Blogg

Julegaver: Lag selv, gi bort tid, eller kjøp fra selvstendige aktører!

ingen kommentarer enda

Har du begynt å tenke på julegaver enda? Det har vi (om enn av veldig praktiske hensyn), så jeg tenkte jeg ville dele noen tips med dere!

Tipsene er veldig enkle, og jeg gjentar meg selv, for jeg skrev om dette i fjor også, men jeg tenkte jeg skulle gi dem en liten oppdatering. Fundamentet er jo det samme. Dere vet dette: Jeg synes vi lever i et overflodssamfunn. Vi har for mye, vi kjøper for mye, vi kaster for mye. Jeg må innrømme at jeg blir både matt og tiltaksløs av å se de svære haugene under juletrær år etter år, og i min familie er vi flere som har begynt å gjøre grep rundt dette. En ting har dog vært som det alltid har vært: På selve julekvelden, når pakkene skal åpnes, tar vi det med ro, og åpner en og en pakke, sånn at alle får med seg hva alle får fra hvem. Snakke om gavene, sette pris på dem, ta dem inn. Ikke bare rive av papir i alle retninger uten noen som helst følelse av det som ligger i gaven. For det er jo egentlig det det handler om: En omtanke. Ikke tingen i seg selv. Det er hvertfall det det bør handle om, spør du meg.

Og i forlengelsen av det, er det to måter jeg foretrekker å ordne med julegaver. Enten vil jeg lage dem selv, eller så vil jeg kjøpe dem fra selvstendige aktører. Dere har kanskje fått med dere at det er Black Friday snart også, og den samme oppfordringen gjelder der: La være! Dere trenger ikke handle bare for å handle fordi det er billig. Pengene går inn i det store maskineriet. Støtt heller den lille aktøren ved siden av, som ikke har råd til å dumpe prisene sine på den måten. Det sies at når du handler fra en selvstendig aktør er det noen som alltid gjør en ekte dans etterpå, og det liker jeg å tenke på – for jeg vet at det faktisk ofte er sant også.

Lag en helt egen julegranola til jul, med gode krydder, sprø mandler og tørka bær!

Lage selv

Det er mye du kan lage, fylle på glass, lage en fin etikett på, og gi bort. Men ikke gå helt overboard, og husk å lage noe som folk faktisk kommer til å bruke eller spise, hvis ikke er du jo akkurat like langt igjen. Ettersom det har vært relativt rolig på bloggen det siste året vil jeg bare henvise til den samme lista som i fjor, den er fyldig, og inneholder alt fra nutella til tacokrydder. 

Den veganske bloggen Vegan Richa har også en lang liste over gaver du kan lage selv og gi bort, blant annet endel kakemikser og slikt på glass. Veldig enkelt å lage, og absolutt hygggelig å få!

Og så har jeg en oppfordring om å slå to fluer i en smekk, nemlig det å ha en hyggelig kveld sammen med venner eller familie og lage julegaver samtidig. Jeg kom over denne bloggposten hos Shutterbean, hvor de lager vaniljeekstrakt, candy cane vodka og ansiktsskrubb – sammen! Bildene og gavene er jo veldig amerikanske, men det er absolutt en veldig hyggelig måte å være sammen på. Kanskje noe å gjøre i adventstiden?

En siste oppfordring og gaveforslag fra meg er å droppe det å gi ting – hjemmelagd eller ei. Gi tid istedet. Lag et fint kort med en invitasjon til en kveld med matlaging og middag, godt drikke og gode samtaler sammen. Det er ofte tid vi har underskudd på sammen med menneskene vi er glade i, ikke ting de har kjøpt. Om du ikke inviterer til en konkret dato, husk å følge opp på nyåret (legg det i kalenderen din) så det ikke renner ut i sanden. Om du vil gjøre begge deler kan du jo gi bort boka mi, og la mottageren velge ut kapittelet dere skal lage?

Husk at du ikke trenger å bruke masse penger på glass og krukker. Ta deg en tur på nærmeste Fretex, secondhand eller bruktbutikk, eller Finn, og kjøp brukte. Til dekor trenger du ikke annet enn en tykk hyssing og noen tørkede, fine greiner fra skogen din, og til og fra-lapper kan du klippe ut av papp. Visste du at det blanke julepapiret ikke kan kildesorteres som papir eller brennes, fordi det inneholder fargestoffer og miljøgifter? Nettopp. Bruk avispapir (det blir fint!) eller gråpapir til innpakning, eller små gaveposer som kan brukes om igjen.

Støtt små selvstendige aktører

Dette er så viktig at jeg knapt kan få sagt det ofte nok. Det blir vanskeligere og vanskeligere å overleve for de små aktørene, men jeg synes de blir viktigere og viktigere. De utgjør en motvekt, de bryr seg, de gjør mengder på mengder av research for å finne akkurat det de vil ha i butikkene sine, og de fleste av dem er både eier, daglig leder, butikksjef, ansatt, pakkedisk og vaskehjelp i sin egen bedrift. Uansett om de er fysiske eller digitale bidrar de til aktivitet og arbeidsplasser i lokalsamfunnet sitt, og de har en helt unik identitet og egenart vi som forbrukere bør bry oss om å hegne.

Har du en liten butikk i området ditt? Bruk den! Her på Nesodden åpna Draumefangst i fjor, den ligger midt uti “ingenmannsland”, man må kjøre dit, butikken er kanskje 40 kvadratmeter – og breddfull av fantastiske varer jeg ikke har sett til salgs noe annet sted, nettopp fordi Andrea som driver den (alene) legger så mye av tida og sjela si i å finne akkurat de riktige tingene til å ha på hyllene. Vi var der i går, og handlet både julegaver og ting til oss selv, vi var der i halvannen time, spiste klementin og pepperkaker og prata masse. Og på den måten blir julehandelen kvalitetstid i seg selv også, istedet for å løpe rundt i handlegater med høy puls og svett nakke.

I tillegg finnes det jo en rekke fantastiske nettbutikker, som enten bare finnes på nett eller også har en liten butikk et sted i dette vesle landet vårt. Jeg tipset om noen i fjor, men her er en oppdatert liste. Jeg er jo veldig fan av å kjøpe gaver som kan og skal brukes – men noen ganger er det jo fint å gi bort noe som bare er fint også, tross alt.

Sånn – det tror jeg var butikktipsene for denne gang! I tillegg vil jeg veldig gjerne få oppfordre dere til å kjøpe bøker. Det er ganske lett å tenke at man blir rik av å lage bok, men sannheten er at man skal selge uhorvelig mange bøker for at timesprisen skal bli noe å snakke om (eller eksisterende, for den saks skyld). Det er ikke mange av prosentene for en bok som havner tilbake hos forfatteren (det er faktisk så lite som 11-13%!), så om du har lyst til å gi bort bøker til folk du er glad i, kjøp bøker fra forfattere du har lyst til å støtte, uansett om det er skjønnlitterært, kokebøker eller noe helt annet. Finn den ene lille boka som ikke alle andre kjøper, og gi bort den. Da er det så mange som blir glade, ikke bare mottageren.

Jeg håper dere får en rolig, fin og behagelig førjulstid sammen med venner og familie. Husk å sette av tid til å bare være sammen – det er trossalt det det handler om.

Did you know: Du kan lage ditt eget, veganske sjokoladepålegg (litt som nutella) av to ingredienser?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.