Vegansk pytt i panne
Middag, Restefest

Pytt i panne

ingen kommentarer enda

Jajamensann – en vaskeekte, vegansk, mektig og mettende pytt i panne! Egentlig tidenes restefest, men helt innafor å lage fra bunnen av og.

Tid: 20-30 min
Mengde: 4 porsjoner

Noe av det morsomste (og noen ganger mest slitsomme, om jeg skal være heeeelt ærlig) er å få det samme spørsmålet et lass med ganger når jeg lager instastory. Noen ganger klarer jeg å forutse hva det er dere kommer til å spørre om, og andre ganger ikke i det hele tatt. Som for eksempel hvor gulvet i huset vårt er fra (originalt fra 70-tallet), lampa på soverommet (Philips Hue), rammene på bildene (ulike steder), bildene (ulike steder) og så videre. Og nå forrige uke var det altså pytt i panne. Haha, som dere vil ha oppskrift på pytt i panne! Og det i seg selv er jo morsomt, for for meg er pytt i panne nettopp det, en raske-sammen-oppskrift, en restefest, noe mamma eller mormor slang sammen i en panne på ovnen i en fei av rester.

Faktisk er pytt i panne noe av det beste mamma vet om, sier hun. Hun koker for mye poteter og makaroni med vilje, for å ha ekstra hun kan lage pytt i panne av. For der jeg kommer fra er pytt i panne å steke opp restene, og om du er litt ekstra vill og gal, ha en knert fløte over så den blir kremete. Problemet mitt da, er jeg at sjeldent har kokte poteter til overs, aldri har makaroni til overs (all den tid vi sjeldent spiser makaroni) – ja, i det hele tatt funker liksom ikke våre typer rester til pytt i panne. Så da er det jo bare en ting å gjøre: Lage den fra bunnen av, og selvfølgelig lage minst dobbelt så mye som man trenger, sånn at det finnes rester. Ørliten omvendt rekkefølge og logikk der, men hvorfor ikke?

Din pytt i panne kan være helt annerledes enn min, men min består av poteter, makaroni (av typen liten), løk og sopp (umami), brokkoli (fordi grønnsaker), en form for vegansk protein og en boks havrefløte. Og ganske mye salt og pepper. De siste gangene har vi brukt filetbitene fra HK, men du kan vel så gjerne bruke veganske pølser eller andre varianter du har i frysern eller liker godt. Det viktigste er at det har litt tyggemotstand og at det tåler å bli stekt og rørt sammen med andre råvarer.

Vegansk pytt i panne

Vegansk pytt i panne

Vegansk smør
Rapsolje
Ca 500 gram lys potet
4 porsjoner (hurtigkokt) makaroni
1 pk veganske filetbiter, pølser eller lignende
1 stor gul løk
5-6 aromasopp eller 2 portobellosopp
1 brokkoli
1 pk havrefløte
Salt og pepper

Du kan lage alt i en panne, men i og med at du starter på scratch kan du gjøre som meg, og bruke to. Da går det dobbelt så fort. Start med potetene, de tar lengst tid. Jeg skreller ikke mine, bare vasker dem, og skjærer dem i terningstore biter. Varm opp en god klatt vegansk smør og en klunk rapsolje i panna, og ha potetene over i panna med et lite dryss salt. Sett på lokk – da blir potetene både stekt og dampet/kokt samtidig, og får en deilig konsistens. Om du vil kan du heller koke dem, men det blir veldig godt med et karamellisert ytre på potetene.

Når potetene nærmer seg ferdig, har du filetbitene oppi panna, og lar alt stå og småsteke mens du fortsetter med det andre. Ha over litt salt og pepper. Samtidig kan du koke opp makaroni. Hell av vannet, skyll makaronien raskt i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen, og la de stå til du trenger dem etterpå.

I den andre (større) panna eller gryta (jeg bruker en fireliters le creuset-gryte her, du kommer til å trenge endel plass når du skal blande alt sammen) har du den rensa soppen (del den i terninger før du har den i gryta). La den svette litt før du har oppi den samme blandingen av smør og rapsolje, samt finhakket løk. La det steke til blandingen er mør og gylden. Jeg bruker en hel brokkoli, men deler den i små biter, da blir den fortere stekt. Ha også den oppi gryta, sammen med en god klype salt og nykverna pepper.

Når grønnsaksblandingen begynner å bli ferdig, har du potetene og filetbitene over i den store gryta, sammen med den kokte makaronien, og blander alt sammen. Hell over en pakke havrefløte, og rør fra bunnen av mens det såvidt koker opp/koker inn. Smak til med salt og pepper.

Restene oppbevarer du i kjøleskapet, og varmer opp igjen i panna.

 

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.