Vegansk pasta bolognese med tofu
Middag, Tofu

Pasta bolognese med tofu

Nivå Enkel 14 comments

Pasta bolognese er en sånn type rett, som hvis jeg først har begynt å tenke på at jeg har lyst på, bare må ha. Da er det ingen vei utenom. Må ha. Men hva skjer når du ikke har halvparten av ingrediensene til din egen, klassiske bolognese?

Mengde: 2 porsjoner
Tid: Ca 45 min totalt

Bolognese er jo egentlig en klassisk kjøttsaus. Kjøtt, tomatsaus, krydder, chilli, koke lenge, spaghetti, blandes, ferdig. Thats it. En av de rettene som er så enkel i all sin kompleksitet, og omvendt, for den saks skyld. Det tar ikke fem minutter å lage bolognese, og de toro-posene vi vokste opp med som stakkarslig erstatning bør gi en offentlig unnskyldning til den ekte bolognesesausen.


Følg meg gjerne på instagram eller facebook for mer mat og prat!

Her kan du bestille min nye bok, Grønnere! Lag, smak og del vegansk mat fra hele verden (kommer i oktober 2018).


Men kjøtt, ja – det spiser jo ikke vi. Så hva gjør man når man skal lage denne dype, dype tomatsausen med lag på lag med umami, og tar bort den ene av to hovedingrediensene den er basert på? Vel, det første jeg gjorde var å ta et dypdykk inn i Marcella Hazans univers, og prøve meg på en vegansk versjon av hennes erkeklassiske bolognese. Der er det sopp, vin, muskat og den klassiske mirepoix-basen som utgjør umami-alibiet, selvfølgelig sammen med tomatene. Og den er god. Jeg holdt meg lenge til den.

Helt til jeg ville ha mer protein og chunks i sausen. Da baserte jeg meg på den samme sausen som i runde en, men jeg la til enda mer umami-punch med soya og tomatpure, og brukte brune linser i sausen, og lagde oppskriften på bolognese med linser. Og den ble god. Masse smak. Enda mer fylde og dybde enn den første, om jeg skal innrømme det.

Vegansk pasta bolognese med tofu

Men nå… Nå skulle jeg lage bolognese, og hadde knapt ferske grønnsaker. Jeg hadde verken gulrot eller selleri, ei heller sopp. Ikke friske urter heller, og ikke noe vin å finne i skapene, hvertfall ikke uåpna (og med en syv måneder gammel baby i magen åpna jeg ikke en ny, for å si det sånn). Og hva skjer? To alternativer: Droppe det. Eller ta det som en utfordring.

Jeg tok det som en utfordring. Går det an å lage en bolognese som stort sett er basert på tørre råvarer, eller basisvarer jeg (og sannsynligvis dere) har lett tilgjengelig i skuffer og skap? Svaret er enkelt og greit: Oh yes. Jeg tror faktisk dette er en av de beste pastasausene jeg noensinne har lagd, om jeg skal si det som det er. Det er en todelt prosess: I en gryte lages en tomatsaus. Den er basert på min langtidskokte tomatsaus, men tilsatt litt tørre urter og ikke minst balsamico, som er en fantastisk kilde til umami. Denne er såpass klassisk og basic, at i nød og knipe kan det faktisk være helt ok å bruke tomatsaus fra glass (for eksempel på hyttetur?), og bare tilsette løk, hvitløk, balsamico og la den koke en stund.

Samtidig i ovnen skjer det magi magi magi med tofu. Rå tofu smuldres opp og røres inn i en paste. Her er det riktignok noen råvarer som næringsgjær og liquid smoke som kanskje ikke er dagligdags hos alle, men det aner meg at en god del av dere har det stående. Hvis ikke anbefales det å ha dem stående. Deretter bakes tofuen i ovnen, og det som skjer da, istedet for å steke den, er at den i mye større grad tørkes ut. Og det er akkurat det du vil at skal skje. Da skjer det fabelaktige ting med konsistensen, og etterpå, når den er ferdig bakt i ovnen, røres den inn i tomatsausen. Og da, dere. Da skjer det noe med sausen. Den endrer farge, den endrer tykkelse, den endrer smak fullstendig, når denne bakte, krydra tofuen får koke litt i denne egentlig ganske enkle tomatsausen.

Og det er faktisk det. Det trengs ikke et lass med friske grønnsaker, men det trengs et ørlite lass med tørre krydder og smaker fra glass og tube. Om det er ny favoritt-bolognese? Yes indeed.

Vegansk pasta bolognese med tofu

Pasta bolognese med tofu

Saus
1 gul løk
2 hvitløksfedd
0.5 ts paprikapulver
0.5 ts herbs de provence*
0.5 ts chilliflak
1 laurbærblad
1-2 ss balsamico
400 gram tomat fra boks
Olivenolje

*hvis du ikke har en slik ferdigblanding, kan du bruke litt blanding av rosmarin, timian, oregano og basilikum – eller de av disse du har.

Tofu
1 pk (200-220 gram) fast tofu
0.5 – 1 ts chillipulver
1 ts hvitløkspulver
0.5 ts løkpulver
2.5 ss næringsgjær
2 ss soyasaus
1 ss olivenolje

0.5 ts liquid smoke
1 ss tomatpure

Start med sausen – jo lenger den får stå og putre, jo bedre. Finhakk løk, og la den surre i noen gode klunker olivenolje med en klype salt til den er blank og mør. Ha deretter oppi finhakket hvitløk, paprikapulver, herbs de provence og chilliflak. La det surre i et par minutter, til du lukter alle aromatene fra krydderne bre seg på kjøkkenet. Ha deretter oppi tomat fra boks, litt vann (bruk ca 1 dl på å skylle ut boksen, og ha det i gryta), laurbærblad og balsamico. La det koke opp, skru ned varmen, og la det stå og putre på ovnen til tofuen er ferdig.

For å lage tofuen, blander du alle ingredienser unntatt selve tofuen i en bolle, og rører det til en tykk paste. Du trenger ikke presse tofuen, bare hell av vannet i pakka, og bruk henda til å smuldre det rett i bollen. Ikke mos det for fint, da blir det bare pulver i ovnen. Bruk en skje eller sleiv, og rør godt, slik at krydderpasten fester seg på all tofuen. Bre den utover et bakebrett med bakepapir, og sett den midt i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter, til du ser at alle bitene er gyldne og crunchy, men ikke brent. De minste smulene vil bli mer stekt enn de store, men det er null stress, det løser seg i sausen etterpå.

Når tofuen er ferdig, har du den rett i gryta, rører, og lar det få et oppkok og putre mens du koker pastaen. Til slutt: Rør sausen inn i pastaen når den er kokt al dente – bolognese skal blandes i gryta, ikke i bollen eller på bordet! Server gjerne med not parm og frisk basilikum eller persille.

14 Comments

 1. Eva Hanne

  Den ble dagens middag, og smakte nydelig! Tusen takk for de nydelige oppskriftene du deler.

 2. Erika

  Hvilken pastatype anbefaler du å bruke til denne? Blir f.eks. fussili eller penne helt krasj?

  • Tradisjonelt serveres bolognese med tagliatelle, men jeg liker den godt med spaghetti også. Tykkere småpasta som penne vil funke helt fint :)

 3. Ingeborg

  Lagde denne til middag i dag, og den smakte utrolig godt! Har hatt dårlig erfaring med å ovnsbakte tofu før, men nå! Hadde et søskenbarn som har smakt lite veggismat før på besøk. Halvveis ut i middagen ble hun spurt om hun savna kjøttdeigen. Et det ikke kjøttdeig i?, var svaret. Hun (og alle andre tror jeg) spiste to porsjoner:)

 4. Emilie

  Dette var superdigg!!

 5. Ragnhild

  Enten er jeg i overkant pinglete, eller så er det betydelig mye mer futt i våre chiliflak enn de du brukte da du skrev oppskrifta. Ble godt altså, men alt for sterkt til å minne om klassisk bolognese. Neste gang begynner jeg med en liten klype heller enn en halv teskje. :)

  • Hei! Ja, det kan være stor forskjell på ulike typer chilliflak. Man bør alltid begynne forsiktig. Når det er sagt er dette absolutt en sterkere variant av bolognese :)

 6. Aslaug

  Kjempegod! Som alle oppskriftene dine som jeg lager

 7. Silje

  Hei Mia! Jeg har ikke liquid smoke stående, går det ann å sløyfe den eller erstatte den med noe, eller bør jeg helst gå til innkjøp av det? :)

 8. Hei! Har du prøvd å lage denne om til en slags lasagne? Har så lyst på vegetarlasagne, men er så dødslei av linser!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.