Hvorfor er det slik at når det er søtpotet i maten, er det alltid søtpoteten som smaker best? Selv i en linsegryte!
Blogg

Varme og gode linsegryter

2 comments

Det er september, det er regn på værmeldinga, og vi vet alle hva det betyr: Linsegryte som varmer deg opp fra innsiden. Her er mine favoritter.

Denne posten har faktisk sympati som årsak. Det har seg nemlig sånn, at på denne bloggen har det i løpet av de fire årene den har eksistert, blitt publisert seks linsegryteoppskrifter, og den syvende er på vei. Det er ikke kjempemange, men hver og en av er nøye utvikla, gjennomarbeida, prøvesmakt og justert før har fått blitt publisert på bloggen. De er ulike, de tar for seg ulike grønnsaker, ulike typer væske, noen er enkle og kjappe, noen tar tid, noen lages kun i gryte og noen lages både i gryte og ovn.


Følg meg gjerne på instagram eller facebook for mer mat og prat!

Her kan du bestille min nye bok, Grønnere! Lag, smak og del vegansk mat fra hele verden (kommer i oktober 2018).


Men. Det er et stort men her. Uansett hvor mange linsegryter jeg publiserer, er det bare én som stort sett blir lest. Det er en linsesuppekonge her på Bonanza, og året gjennom er den poppis. Dere veit hvem jeg snakker om. Nå i høstmånedene troner den på toppen av lest-lista hver eneste dag, jeg kan nesten høre den le av de andre linsegrytene. Og det er ikke det at jeg ikke skjønner dere, altså – den er god. Den er enkel å lage. Den er en klassiker, og den er lett å gjøre til deres egen. Så misforstå meg rett: Jeg skjønner greia.

Jeg bare synes litt synd på alle de andre linsegrytene, om dere skjønner hva jeg mener? Der de står i skyggen av linsegryta med kokosmelk, ingefær og koriander. Her er de derfor, i all sin prakt, en etter en, klare for å bli bydd opp til dans.

PS – i alle linsegryter kan du variere med krydder og grønnsaker etter hva du har. Alle linsegrytene mine kan både fryses ned og varmes opp igjen, og du kan velge om du vil spise dem med ris eller brød til, eller bare som de er.

Linsegryte med gresskar og spinat

Gresskar er høstgrønnsak, og jeg vet at mange synes den er forlokkende, men litt vanskelig å bruke. Det har kanskje en tendens til å ende opp som en kremete suppe? Det er godt det altså – men litt kjedelig også. I denne gryta er det gresskar i biter sammen med spinat som utgjør det mest spennende, uten at man skal kimse av potet/søtpoteta, kokosmelka og krydderblandingen av den grunn. Denne er ganske lik linsegrytekongen, men er bygd ut med masse gode chunky grønnsaker. Mer å tygge på!

Linsegryte med gresskar og varmende krydder - helt perfekt høstmat!

Linsegryte med curry, kikerter og poteter

I likhet med brokkolipasta er dette en studentklassiker fra meg. Billige råvarer, lett å lage mye av, lett å ta med på lesesalen eller jobb, lett å varme opp, lett å variere, lett å invitere på.. You name it. Her det raspet gulrot og finhakket løk som får surre en stund med krydder først, som betyr at gulrota ikke merkes, den bare koker inn og blir en god, subtil smak i gryta. Potetene som koker med her er faktisk noe av det beste jeg veit, spesielt med en havrerømmeklatt på toppen.

Min faste studentmiddag:

Linsegryte med kikerter og mangold

Jeg bruker som du jo ser mye kikerter og linser sammen, det er en enkel og økonomisk måte å både spise seg mett på, og å få i seg nok proteiner i en middag. Denne gryta er, i motsetning til mange av de andre, ikke tomatbasert, men kun kokt på gode grønnsaker, linser og kraft. Mangold er ikke alltid så lett å få tak i, men det er ikke noe problem å bruke grønnkål eller spinat istedet. I oppskrifta er det blant annet blomkål og gulrot, men virkelig, her kan du bruke det meste av gode suppegrønnsaker!

Jaja, dere.. Da er høsten her, da? Ikke noe annet enn å gjøre enn å røre sammen en diger linsegryte med kikerter og grønnsaker, da!

Linsegryte med curry, kikerter og spinat

Ok, jeg skjønner at det høres ut som jeg har hakk i plata, og at alt egentlig er likt fordi det er linser, curry, kikerter og spinat oppi… Men det er ikke det, altså! Dette er igrunn min favorittgryte, for her er det så mye gode grønnsaker (brokkoli!) som får god smak av å koke inn i kokosmelkblandingen med hjemmelagd curryblanding. Denne kunne igrunn ha hett kikertgryte, for det er mindre linser i denne enn i de fleste andre.

Jasså, det regner, sier du? Currygryte med kikerter og spinat, da.

Linsegryte med ovnsbakt søtpotet og smørbønner

Og sist, men ikke minst… Denne, med ovnsbakte søtpoteter med varme, deilige krydder, og store smørbønner. Her er det altså så mye godt, og det er bare å lage ekstra bakt søtpotet når du først er i gang, for når folk først får smaken på disse terningene oppå suppa, da er det gjort. Dette er kanskje mitt favoritt-tilfelle av restemat-som-havna-på-bloggen. Faktisk ble denne restesuppa så god at den fikk være med i den første boka også.

Hvorfor er det slik at når det er søtpotet i maten, er det alltid søtpoteten som smaker best? Selv i en linsegryte!

2 Comments

  1. Ahh, de ser alle så gode og varme og trøstende ut. Perfekt når høsten og vinteren setter inn! Tusen takk for alle oppskriftene du deler Mia!

  2. Elizabeth Lian

    Hei. Jeg laget linsegryte med smørbønner og ovnsbakt søtpotet til middag i dag. Var litt uheldig med for mye chili og var tomme for youghurt, men vi nøt det likevel. Vi voksne syntes det var kjempegodt! Hun på 15 spiste opp hun også, altså. Er bare ikke så glad i sterk mat. ( Sier sitt når hun likevel spiste. ) Tusen takk for fabelaktig og lettvint oppskrift.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.