Høsten er her - og vi vet at det betyr supper, gryter, mat i form og deilig, varm drikke i koppen!
Blogg

Høstens favoritter

2 comments

Det kan godt hende det har vært varmt de siste dagene, men det er september, og det betyr at både skjerf og høstmat er på sin plass! Her har jeg samle en god bunke av høstens favoritter. Spoiler alert: Det er mye supper og gryter.

Høstens råvarer er de beste råvarene: Gulrøtter, poteter, løk, epler, plommer, gresskar og kål. Her om dagen lagde Therese og jeg veganske, russiske piroger (oppskrift kommer!), og det økologiske, norske kålhodet vi brukte var altså så friskt, smakfullt og sprøtt at vi spiste opp store mengder før fyllet i det hele tatt hadde havna inni pirogene. Har du spist rå hodekål i det siste? Hvis ikke kan det absolutt anbefales!

Høstmat har et par kriterier i min bok. For det første skal det være mat som varmer. Det er kaldere i lufta, og det er uvant for kroppen å fryse, og den beste måten varmes opp på, er innenfra. Så sånn må det være. For det andre må det være mat det er lett å lage mye av – og det er helt greit at det tar litt tid, for vi skal jo uansett bare være inne i høstværet, ikke sant? Men mye må det bli, sånn at det er både en og to porsjoner til i dag og imorra. For det tredje er det en veldig bonus at den ikke må spises med kniv og gaffel, for det beste stedet å spise høstmaten på er trossalt i sofaen under et pledd. Det kan ikke bare være meg som synes det, eller…?

Supper

Den første kategorien er naturligvis supper. En av mine desiderte favoritter for tiden er grønnsakssuppe med melboller (klot)den kan jeg spise i dagesvis. Spesielt hvis det er ekstra mye potet og melbolle i den, da er jeg happy puppy. Har du et gresskar kan du lage en diger gryte gresskarsuppe, eller du kan gå for den deilige, tomatiserte italienske suppa med smørbønner og pastaEr du i et litt mindre nordisk modus anbefaler jeg lime- og kokossuppe med tofu og risnudler – det er en klassiker.

Har du prøvd melboller i grønnsakssuppe før? Det er så godt!

Gryter

Den første gryta jeg vil anbefale dere, er den veldig enkle, men akk så gode, tomatgryta med spinat og risDet høres så simpelt ut, men halleluja, sammen med litt pitabrød og limeskvis er dette himmelsk. En gammel klassiker som har vært populær de siste ukene er soppgryta, eller mushroom bourguignon, da. Hvis du vil ha sopp, men litt mindre sopp, kan du gå for sopp stroganoffLa oss heller ikke glemme de deilige linsegrytene, for eksempel linsegryte med gresskar og spinat eller currygryte med kikerter og spinat. Jeg synes faktisk begge disse fortjener samme status som linsegryta med ingefær, kokosmelk og koriander!

Tomatgryte med spinat og ris

Former

Noen ganger kan jeg få så lyst på mat som er bakt i form at jeg blir litt koko i hue. I dag for eksempel, har jeg så lyst på klassisk lasagne at jeg synes det var traust å spise spaghetti med tomatsaus.. Som jo trossalt ikke er så langt unna. Sånn er det! Annen fantastisk mat i form er selvfølgelig moussakasom bare… er definisjonen på høstmat i form for min del. Eller hva med en digg løkpai med en klatt havrerømme på? Det er også helt innafor å tjuvstarte på nøttesteika, for eksempel denne som er innbakt (riktignok ikke i form), med en deilig brun saus. Og potet. Eller – hva tenker dere om blomkålgrateng? Jeg tenker ja.

En skikkelig god, klassisk lasagne - som er vegansk!

Drikke

Til slutt: Det går jo ikke an å snakke om rufsete høstkvelder uten å snakke om drikke. En kopp så varm at det nesten ikke går an å holde i den hører tett sammen med varme pledd i sofaen, og gjerne fyr i peisen. En av mine favoritter er golden milkaltså varm plantemelk med krydder som gurkemeie, pepper og kanel. Klassikeren varm sjokolade er selvfølgelig på agendaen, og hvis du føler deg litt rufsete kan du lage en ingefær- og appelsinshot helt uten å ha juicemaskin.

Lag krydret, varm mandelmelk med smak av ingefær, gurkemeie og kanel. SÅ godt i vinterkulda!

Det var det – mine høstfavoritter. Hva er dine? Del dem gjerne i kommentarfeltet, eller på instagram! Tagger du meg med @greenbonanza når du deler bilde av oppskrifter du har brukt herfra, kan det fort hende jeg deler det videre også. Ha en herlig høst, godtfolk!

 

2 Comments

  1. Sarah

    Nam! Dette innlegget likte jeg, enkelt å finne masse fin inspirasjon til gode høstretter :D Har lagret flere av de på Pinterest. Gleder meg til å prøve :)

    Ønsker deg en fortsatt fin uke!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.