Er det noe bedre enn helt perfekte ovnsbakte poteter med varm paprika og litt aioli ved siden av...?
Blogg

Vegansk junk food

1 comment

En av de herligste mytene man møter som veganer, er den lett frekke kommentaren om at vi bare spiser gress. Ikke bare er det feil, det er jo også relativt ironisk, all den tid den som spiser gress er kua, og hvem spiser vel kua…? Ikke veganerne, hvertfall.

En annen myte er at alle veganere bare spiser supersunt, raw food og mat laga fra bunnen av til enhver tid. Det begynner heldigvis å bli en litt mer gjengs oppfattelse der ute om at veganere er like ulike som folk flest faktisk er. Noen spiser kanskje bare raw, andre spiser bare ferdigmat. Noen trener masse, andre ingenting. Noen elsker å lage mat, andre hater det. Og det er jo selvfølgelig sånn det skal være. Det eneste vi strengt tatt har til felles er at vi ikke ønsker å spise noe som har vært levende på et tidspunkt.

Dette med vegansk junk food var et forslag fra en kollega av meg. Han er minst like matnerd som meg, men ikke veganer. Allikevel har vi masse å snakke om, fordi vi kan møtes i nerdingen, teknikkene, smakene og råvarene (de som ikke er kjøtt, altså). Og han spurte meg en gang om hva min junk food er, og jeg måtte jo svare at den sannsynligvis er det samme som din: Burgere, fries, tacos, pizza, pasta, alt som gjør meg stappmett og som krever minst en halvtime på sofaen etterpå. Det er bare lagd av litt andre råvarer. Så her er de – mine junk food favoritter fra bloggen!

PS: Det skal innrømmes at også vi tyr til ferdigburgere og frossen fries med jevne mellomrom, men de ligger jo (naturlig nok, kanskje) ikke på bloggen.

Burger, toppings og fries

Vi må jo selvfølgelig starte med burgeren! Jeg skal glatt innrømme at jeg nesten alltid kjøper burgerbrød, for jeg hater å bake, og det er ikke brødet jeg vil bruke tid på her. Det er burgern og tilbehøret, for å si det sånn! En av mine favoritter på burger for tiden er karamellisert løk og chillimajo. Da bruker jeg ofte havrerømma fra Oatly og blander i sriracha, mens løken steker i panna. I tillegg må det jo være avocado og salat, men utover det er jeg faktisk ganske purist på burgern. Det er Øystein som stapper den full av både tomat og agurk og diverse andre greier. Og det er jo det som er så fint med burger, alle kan bygge sin egen!

Her på Bonanza er det to burger-klassikere, nemlig Vegan Burger og BBQ Tofu Burger. Jeg ser at begge trenger nye bilder, og det må jeg få gjort noe med i løpet av vinteren, men jeg lover at oppskriftene sitter som et skudd. Begge disse er faktisk med i den første boka mi, og der ser tofu-burgern sånn ut:

Foto: Josefin Linder

I tillegg har jeg en rødbeteburger med dill, asiatisk bokhveteburger, kålburger (overraskende god!), og gulrotburger med mais og koriander.

Jeg har allerede vært inne på det, men det er jo i toppingen gullet ligger. Karamellisert løk er en vinner, det samme er aioli, eller enda enklere: Hvitløksdressing av tre ingredienser. En ruccolapesto kan også gjøre susen, eller hva med raspa tomatsalsa eller chimichurri?

Et supertriks: Lag facon av tynne skiver sopp, sånn som jeg har gjort til kålburgeren i denne oppskrifta. Eller, om du har den siste boka mi: Sjekk ut den røkte auberginen i blings-kapittelet. Da snakker vi topping. Og ja, også er jo egentlig løkringer en obligatorisk greie her – skal du lage det selv, anbefaler jeg å bruke denne metoden. So so good.

På fries-delen av tallerken er jeg veldig glad i ovnsbakte poteter med paprika og chilli. De blir sprø på utsiden og deilig myke inni, og det hender faktisk at jeg synes at potetene er bedre enn burgern.. Hvis det er lov å si det høyt. Det går også an å gå for søtpotetfries, om du er i det moduset.

Er det noe bedre enn helt perfekte ovnsbakte poteter med varm paprika og litt aioli ved siden av...?

Pasta

Pasta trenger ikke være junk, men det kan så absolutt være det, spør du meg! Det krever én ting: En skikkelig digg, kremete saus, og ikke en eneste lille salatbit på tallerkenen ved siden av. Det fine er at sausen kan godt egentlig være både proteinrik og litt sunn den, så lenge den smaker og føles som junk. Eller hur?

En av mine desiderte favoritter er denne klassiske veganske mac and cheese-oppskriften, som jeg pleier å servere med stekte, veganske pølser og kanskje litt grilla brokkoli. Sausen er basert på cashewnøtter, og har et hint av chilli i seg, og er så deilig kremete at det skulle neeeesten ikke vært lov!

Hva sier du? VEGANSK MAC AND CHEESE? Uten CHEESE? Jajamensann!

Andre snasne alternativer er varianten med bakt paprika, som jeg vet mange av dere er veldig glad i. Hvis du ikke vil bruke cashewnøtter i basen, kan jeg varmt anbefale denne kremete pastaen med hvitløk og soltørka tomater – det går fort, og det blir godt! Vi kan jo heller ikke glemme brokkolipastaen, kan vi vel? Eller pasta med portobellosopp og fløtesaus? Niks, kan ikke det.

En nøkkelingrediens i mange av disse oppskriftene er næringsgjær, som du kan lese mer om her.

Når det gjelder pasta og tilbehør, er det ofte sopp og brokkoli jeg går for, fordi det tilfører et digg tilskudd av umami, spesielt hvis de blir stekt litt hardt i panne eller ovn. Jeg får også ofte spørsmål om hvilke pølser jeg bruker, og svaret på det er stort sett Tofurkey Kielbasa, som jeg kjøper på Sunkost Gunerius, Viana Real Jumbos Mildly Smoked som jeg kjøper hos Røtter, eller Wheaty Chorizo (men disse er jeg usikre på om fortsatt finnes). Det er flere gode alternativer her, for eksempel fra Astrid och Aporna. Jeg foretrekker de med mye smak, gjerne litt røkte varianter.

Utover er det selvfølgelig not parm et must på pasta, og jeg pleier også å unne meg rista pinjekjerner. Jeg vet mange synes det er dyrt, men du trenger ikke så mye – når vi kjøper én pose holder den til fire porsjoner.

Luksusmat trenger ikke ta lang tid. Ikke engang når det er pasta med sopp og fløtesaus (vegansk!) på menyen.

Pizza

Ja, pizza må med når man snakker om junk food! Som dere sikkert har fått med dere by now er ikke jeg noe glad i vegansk ost på pizza, så mine er uten – men dere kan selvfølgelig slenge på ost der dere vil det! Mitt tips er isåfall å ikke ha den på toppen, men mellom sausen og resten av toppingen. Den trenger nemlig varme fra to sider (og ikke direkte fra lufta i ovnen) for å smelte skikkelig. Det er derfor jeg synes vegansk toast (apropos junk, den må jo med!) funker bra, men pizzaen får jeg altså ikke helt til. Ikke lasagne heller, for den saks skyld.

Men uansett, pizzaen! Min evige favoritt er jo pizza med hvit saus og syltynne potetskiver, men den er jo egentlig ikke så junky, er den vel? To stykker som hvertfall må med er min helgrønne pizza, og denne med tomatsaus, sopp og oregano.

Når jeg skrev dette innlegget la jeg merke til at jeg har vært veldig dårlig til å poste oppskrifter på veganske pizzaer her på bloggen, kanskje fordi pizza i stor grad er make as you go-mat for meg. Det henger igjen endel vegetariske versjoner som jeg har lyst til å gjøre veganske etterhvert. Note to self!

Det jeg derimot har gjort, er å skrive en lang artikkel om hvordan du bygger den perfekte veganske pizzaen etter dine ønsker og råvarer.

Grønn pizza er min all time-fav pizza! Fordi alt som er grønt er godt, vet du.

Wraps, pitas, tacos og annet digg

Jeg stilte spørsmålet om hva deres yndlingsjunkfood er på instastory, og det kom inn så mye! Her er derfor en liten oppsamling med det som ikke er burger, pasta eller pizza.

Et hot tips er å lage en bunke falafler, og spise dem i wraps eller pita med det du liker at tilbehør, hummus og sauser – det blir jo aldri feil. Bakt potet er en gjenganger (jeg er såå enig), og det samme er “alt som har masse ostesaus” (enig i det og). Jeg mener – lasagne? Grateng? Ja takk! Nachos går også igjen, og det har jeg jo ikke oppskrift på (!), det lover jeg å gjøre noe med, men det jeg derimot har oppskrift på er jo verdens beste enchiladas. Nudler i diverse former er også junk for mange av dere, og da må jeg bare si at pad thai er luksus-varianten, og disse superenkle, stekte nudlene er trashy-varianten. Og begge deler er like innfor!

Og så, helt til slutt, det vi absolutt ikke kan glemme: BlomkålwingsDen ultimate junk fooden lagd av sjølvaste blomkålen, sticky, spicy, syndig som få! Og altså lagd av blomkål.

Tidenes snack, eller? Veganske cauliflower wings / blomkålwings med BBQ-saus is so so so so so SO GOOD, som amerikanerne ville sagt!

Så.. neste gang noen spør om du bare spiser gress, eller om du bare spiser “sunt” hele tiden, eller om du aldri koser deg med junk… Vis dem denne lista, og lag litt superdigg mat til dem, ok?

One Comment

  1. Camilla

    Kanskje litt teit spm, men hvis dette er junk-food hva er da “vanlig” mat? Jeg lever av disse rettene haahah:P

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.