Blogg

Fem tips for å lage skikkelig god høst- og vinterstemning

ingen kommentarer enda

Da jeg spurte på instastory hva dere kunne tenke dere at jeg skrev om på bloggen i høst, kom det masse om mat – og et ønske om tips til å lage god stemning i høst og vinter, fordi det virka som jeg var så god på å lage god stemning.

Jeg skal ærlig innrømme at jeg ble litt overrasket over kommentaren, helt til jeg kom på at det henger jo på greip: Jeg er ganske flink til å dele bilder av sovende katter foran fyr i peisen, og det kan jo gjøre selv den mest vinterdeppa personen littegranne blidere, tross alt. Så jeg skal prøve å lage tre tips til hvordan du kan lage skikkelig god høst- og vinterstemning, og håpe at de hvertfall treffer noen av dere. Og dere må gjerne fylle på i kommentarfeltet, så kan vi stikke snuta innom her og finne noe å varme oss på når vintern røsker som mest

1. Lag god stemning inne

Det aner meg at grunnen til at mange har spurt meg om dette, er de utallige bildene av sovende katter foran fyr i peisen som går ut på instastoryen min i vintermånedene. Men ikke alle har peis, og ikke alle har katter, og ikke alle har både katter og peis, så hva gjør man da, da? For meg handler faktisk mye av dette om hva slags lys som er inne. Jeg liker ikke å ha taklys i de store oppholdsrommene våre. Jeg vil heller ha flere, mindre, ulike lamper som står på gulv og oppå hyller og skap som lager punktbelysning. Det gir en mye bedre varme i rommet, og man sitter ikke i flombelysning. Og så selvfølgelig (miljøvennlige) telys på bordet. Alltid. I tillegg er grønne planter viktig for god stemning inne for meg, da føler jeg at det er flere enn oss som bor og puster i disse rommene. Puter og pledd i sofaen er et must, jeg liker å ha tepper på gulvet under sofaen – den type ting gjør mye med stemninga på vinterstid for meg. Kanskje det funker for deg og? Og såklart: Musikk.

2. Finn en god balanse mellom “må” og “vil”

Det er mye man skal, bør og må hele tiden. Om vinteren synes jeg det er enda viktigere å huske på hva man også vil. Men det kan ikke bikke helt over heller, for da går man i vinterdvale og blir liggende på sofaen og glane på dårlige ting på Netflix. Nå som jeg har vært hjemme sykemeldt før jeg gikk ut i permisjon, har jeg lagd meg små prosjekt hver eneste dag, for å ikke bare bli sittende og enten glo apatisk ut i lufta, eller bli rastløs. Det trenger ikke være så mye, det kan være å lage nytt system i kjøkkenskuffene (om man er av typen som jeg er, som koser meg med det), eller bestemme seg for at enkelte serier eller dokumentarer sparer man til det skal være en ekstra koselig kveld. Jeg synes også det er hyggeligere å sette meg ned for kveldskos foran peisen når huset er ryddig og i orden – da slapper jeg bedre av.

3. Frisk luft i nesa og lys i fjeset

Det er fort gjort at man alltid er i mørket på vinteren, spesielt når man jobber inne på dagtid og man kanskje bare får litt glimt av sola, om man i det hele tatt er så heldig. Både da jeg studerte og etter jeg begynte å jobbe har jeg tvunget meg selv ut midt på dagen vinteren gjennom, selvom det frister mest å bli inne, om så bare for en rusletur rundt kvartalet, fordi det å få frisk luft i nesa og lys i fjeset samtidig gjør underverker for kropp og sjel. Også blir det så mye deiligere å være inne igjen etterpå. Hvis vi bare tramper rundt utendørs i mørket sier det seg jo selv at det blir litt utrivelig. Og de dagene det er sol – da er det hvertfall bare å komme seg ut!

4. Mat og drikke

Selvfølgelig er god mat og god drikke et av mine tips for hvordan lage god stemning på vinteren. Jeg drikker mye te om vinteren, uten at jeg egentlig er kjempeglad i te, men mest fordi det er innmari hyggelig å ha den varme koppen ved siden av meg når jeg pusler med mitt. Jeg synes vinteren er et perfekt tidspunkt å bruke timesvis på kjøkkenet, ideelt sett sammen med andre, mens vinteren suser utenfor vinduene og vi står der og lager gryter og retter som varmer oss opp fra innsiden. Jeg tror på at mat gjør oss glade, så ikke tenk at vinter er dvale for god mat selvom de friskeste, fresheste produktene ikke er i sesong, det er så mye godt av vintergrønnsaker som er helt perfekt til god og varm vintermat. Her er en liste over varme vintergryter fra i fjor – jeg lover at det kommer en av året også, om kort tid.

5. Venner og familie

Jeg tror det er ekstra viktig for oss, på vinteren, å være sammen med andre mennesker. Vinteren er lang, den føles lang, og jeg tror den føles enda lenger om vi ikke er nok sammen med andre mennesker. Kanskje vinteren kan bli den nye invitere hjem-sesongen? Vi er så flinke til det på sommeren når alle er ute, blide og glade, men jeg tror vi kan bli enda flinkere på vinteren. Invitere med hjem etter jobb for å lage middag sammen er mitt beste stalltips – det skal de fleste gjøre uansett, så hvorfor ikke gjøre det sammen?

Hva er dine beste tips?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.