Bøkene

Gi Bonanza-bøkene i julegave til noen du er glad i!

ingen kommentarer enda

Ja, her kommer enda en julegaveanbefaling, og den er så freidig at jeg rett og slett anbefaler deg å gi bort bøkene jeg har skrevet i julegave!

Reklame for egne bøker

For to år siden satt jeg i Volda på julaften. Det var første gangen jeg feiret jul borte fra min egen familie, og selv om det var superhyggelig og veldig julete, er det jo veldig annerledes å feire sammen med svigerfamilien for første gang. Samtidig hadde jo boka mi akkurat kommet ut, og jeg hadde ikke sett for meg på hvilken måte dét kom til å påvirke min jul! Hele julaften-kvelden og romjula tikka det inn bilder, snaps og meldinger fra folk som hadde fått boka mi i julegave, og det endte opp med å bli en av de fineste gavene jeg fikk det året. Å vite at så mange av dere har valgt å kjøpe en bok jeg har skrevet i julegave til noen dere er glad i. Noen som kanskje trenger å spise litt mer grønt, men som kanskje ikke vet hvordan de skal begynne. Noen som er like matnerd som jeg er, som kanskje du er, som kan kose seg i timesvis på kjøkkenet. Noen som er glad i mat, men kanskje litt lei av å spise det samme om igjen?

I år har jeg jo ny bok ute, så jeg tenkte jeg skulle bruke anledningen til å si hva som er forskjellen på de to bøkene i kortversjon, og hvem jeg tror de kanskje passer best for. Det er bare noe jeg tror, det kan godt hende jeg tar feil – men bøkene er ganske ulike, selvom de kommer fra meg begge to. Jeg har allerede fått flere spørsmål om dette, så kanskje det er flere som lurer?

Grønn Bonanza (2016)

Min første bok har fokus på grønnsakene og råvarene. Både de mest kjente som potet, tomat og gulrot, men også de litt mer ukjente for mange, som tofu og linser. Hvert kapittel er bygd opp rundt hver sin råvare, og viser deg hvor stor bredde de ulike råvarene faktisk har, når man tør prøve litt nye ting. Denne boka passer kjempefint til alle som har krav til maten skal smake godt, men som kanskje ikke er kjempevant til å lage noe annet enn det de pleier. Den er ellers ganske klassisk bygd opp, med hele oppskrifter som kan brukes hver for seg, enkelt og greit.

Jeg er jo også et skrivende menneske, og boka har flere essays og artikler, om alt fra det å vokse opp med besteforeldre på gård til hvordan du kan bruke opp alle rester for å ikke kaste mat. Boka inneholder også oppslag over råvarer og utstyr jeg tror kan trenge en forklaring.

Eksempler på oppskrifter i boka er ulike pizzaer, linsegryter i flere varianter, falafler i flere varianter, nøttesmør og nøttemelk, chili sin carne, ulike pastaretter, tofu-klassikere og linsekaker.

Du kan kjøpe boka hos blant annet tanum.no (annonselenke).

Grønnere! (2018)

Min andre bok har fortsatt fokus på råvarene, men kanskje i enda større grad på å utforske ulike smaker. I tillegg er den bygget opp helt annerledes. Her er hvert kapittel en håndfull oppskrifter som henger sammen i smaksprofil og opprinnelsessted, fra jorda rundt. Du kan lage en og en, eller lage flere og sette sammen et måltid eller et skikkelig stort festbord. Denne boka har også fokus på det sosiale, på å lage mat sammen, og på å tørre å utfordre seg selv littegrann. Kompleksiteten er litt høyere på enkelte av oppskriftene, men stort sett er de forholdsvis lette å lage, til tross for at de kanskje er nye og litt fremmede.

I likhet med den første boka er det mye tekst som kan leses med en kopp kaffe i denne også, om mat som møteplass og felles, sosial aktivitet som binder oss sammen, som skaper minner. Også i denne er det en grundig innføring i ulike råvarer som går igjen i boka.

Eksempler på oppskrifter fra boka er dumplings, bao buns, vegansk ball, indiske gryter, ulike brød og pålegg, buddha bowl-varianter, en rekke meze-oppskrifter og taco-retter som refried beans og fritert potet-taco.

Du kan kjøpe boka hos blant annet tanum.no (annonselenke).

Bøkene har samme format og omtrent samme tykkelse, sånn at de kan stå fint ved siden av hverandre i boka hos folk som ender opp med å få begge to. Smart, ikke sant?

Jeg håper du som gir bøkene mine i julegave føler du har gitt bort en gave som betyr noe for den som får den, og jeg håper du som får den, føler at du får en gave som passer inn i livet og hverdagen din. God førjulstid, godtfolk!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.