og en støttespiller til, å prøve det nye. Til å lage ting du kanskje ikke har lagd før, til å smake nye kombinasjoner, selv om råvarene stort sett er de samme, til å bruke råvarer på en litt annen måte i morgen enn du gjorde i går, til å knekke noen koder som gjør mat enda mer spennende. Og kanskje viktigst av alt: Den er en oppfordring til å dele. Til å lage mat sammen, dele måltid, og skape matminner sammen med andre. Til å kunne samles rundt kjøkkenbenken en helt vanlig ettermiddag, og ta for seg noen retter dere kanskje ikke har lagd før. Til å dele den opplevelsen det er å lage et felles måltid. Til å skape matminner sammen.

På grunn av dette er boka bygget opp ulikt de fleste andre kokebøker. Her er ikke oppskriftene enkeltvis. Her er det en bunke små kapitler, med en god håndfull større og mindre (flest mindre, faktisk) oppskrifter. Du, dere, kan selv velge hvor mye dere vil lage, om dere holder dere til et par småretter, eller om dere går for én større, eller om dere lager hele kapittelet og kaller det en durabelig fest. Dette er gjennomgående for hele boka, og vi jobber akkurat nå med å sette den i en layout som gjør at den er lett å bruke for flere folk langs samme kjøkkenbenk samtidig. Det er nemlig meninga at denne boka skal få matflekker i seg. Det er også minner.

Bakgrunnen for hele dette konseptet, er mitt eget ønske og mål om å alltid rekke å invitere folk på middag, men aldri føle at jeg har tid til å stå på kjøkkenet i en time eller to før de kommer. De siste årene har jeg derfor øvd ganske mye på å invitere folk inn på kjøkkenet – om enn hvor vanskelig det er for kontrollfreaks som meg selv, så blir det alltid utrolig, utrolig hyggelig. Det skjer noe spesielt med samtalene, med samværet og samholdet, når man står der med hvert sitt skjærebrett, en kniv og en liten bunke nydelige, ferske, friske råvarer mellom seg. Det er kvalitetstid, rett og slett. Jeg håper boka kan være med på å skape kvalitetstid for deg og dine. Når det er sagt: Det går absolutt an å lage alle oppskriftene alene, bare til deg selv eller før selskapet kommer også, altså.

Og så er det dette med fra hele verden, da. Hver gang jeg blir spurt om hvor jeg finner inspirasjon til matlaging, er svaret at det er i alle de fantastiske matkulturene som finnes rundt i verden. Her er derfor hvert kapittel basert på hver sin mattradisjon, som jeg forsøker å behandle med den største respekt samtidig som jeg gjør det plantebasert, vegansk, og med min egen vri. Vi skal blant annet innom flere steder i Asia, Sør-Amerika og Europa – og også Norge – på veien.

Selve oppskriftene er ikke vanskelige – du trenger ikke være masterchef for å få det til. Men det kan hende, og det håper jeg jo nesten at de er, at de er nye for deg. At de kan være med på utvide smakshorisonten, uten at det betyr at du må jakte byen rundt etter ukjente råvarer (i størst mulig grad er det brukt helt vanlige råvarer du finner på de fleste gode matbutikker, og de som er litt annerledes er godt forklart).

Jeg gleder meg til å vise dere mer i ukene som kommer. Når layouten blir ferdig, skal dere få se på noen oppslag, og ikke minst flere bilder. Boka henger godt på den forrige, samtidig som den er helt sin egen: Den er lysere, mer minimalistisk, og ordentlig lekker – om jeg får si det selv. Noe av det morsomste med den første boka er jo at den har blitt en gjenganger på boligannonser, og jeg håper det skjer med denne også, for jeg synes faktisk den er så fin at den fortjener å vises frem!

Så det var altså cover og tittel. Jeg håper dere synes den er fin, at dere blir nysgjerrige, og at dere har lyst til å kjøpe den både til dere selv og til venner og familie i julegave. Den lanseres i midten av oktober, og det blir lanseringsfest i slutten av oktober, som dere alle selvfølgelig er invitert på. Mer informasjon kommer om det også.

Til slutt: Takk for at dere er verdens beste heiagjeng og følgere. <3

 

4 Comments

 1. Inger Marie Hageskal

  Fantastisk spennende! Gleder meg, blir julegaveønske i år.

  Tittelen: Hva med å forandre til
  Grønnere!
  Vegansk mat fra hele verden.
  Lag, smak og del!

  Blir for tung den formuleringen du har nå, synes jeg.
  Med hilsen Inger Marie Hageskal

 2. Trude Knutsen

  Boken er bestilt!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.