Indisk linsesuppe er den perfekte, varmende suppa!
Middag

Indisk linsesuppe (dal)

Nivå Enkel 6 comments

Den erke-klassiske linsesuppa, dal, er både noe av det enkleste å lage og beste å spise. Så varmende og godt helt fra innsiden av magan – perfekt høstmat!

Mengde: 2 porsjoner
Tid: ca 30 min

Dette er en linsesuppe som har eksistert lenge hos meg, men ikke vært på bloggen tidligere: Den er nemlig fra den første boka mi, Grønn Bonanza, som kom ut i 2016. Der har jeg hele tre linsegryter: Både den klassiske Bonanza-gryta med kokosmelk, ingefær og koriander, denne med bakt søtpotet og smørbønner, og altså denne. Da jeg skjønte hvordan man lager linsesuppe på tradisjonelt vis i India, hadde jeg et ørlite mind. blown.-moment. 

Der vi vanligvis lager hele gryta i ett, med aromater og krydder som base, og deretter har i vann og linser og lar det koke opp, er dette en todelt prosess: Linsene får koke opp helt alene, i masse vann, til de er helt løst opp og har rett og slett blitt en suppe.

Indisk linsesuppe er den perfekte, varmende suppa!

Samtidig, i en stekepanne, lages det en en krydderpaste som altså lukter så godt at det er helt innafor å bare stå der og røre et par minutter ekstra mens du lukter på den. Her er det hele sennepsfrø og cuminfrø, her er det malt koriander, chilliflak og ikke minst gurkemeie. Du har løk, hvitløk, ingefær, ferske tomater og en spiseskje kokosolje (eller nøytral olje), og det er faktisk det som trengs. Og så skjer det et ørlite lag magi, når denne pasten blir rørt inn og kokt opp med de ihjelkokte linsene. Og da, da har du lagd dal.

Indisk linsesuppe er den perfekte, varmende suppa!

Det går an å justere på og endre på krydderpasten, dette er min base over det jeg synes må med for å skape et godt smaksbilde som rommer både det ene og det andre. Helt til slutt smaker man til med salt og sitron, og hvis du vil være ekstra fin på det, er det godt med noe sprøstekt brød eller lignende ved siden av. Eller ris, for den saks skyld.

Indisk linsesuppe (dal)

2 dl røde eller gule linser
8 dl vann

1 liten gul eller rød løk
4-6 hvitløksfedd
2 ss finhakket ingefær
1-2 tomater
0.5 ts sennepsfrø
0.5 ts hele spisskummenfrø
0.5 ts chilliflak
1 ts malt koriander
1 ts gurkemeie
Salt
Sitronsaft
Nøytral olje eller kokosolje

Skyll linsene godt, og ha dem i en kjele sammen med vann. La det koke opp, og deretter koke på medium varme i 15-20 minutter, til linsene er helt oppløst.

Det er lurt å klargjøre alt til pasten før du begynner. I en skål har du finhakket løk, ingefær og hvitløk. I en annen har du sennepsfrø og spisskummenfrø, og i en tredje har du koriander, gurkemeie og chilliflak. På fjøla har du finhakka tomat.

Indisk linsesuppe er den perfekte, varmende suppa!

Varm opp olje i panna, et par gode spiseskjeer (ikke vær redd for fett her, dette er det eneste fettet i hele gryta, og du trenger fett for å lage god smak). Ha sennepsfrø og spisskummenfrø, og la de steke i et halvt minutt til de “popper”. Ha deretter oppi løkblandingen, og la det surre til blandingen er mør. Ha deretter over de tørre krydderne og en god klype salt, samt tomatene og en slant vann. La det koke opp, og la det småkoke til tomatene er gått litt i oppløsning og du har en tykk paste.

Når linsene helt kokt i stykker og pasten er ferdig, har du pasten over i linsene, rører godt og lar det koke opp. Smak til med salt og sitronsaft, og eventuelt chilliflak om du vil ha en litt hottere variant. Ha litt kokos på toppen om du vil.

Indisk linsesuppe er den perfekte, varmende suppa!

6 Comments

 1. Har ikke sennepsfrø, kan det droppes eller erstattes?

  • Det kan ikke erstattes, men det kan droppes, bare vær klar over at det påvirker smaken.

 2. Smaker helt herlig en litt regnfull sommerdag ogsåLaget med ristede kokosflak slik det står i boken og det kommer jeg til å bruke som topping i flere retter. Det var så godt og så enkelt. Tusen takk for oppskrift

 3. Takk for oppskriften! Tror det er den beste dal’en jeg har laget til nå :-)

  De hadde hverken spisskummen eller koriander her på den tyske butikken.. Rart. Men de hadde en blanding: 1/3 spisskummen, 1/3 koriander, 1/3 muskat… Det passet også veeeeldig bra

 4. Guro Høye

  Hvis jeg skal lage til 8 porsjoner, er det da bare å gange alle mengder med 4?
  Guro

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.