Saus, dipp og topping

Brun saus

Nivå Medium 2 comments

Vegansk brun saus, selvfølgelig. Fordi noen ganger er det bare det og kokte poteter som funker til middag.

Mengde: Ca 1 liter ferdig saus
Arbeidstid: Ca 20 min

Ja, dette har vi jo snakket om før, men dette svangerskapet gir meg for tiden bare lyst på kraftig husmannskost, og the baby gets what the baby wants, er det ikke sånn, da? Spesielt poteter står på menyen i alle slags former og fasonger og metoder, og her om dagen kom jeg på hvor godt det er å mose poteter med gaffelen ned i brun saus… Jepp. Det var bare en ting å gjøre.

Akkurat dette med saus var lenge en sånn greie jeg trodde man måtte være mamma eller mormor for å klare å gjøre. Det føltes alltid som magi, når de sto ved kjelene og bruna smør og mel i kjelen og spedde med melk eller kraft for å lage saus, og sausen magisk både vokste i mengde og tykkelse, og jeg forsto ikke hvordan tre så enkle ingredienser kunne bli så godt. Saus, altså. Ikke til å kimse av.

Etterhvert forsto jeg hvor enkelt det er å lage bechamel, eller hvit saus som det heter på godt norsk, og litt etter det forsto at jeg at brun saus er ikke så vanskelig det heller, for det er jo akkurat det samme prinsippet. Det er to små forskjeller: Hvit saus lages med melk, og brun saus lages (stort sett) med kraft eller fond. Du kan lage brun saus med melk også, men jeg synes det er bedre å runde den av med litt havrefløte til slutt istedet. Den andre forskjellen er at når du lager hvit saus skal smør og mel bare såvidt surres sammen, men i brun saus skal det virkelig bli brunt – derav brunfargen på sausen. Melet skal rett og slett brennes litt inn i det varme smøret, og det er der den dype, kraftige sausesmaken kommer fra. Den kan man ikke jukse seg til ved å tilsette farge! Visping er nødvendig, hvis ikke går det fra å bli brun saus til å bli brent saus. Det vil du ikke.

I denne sausen sper du med grønnsakskraft (eller fond, eller fra buljong). Det er viktig å bruke en du synes er god, for den kommer til å sette smak på sausen. Du kan også bruke løkkraft eller soppkraft, da får du en enda kraftigere saus. Sausen kan fint varmes opp igjen, og den kan fint fryses.

Denne veganske nøttesteika lager du enkelt ved hjelp av kun én stekepanne!

Brun saus

2 + 2 ss vegansk smør
1 stor gul løk
4 hvitløksfedd
4-5 ss hvetemel
1,2 liter kraft/fond/buljong
3 ss næringsgjær
2-3 ss soyasaus
Pepper

Valgfritt: Plantefløte og vegansk worcestershiresaus

Smelt smør eller varm olivenolje i en (gjerne tykkbunnet) gryte, og finhakk løken og hvitløksfeddene i mellomtiden. La løkblandingen steke på medium varme med en klype salt til løkblandingen er helt mør og gylden.

Ha oppi resten av smøret, ha kjelen på medium varme. Rør inn hvetemelet, og la det boble og bli gyldent, hele tiden mens du rører så det ikke svir seg. Det skal få en fin, gylden brunfarge.

Spe deretter med kraften, litt om gangen mens du rører, og la sausen småkoke til den tykner. Bland inn næringsgjær og soyasaus, og smak til med pepper. Om du vil ha sausen helt jevn kan du gjøre den glatt i en blender etter den er ferdig. Du kan også runde den av med en klunk soyafløte, eller gjøre den enda dypere i smaken med 1 ss vegansk worcestershiresaus.

2 Comments

  1. Gratulerer med ny bok, den skal absolutt sjekkast ut! Eg har i ny bok i trykken no: Henjatunet. Mat frå Sogn, ikkje vegansk akkurat, men kortreist, økologisk og årstidsperspektiv på menyane. Har i boka vist til di bok/side for oppskrift på nøttesteik og andre alternativ for folk som vil ha god vegetarisk/vegansk mat. Håpar det er ok:)

    • Hei! Henvisning til/omtale av er absolutt ok og superhyggelig, så lenge det ikke er noen oppskrifter som er mine som er brukt, men det høres det jo ikke ut som det er. :) gratulerer med bok i trykk!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.