Masse umami - helt vegansk! Not parm uten nøtter er løsningen.
Saus, dipp og topping

Not parm uten nøtter

Nivå Enkel 2 comments

Klassikeren min not parm, eller not parmesan, eller nøtteblanding med umami-smak, eller pastatopping (kjært barn har mange navn) har én liten ulempe jeg skal rette opp i: Nøtteallergikere må også kunne spise den!

Det er litt krisestemning hjemme hos oss om det er pastamiddag på gang og det ikke står et glass not parm i skuffen. Jeg pleier nemlig lage det opp i en god batch, og ha det på et tett norgesglass i skuffen sammen med alle krydderiene og andre ting som gjør at maten smaker ekstra godt. Ikke bare tilfører den gode næringsstoffer gjennom nøttene og næringsgjæren (jeg bruker nemlig den som er tilsatt B12), men den er også den perfekte umami-toppingen på enhver pastarett. Uunværlig, rett og slett!

Men. Det er jo et men. Hva om man ikke tåler nøtter, som jo er basen her? Og hva om man tåler det, men ikke har nøtter liggende? Det går an å bruke andre nøtter istedet for cashew, som er det jeg pleier å bruke, men helt uten nøtter? Hva gjør man da?

Jo, man gjør to ting: Man bruker gresskarkjerner istedet. Gresskarkjerner har en deilig, nøttete smak, og det andre man gjør, er å riste dem i tørr panne til de popper før man kverner dem med de andre ingrediensene. Det blir altså SÅ GODT! Den smaker mer enn not parm’en med cashewnøtter, enda dypere i smaken på en måte, og så godt – spesielt til tomatbaserte pastasauser! Mmhm.

Masse umami - helt vegansk! Not parm uten nøtter er løsningen.

Not parm uten nøtter

2 dl gresskarkjerner
2-4 ss næringsgjær
1 ts hvitløkspulver
1 ts salt

Rist gresskarkjernene i tørr panne, rist på dem med jevne mellomrom, til de “popper” (du skjønner det når det skjer). Pass på at de ikke brenner seg. La de avkjøle seg noe, før du kjører det i en matmølle eller blender med de øvrige ingrediensene. Oppbevares på tett glass.

2 Comments

  1. Silje Falch

    Hei! Jeg har en pose næringsgjær som gikk ut på dato for ett år siden Tror du jeg kan spise den? Mvh Silje med ny giv

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.