Blogg

Barselmat til vordende foreldre

ingen kommentarer enda

Det er stille her for tiden – og det er fordi det nærmer seg termin med rekordfart. Jeg er i nesting mode, for å si det mildt, og det gjelder på matfronten også.

Helt siden jeg ble gravid, har dette med mat vært litt ironisk for min del. Som dere jo vet var vi i studio og tok bilder til boka gjennom mitt første trimester, hvor jeg var kvalm 24/7, og det eneste jeg hadde lyst på var smoothie og epler. Jeg sleit skikkelig med å lage all maten i studio, og jeg håper virkelig at jeg får igjen lysta på oppskriftene i den, for jeg er jo veldig stolt av dem! Matlysta løsna heldigvis litt gjennom sommeren, og nå, som høygravid, er det eneste jeg har lyst på potet, mørk sjokolade og nudler.. Og lasagne.

Uansett. Da søstra mi var høygravid var jeg på besøk hjemme hos henne og fylte opp fryseren med diverse mat hun kunne lett spise mens babyen var knøtt, sånn at de slapp å tenke på det. Nå skal vi i gang med det samme her hjemme (et ørlite hint til venner der altså, det er bare å komme med mat til fryseren!), og det kan hende det blir noe som dette vi fyller den opp med (vi har nemlig en ørliten tømmejobb å gjøre der først).

Jeg er ikke så veldig glad i suppe dag ut og dag inn, så de evige tipsene om suppe i fryseren, de overser jeg faktisk glatt. Med ett unntak, men det kommer jeg tilbake til litt senere. Jeg deler dette opp i tre: Råvarer som er kjekke å ha i fryseren, komponenter til middager som er anvendelige til flere retter, og helt ferdige middager.

Grønnsakslapskaus er ordentlig varmende og deilig mat - for ikke å snakke om fylt av gode minner!

Råvarer som er kjekke å ha i fryseren

Vi har allerede store mengder frossen banan i fryseren, og det er jo utgangspunktet for enhver god, næringsrik smoothie. I tillegg har vi endel poser med frossen frukt som mango, bringebær og blåbær til det samme. Grønnkål og spinat er også helt perfekt å fryse, og det går an å pakke det litt tettere sammen enn å bare putte de posene fra butikken rett i fryseren, for luft tar endel plass.

I tillegg er det lurt å ha noe frossent protein i fryseren. Vi bruker lite av det i hverdagen, men til denne perioden kommer jeg til å kjøpe inn et lite utvalg frosne produkter som er næringsrike, spesielt på protein. Farse, middagsboller og fileter av diverse slag er godt å ha, raskt å steke, og mulig å bruke med så veldig mye annet godt.

Start dagen med en frisk, syrlig og næringsrik smoothie!

Bits and pieces av måltider som er fint å ha klart

Til det som ikke er middagsmat kommer vi til å bake opp en god bunke brød som vi deler i to og fryser ned. Da er et halvt brød det vi spiser på en dag, sånn omtrent. Jeg baker brød med masse frø og kjerner når jeg skal fryse det ned, sånn at det er masse næring i det. I tillegg skal vi selvfølgelig ha noen bokser med tofupostei, som er det evige favorittpålegget her i heimen. Med litt grønnsaker i kjøleskapet, friske eller sylta, blir det luksusskiver fra frysern.

Og så, selvfølgelig: Tomatsaus. Vi skal ha flere bokser med tomatsaus liggende i fryseren. Det tar ikke egentlig kjempelang tid å lage tomatsaus, men all kutting og koking som kan droppes, jo bedre er det jo. Dette er en av mine favoritter, og jeg har tenkt til å koke en stoooor kjele av den og fryse ned i porsjonspakninger. Den kan lett kokes opp, blandes med grønnsaker, brukes som pastasaus eller faktisk som base til tomatsuppe, til en ovnsbakt rett eller hva du vil, egentlig. Jeg skal også lage ferdige porsjoner med pasta bolognese (varianten med tofu, tror jeg) – perfekt å varme opp mens pastavannet koker.

Men! Det er jo ikke bare til fryseren. Det skal være et stort glass med Not Parm klart stående, og jeg håper jeg har tid og ork et par ganger innimellom til å lage noen brett med ovnsbakte grønnsaker jeg kan ha stående til flere måltider, ovnsbakte kikerter, kanskje litt tomatsalsa eller og peanøttsaus nå og da – du vet, de tingene som gjør et kjedelig måltid til alt annet enn kjedelig, eller som gjør det å knaske noen rå gulrøtter til skikkelig godt.

Med hjemmelaget, kjempegod, langtidskokt tomatsaus i fryseren er middagen aldri langt unna.

Ferdige middager i fryseren

Noen ganger tipper jeg at det eneste man orker, er å flytte noe fra fryseren til stekeovnen. Da blir det bra å ha noen former med favorittene stående klart. Det er disse som tar litt lang tid å lage, men som når man først er i gang er enkelt å lage dobbelt eller trippel mengde av, og som i tillegg føles så tilfredsstillende å bare varme opp igjen og vite at man har gjort seg selv verdens største tjeneste noen uker tidligere.

I denne kategorien er selvfølgelig lasagne. Her er oppskrift på min klassiske variant, som jeg pleier å pimpe opp med masse grønnsaker, oliven, urter, soltørka tomat, spinat, gulrot, sopp og det jeg ellers har i kjøleskapet som må brukes opp. Det tar like lang tid omtrent å lage en form som to, så det er bare å sette i gang og lage to! De er, i min erfaring, best varmet opp når de er ferdig stekt på forhånd, så disse steker jeg, avkjøler og fryser. Det samme gjelder moussaka – det skal definitivt et par former med moussaka inn i den fryseren.

En skikkelig god, klassisk lasagne - som er vegansk!

Og selvom jeg ikke er veldig glad i suppe, er jeg ganske glad i gryte, og gryte er bra frysermat, så vi skal ikke se bort fra at det blir et par liter av den erke-klassiske linsegryta med ingefær og kokosmelk på gang. I tillegg har jeg jo hatt massiv craving på husmannskost i det siste, så om det fortsetter blir det sikkert en porsjon eller to med lapskaus også.

Jeg har også fått med meg at det er lurt å ha endel mat som kan spises med én hånd, så i tillegg til den gode, gamle brødskiva håper jeg at jeg kan fylle opp fryseren med pizzasnurrer eller pestosnurrer, og ikke minst håper jeg at jeg rekker (eventuelt at Therese rekker, hei hei hint) å lage en batch eller to med piroger. De har jeg oppskrift på på vei ut, men ikke helt enda!

Veganske pizzasnurrer med masse god næring - og masse god smak!

Snacks!

Og såklart: Snacks. Enten hjemmelaga eller kjøpt, men litt god, sunn snacks som kan spises for å holde blodsukkeret og humøret i vater, det er aldri en dum plan, verken med eller uten baby. Øystein er glad i litt ulike proteinbarer, mens jeg er kresen på det også, og liker så mye som én variant. Som må bestilles på nett. Jeg håper derfor at jeg orker å lage (og at gjester har med! Dette kommer jeg ikke til å slutte å hinte åpenlyst om!) diverse snacks av og med nøtter. Ristede hasselnøtter er en favoritt, lønnenøtter likeså, salte mandler er en klassiker og grønnkålchips slår aldri feil.

Dessuten er mamma godt i gang med å fylle opp fryseren min med kanelboller, og om jeg ikke tar helt feil er det Janes oppskrift hun pleier å bruke til det. Og med tanke på hvor glad jeg er i mørk sjokolade for tiden; jeg må gå til anskaffelse av et lite lager. Rett og slett.

Ristede hasselnøtter - nydelig snacks! Også så enkelt da gitt.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.