Kaker og godis

Enkle, knallgode marsipankuler

Nivå Enkel ingen kommentarer enda

Jeg har tjuvstarta på jula med å lage egne marsipankuler. Du trenger tre (kanskje fire) ingredienser, og det er det.

Diskusjonene om når det er innafor å begynne på julemusikken, julematen og julegodiset er gjengangere hvert eneste år. Vi er litt uenige her hjemme hos oss. Jeg får for eksempel ikke lov å sette på julemusikk, men vi har allerede spist to bokser havreflarn med sjokolade (graviditeten kan ha noe med den saken å gjøre), og Øystein serverte meg julebrus her en kveld. Og vi har definitivt begynt å snakke om hva selve julemiddagen skal bestå av i år.

Det blir jo en helt annen jul for oss. Om alt går som det skal har vi jo en liten baby her hjemme, og jeg merker at det forandrer hele jula for meg. Jeg har en helt annen forventning til det, og gleder meg på en måte jeg ikke har gjort siden jeg var barn. Det blir den første jula hvor vi faktisk tilbringer noe som helst tid hjemme, alle andre år frem til nå har vi bare vært på farta. Det blir det første året med eget juletre, og jeg har allerede begynt å kjøpe inn juletrepynt fra små, lokale og selvstendige aktører (pluss mummi-kuler, for jeg klarte ikke la være). Jeg kjøper tre av hver ting, en for hver i familien, og sånn har jeg tenkt til å bygge ut treet år for år. Vi vet ikke helt hvor vi skal feire enda, det blir enten her hos oss eller hjemme hos foreldrene mine på selve julaften – det ser vi an når vesle babyen har kommet og hvordan alt går i ukene som kommer.

Men det var jo ikke det som var poenget her. Det var marsipankuler! Mens vi lagde disse diskuterte vi at vi aldri likte marsipan som barn, men nå elsker vi det. Det meste av julemarsipan i butikken inneholder jo melk, så den utgår, men det er ikke det samme som at det ikke lar seg gjøre. Du får kjøpt vegansk marsipan av høy kvalitet, og du får kjøpt god sjokolade uten tilsatt melk. Og det er faktisk alt du trenger. Pluss litt kokosolje og litt havsalt på toppen.

Når jeg understreker av god kvalitet er det det fordi når det eneste som skal til er nettopp marsipan og sjokolade, må de to tingene være gode. Jeg bruker marsipan fra Odense, og enten mørk sjokolade (55%) også fra Odense (det finnes en enda mørkere også, men den synes jeg blir for mørk til marsipankuler), eller Freias Dronningsjokolade. Sistnevnte er det mange som lurer på om er vegansk fordi det står tørrmelk på ingredienslista, men det er ikke en tilsatt ingrediens. Du kan lese mer om dette her, og bestemme selv hva som er riktig å bruke for deg.

Uansett hvilke produkter du ender opp med å bruke – vær sikker på at du synes de er gode i seg selv!

Enkle, knallgode marsipankuler

400 gram marsipan
200-300 gram sjokolade
1-2 ts kokosolje (kan sløyfes)
Havsalt i flak

Nøyaktig mengde sjokolade kan være litt vanskelig å beregne, da det vil avhenge av hvordan du kutter marsipanen, hvor flytende du holder den under prosessen, og hvor flink du er til å la sjokoladen renne av før du legger kulene på bakepapir. Det er bedre med for mye sjokolade enn for lite, og så bruker du resten enten til å lage nøttesjokolade eller dekker for eksempel mandarin og banan med – det er kjempegodt!

Start med marsipanen. Jeg deler en blokk Odense-marsipan først i fire like lange kubber (først i to, og så i to igjen, på langs) og deretter de kubbene i skiver på ca en halv centimeter. Rull hver bit til en jevn kule mellom hendende, og legg dem på et bakepapir fortløpende.

For å smelte sjokoladen, bruker du vannbad. Det vil si at du setter en stor bolle som tåler varme (glass eller metall) oppå (ikke oppi – oppå) en kjele med noen cm vann i bunnen. Det skal ikke fosskoke, og det skal ikke komme vann oppi bollen. Da er sjokoladen ødelagt før du vet ordet av det. Kok opp vannet, og skru ned varmen, slik at det bare holder seg såvidt boblende under bollen. Knekk sjokoladen i biter og ha den oppi sammen med kokosolje (den vil hjelpe til med at sjokoladen stivner igjen, men om du ikke har, dropper du det). Rør rundt med en slikkepott til den er smeltet og flytende. Ha deretter fem-seks marsipankuler oppi bollen om gangen, bruk en skje til å flytte dem rundt så de dekkes, og løft de ut med en gaffel. Pass på at du lar overskuddet av sjokoladen renne av seg i bollen. Legg de utover bakepapiret. Fortsett til du har brukt opp alle marsipankulene. Strø salt over, men vent til de er litt kalde, da smelter ikke saltet inn i sjokoladen.

Sett brettet inn i kjøleskapet og la de stivne, gjerne over natta, før du flytter de over til en boks med lokk. Legg gjerne bakepapirark mellom lagene, så de holder seg fine. Oppbevares kaldt, og holder seg godt i flere uker i kjøleskapet.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.