Indisk linsesuppe er den perfekte, varmende suppa!
Råvarer

Råvarer som er fine å ha på kjøkkenet for god plantebasert mat

Nivå Enkel 4 comments

Uansett hvor vegetarisk, vegansk, eller grønt kosthold du har eller ønsker deg å ha, er det en håndfull råvarer som utgjør fundamentet i et kosthold som gjør middagene lette og enkle å både handle inn til, og ikke minst tidseffektive å lage.

Dette er et av spørsmålene jeg får flest ganger når jeg spør dere hva dere synes jeg skal fylle opp med av artikler på bloggen, og hvis jeg skal være helt ærlig har denne liggi som en påstarta kladd i over et år! Skam på meg. Jeg vet ikke hvorfor det har tatt så lang tid – kanskje fordi jeg er redd for å skrive noe som gjør at dere tenker at det er vanskelig, at det krever så mye, eller at det er for mye nytt? Det er jo fortsatt sånn at mitt kjøkken ikke trenger å ligne på deres for at dere skal få god nytte av oppskriftene jeg lager, for jeg vet jo at det er stor bredde i mye av det jeg lager. Noe er helt basic med få råvarer, noe ganske komplekst både i innhold, teknikk og tid, og det meste er kanskje et sted midt mellom.

Jeg har derfor forsøkt å dele det opp i ulike “skuffer”, tilfeldigvis inndelt etter hvordan mine skuffer er organisert. Vår erfaring er også at med et godt system i skuffer og skap er det lettere å holde oversikt og å vite hva du har, noe som igjen gjør det lettere å lage god mat hver dag, og for ikke å snakke om, lettere å kaste mindre mat. Videre er det sånn at med et velutstyrt tørrvareskap trengs det ikke så mye handling. Vi handler inn grønnsaker kanskje 1-2 ganger i uka, og utover det har vi stort sett det vi trenger i kjøleskap og skuffer, hvertfall av produkter som “går igjen” i hverdagene.

Tørrvarer

Med tørrvarer mener jeg alt fra hvetemel til quinoa og pasta. Her kan man jo fort gå bananas og ende opp med det meste, og tre-fire typer av alt mulig rart, men helt ærlig, det holder lenge med en eller to varianter. Her er mitt utvalg:

 • Spaghetti og en tykk, kortpasta som penne eller skruer.
 • Vanlig ris, samt risottoris. Det siste er basisvare hos oss, men det er jo helt opp til deg hvor mye risotto du slumper sammen i hytt og pine.
 • Quinoa, det bruker vi mye som det er, men også i for eksempel quinoaboller.
 • Risnudler og/eller hvetenudler til asiatiske retter.
 • De nøttene du liker best og bruker mest. Vi har alltid valnøtter og cashews, og gjerne også pinjekjerner til en pastamiddag.
 • Linfrø, solsikkekjerner og hempfrø.
 • Tørre røde linser, samt tørre puy-linser. Da har du én som koker “i stykker”, og en som holder formen.
 • Næringsgjær går som tørrvare hos oss.
 • Kikertmel er essensielt i et vegansk kjøkken!
 • Hvetemel/ulike typer mel, kakao, havregryn, og gjær.

Andre ting vi har i skuffen som ikke nødvendigvis er et must have, er ferdigposer med paibunn til raske middager, grøtris, couscous, chiafrø, papadums, glutenmel, rispapir, sushiark, et større utvalg pasta og nudler, sushiris, polenta, og flere krukker med ulike tørre linser og kikerter.

Hva er næringsgjær, og hva brukes det til?

Hermetikk / kartong

I trappa mellom 2. og 3. etasje har vi et lite rom vi kaller mellomrommet. Der er det alltid kaldt, og der har vi hermetikk og lager av ting som tåler temperaturendringer gjennom dagen. Det her vår “hamstring” ender, med produkter som er veldig kjekke å ha i en hektisk hverdag. Det inkluderer ferdigkokte varianter av ting vi også har i tørrvareskuffen!

 • Tomat på boks, uten tilsatt kryddersmak.
 • Kokosmelk på boks.
 • Noen glass med gode oliven har det en tendens til å være der.
 • Svarte bønner / kidneybønner på boks.
 • Mais på boks (Øysteins, ikke mine!)
 • Røde og/eller grønne linser på boks, til raske middager.
 • Kikerter på boks.
 • Ekstra plantemelk, stort sett havremelk.
Lyst til å spare tid, penger og emballasje på å koke kikerter selv? Her er fire enkle tips på veien.

Smak på flaske og glass

Jeg skal være den første til å innrømme at jeg har en forkjærlighet for å teste ut nye ting som kommer på flaske eller glass og som kan gjøre mat godt og spennende, men når alt kommer til alt, er det ofte de samme tingene som går igjen, spesielt i hverdagen. Rart med det, er det ikke?

 • Olivenolje og rapsolje er våre faste oljer til ulik bruk.
 • Soyasaus bruker vi vel nesten hver dag.
 • Sriracha er et must om du er glad i chilli.
 • Eplecidereddik er den eddiken vi bruker mest. I tillegg har vi riseddik og hvitvinseddik, men det holder lenge med eplecidereddik.
 • Liquid smoke er strengt tatt ikke livsnødvendig, men det er veldig godt!
 • Tomatpure på tube er fast i kjøleskapsdøra. De holder seg lenger enn glass.
 • Sitronsaft på flaske har vi ofte, det gjør hverdagen enklere.
 • Lønnesirup og/eller agavenektar for sødme i alt fra dressing til frokostblandinga.
 • Balsamico er kanskje ikke et must for alle, men jeg bruker det mye. Da mener jeg den gode, seige varianten, ikke den som er vann.
Hvilken olje skal du bruke i plantebasert matlaging?

Tørre krydder

Jeg har endel tørre krydder, det skal jeg være den første til å innrømme, og det er fordi jeg elsker å eksperimentere med dem. Men til hverdags – og strengt tatt alltid ellers? Har du denne lista er jeg sikker på at du kan lage godt over 95% av oppskriftene i arkivet mitt.

 • Malt spisskummen
 • Malt koriander
 • Hvitløkspulver
 • Løkpulver
 • Paprikapulver (søt type) og eventuelt røkt paprika
 • Chillipulver eller cayennepepper
 • Chilliflak
 • Provenceblanding, evt tørket rosmarin, salvie, timian og lignende
 • Tørket oregano bruker jeg endel utenom provenceblanding også
 • En curryblanding du liker, mild eller hot
 • Kanel
 • Laurbærblad
 • Havsalt (jeg bruker konsekvent godt havsalt, det er avgjørende!) og hel pepper på kvern.
 • Hvis du vil bevege deg over på hele kryddere i tillegg, er det sennepsfrø, hel spisskummin og korianderfrø jeg ville begynt med.
Glem de posene på butikken - hjemmelaga tacokrydder smaker veldig mye bedre, og er helt fritt for unødvendig salt og sukker!

I kjøleskapet (som ikke er grønnsaker)

Det er noen ting vi alltid må ha i kjøleskapet. Når de er der signaliserer det til oss begge at vi ikke trenger å handle, for vi har noe å lage middag av – vel vitende om at tørrvareskuffene inneholder det de gjør.

 • Plantemelk, stort sett havremelk.
 • Havrefløte og/eller havrerømme, vi bruker ofte fra Oatly.
 • En pakke fast tofu eller to.
 • Vegansk smør, vi bruker for tiden Eldorados smøremyk.
 • En krukke currypaste, ofte rød.
 • Tahini og peanøttsmør (står strengt tatt ikke i kjøleskapet, men la gå).
 • Dijonsennep.
 • Diverse pålegg; syltetøy, ost, sylteagurk og lignende.

I kjøleskapet (det som er frukt og grønt)

Størsteparten av vårt kjøleskap benyttes til restemat, frukt og grønnsaker. Ofte består faktisk ukeshandlingen vår primært av nettopp frukt og grønt, plantemelk og havrefløte og den type ting, og så tar vi heller større innkjøp når vi trenger å fylle på tørrvarene, med mindre det er noe veldig spesielt vi bare må lage, som for eksempel lasagne.

 • Løk og/eller rødløk. Hvitløk også, men den ligger på benken.
 • Poteter (inkludert søtpoteter). Jeg foretrekker å kjøpe norske poteter så lenge det lar seg gjøre.
 • Gulrot. Den spiser vi både rå og bruker i mat hele tiden.
 • Brokkoli og/eller blomkål er gjengangere i vårt repertoar.
 • Sopp, selvom den er best å kjøpe når du vet at du skal bruke den, med tanke på holdbarhet.
 • Tomat og agurk – fordi tomat og agurk.
 • Det er ofte en sitron eller lime på benken, alltid en fin prikk over i’en.
 • Friske urter. Vi har stort sett alltid friske urter, ofte bladpersille, som er veldig anvendelig. Koriander og basilikum er også gjengangere.
 • Vi har alltid mye frisk frukt som er i sesong! Eple er alltid å finne.

Utover det fyller vi opp med grønnsaker vi har lyst på og ideelt sett som er i sesong, og vi har en tendens til å ha perioder hvor det går mye av det samme. Aubergine, squash, fennikel, spinat, grønnkål, rosenkål, vanlig kål, rødbeter, avocado og lignende er ofte å se i kjøleskapsskuffene hos oss.

Når du tenker deg om - høres det ikke helt perfekt ut med en varm og mettende soppgryte?

I fryseren

Ja – for det finnes jo en fryser også! Takket være moderne teknologi er det lett å ta vare på mat, men det er vel så viktig for oss å huske  ta den opp igjen! Vår fryser består stort sett av fire ting.

 • Middagsrester. Husk å merke dem! Det aller meste kan fryses, men jeg er spesielt glad i å ha mat som tomatsaus, lasagne, piroger og gryter i fryseren.
 • Frossen frukt og bær. Vi fryser ned mye bananer som står i fare for å bli dårlige, det er da de er best til smoothie!
 • Brød. Visste du at vi kaster uhorvelige mengder brød og middagsrester i dette landet? Vi fryser alltid ned mesteparten av brødet så fort det er bakt.
 • Ferdigprodukter. Vi bruker ikke kjempemasse av det, men på dager med ekstra dårlig tid eller lav energi eller fantasi er det redningen. Da har vi litt lompe og burgerbrød, frosne pølser/burgere, eventuelt farse eller andre lignende produkter.
Med hjemmelaget, kjempegod, langtidskokt tomatsaus i fryseren er middagen aldri langt unna.

Så det var det – råvarer og ingredienser du stort sett alltid vil finne i mitt kjøkken. Nå er det ikke sånn at du må løpe ut i full fart og hamstre alt dette, men vit at om kjøper disse tingene, kommer de garantert til å bli brukt mer enn en gang. Det er ikke noe poeng å hamstre masse du ikke kommer til å bruke, så handle etterhvert som du lager deg mat, og sørg for å fortsette å bruke det. Det tror jeg må være det avsluttende tipset denne gangen.

4 Comments

 1. Sunniva Lovise

  Kjekt! Takk!

 2. Martine

  Yay! Takk for fin liste! Jeg prøver selv å bli bedre på å planlegge og forberede mat på forhånd som kan spises gjennom uka, som holder bra noen dager i kjøleskap eller tåler frysing. Har du noen tips for den type prepping? Hvordan tilbereder og oppbevarer og varmer du best opp «ferdiglaget» mat? Blir så glad for tips!

 3. Hanne

  Tusen takk for en fantastisk liste!

 4. Ester Jorge

  Denne listen er helt super!! Jeg har ved min store glede allerede mye av det som står oppgitt, men jeg blir alltid ekstra inspirert til å lage ny mat, planlegge bedre hva jeg kjøper og ikke minst bruke opp restematen vi har fra før hver gang jeg er innom siden her! :-))

  Håper du får en riktig fin dag videre!
  Beste hilsener,
  Ester J.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.