Grønnsakslapskaus er ordentlig varmende og deilig mat - for ikke å snakke om fylt av gode minner!
Middag

Grønnsakslapskaus

Nivå Enkel 2 comments

… Eller bare lapskaus, for den saks skyld! Husmannskostbølgen min fortsetter, og denne gangen er det ingen ringere enn den klassiske lapskausen som skal til pers.

Mengde: 
Tid: Ca 1 time totalt

Vet dere hva? Jeg har aldri lagd lapskaus før, jeg! Jeg kan ikke huske at det var noe vi spiste noe særlig av hjemme (selv om det helt sikkert var det, all den tid det var mormor som sto for hverdagsmiddagene, og mormor var stor på husmannskost), og jeg har altså heller aldri lagd det selv før. Men nå! Nå har jeg det, og jeg gikk grundig til verks, jeg har lest og lest om lapskaus. Noe må jeg jo ha å gjøre, her jeg er mer eller mindre bundet til sofaen, høygravid og herlig.

Mens jeg holdt på, begynte jeg å tenke på at kanskje det ikke bare handler om graviditetscravings, dette med all husmannskosten jeg har lyst på nå mens jeg gror baby. Kanskje det er en måte for meg å føle meg nærmere mormor, og mamma, mens jeg jobber med å bli mamma selv? Jeg vet ikke, men på en måte ble det en fin og trygg tanke å ha i hodet mens jeg sto på kjøkkenet og lagde lapskaus.

Grønnsakslapskaus er ordentlig varmende og deilig mat - for ikke å snakke om fylt av gode minner!

Så ja, lapskaus. Det finnes jo to typer: Lys lapskaus, og brun lapskaus. Tradisjonelt starter begge med det samme: Kjøtt. Slik jeg har forstått det, starter lys lapskaus med å koke kjøtt, og brun lapskaus med å brune kjøtt, og noen ganger starter visst også brun lapskaus med brun jevning, sånn som man gjør når man lager brun saus.  Uansett lys eller mørk, det dette steget sørger for er viktig for smaken: Umami. Men vi skal jo ikke ha noe kjøtt, så hva gjør vi da, da?

Det vi hvertfall ikke gjør, er å bare koke grønnsakene som de er, og ferdig med det. Da blir det sikkert lapskaus, men det blir en umami-fri lapskaus. Heldigvis er det hjelp å få fra de samme ingrediensene som uansett skal oppi gryta: Når utvalgte, herlige grønnsaker sauteres, eller brunes om du vil, i smør eller olje, skjer akkurat det samme. Altså umami. Derfor er grønnsakene i lapskausen min delt opp i to steg, de som skal brunes, og de som “bare” skal kokes.

Grønnsakslapskaus er ordentlig varmende og deilig mat - for ikke å snakke om fylt av gode minner!

I tillegg tok jeg meg i å strekke meg etter hvitløken gjentatte ganger, men jeg la den pent tilbake, for lapskaus er erkenorsk, og way back when var det ingen hvitløk å få tak i. Det skal dog sies at jeg juksa litt allikevel, for jeg brukte tørka ramsløk. Ramsløk kalles nordens hvitløk, og har vokst villt her i all tid, så det føler jeg er helt, helt innafor! Om du ikke har, går det bra uten, altså. I tillegg brukte jeg et par laurbærblader, og en spiseskje flytende grønnsaksfond. Og da, da ble det lapskaus.

Det er også mange som kanskje er vant til å jevne lapskausen med noe (en del “gamle” oppskrifter foreslår tilogmed å jevne med potetmospulver!), men min erfaring er at det faktisk ikke trengs, så lenge du ikke har for mye væske i kjelen, og lar grønnsakene koke lenge nok. Da vil grønnsakene, i hovedsak poteta, jevne lapskausen selv. Du ser det skje – det tar bare et par minutter fra flytende til jevna lapskaus.

Grønnsakslapskaus er ordentlig varmende og deilig mat - for ikke å snakke om fylt av gode minner!

Grønnsakslapskaus

Del 1
2 ss vegansk smør
1 purreløk
2 gulrøtter
1 liten sellerirot
1 ts ramsløk (tørr eller på glass)
Salt og grovkvernet pepper

Del 2
1 liten kålrot
2 gulrøtter
6-7 medium store poteter
1 ss grønnsaksfond
2 laurbærblad
Vann
Salt og grovkvernet pepper

Start med å vaske, rense og kutte alle grønnsakene. Jeg liker å dele dem i to boller helt fra begynnelsen av, og ha alt ferdigkutta, men det er opp til deg. Et poeng med lapskaus er like store biter, og for meg, som er en grovkutter uten like, er det en liten tålmodighetsøvelse, men etterhvert ble det ganske så zen stemning over det hele. Målet er biter på ca 1×1 cm, og ja, jeg vet at grønnsaker er runde, og runde kanter på enkelte av bitene gjør selvfølgelig ingenting.

Obs! Legg merke til at det er gulrot i begge bollene! Det er meninga.

Grønnsakslapskaus er ordentlig varmende og deilig mat - for ikke å snakke om fylt av gode minner!

Finn frem en stor (minst 5 liter) gryte, ideelt sett en tykkbunnet en, og smelt smør på medium varme. Ha deretter oppi purreløken, sellerirota og halvparten av gulrota – allerede delt opp i biter, selvfølgelig. Strø over en klype salt. La det surre til det har sluppet endel væske og begynt å karamellisere seg, og du ser at det begynner å bli litt brunt i bunnen av kjelen – det er det du er på jakt etter. I min gryte tok dette 10-12 minutter, men jeg bruker en Le Creuset, og de skal ikke stå på høy varme, så det kan ta kortere tid hos deg. Når grønnsakene begynner å bli møre, strø over ramsløk og en god runde grovkverna pepper, la det surre et par minutter til, og fortsett med de andre grønnsakene.

Grønnsakslapskaus er ordentlig varmende og deilig mat - for ikke å snakke om fylt av gode minner!

Ha over resten av grønnsakene, rør rundt, og ha over vann. Det skal dekke grønnsakene pluss et par cm. For mye vann gjør dette til suppe og ikke lapskaus, så det er bedre å spe på med vann om det blir for tykt under koking. Jeg startet med 1,2 liter, men det kommer an på størrelsen på grønnsakene dine. Ha i laurbærbladene og grønnsaksfonden, og la det koke opp.

Skru ned varmen, og la det putre. Jo lenger koketid og riktig mengde væske, jo mer grøtete lapskaus. Jeg vet ikke med deg, men hos meg er det et poeng, at det ikke bare er kokte terninger, men en fyldig gryte.

Min kokte i ca 25-30 minutter, med lokket på snei.

Serveres selvfølgelig med flatbrød. Den samme typen som mormor hadde.

Grønnsakslapskaus er ordentlig varmende og deilig mat - for ikke å snakke om fylt av gode minner!

2 Comments

  1. Margit Martinsen

    Kan jeg ta i linser? Når skal jeg isåfall gjøre det?

    • Kan du helt sikkert. Hvis du bruker ferdigkokte tar du de helt i slutten. Hvis tørre 20 min tidligere, men da må du også ha ekstra væske.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.